adscode
adscode

"Mavi Balina" Meclis Gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay YEDEKCİ T.C. Başbakanı Binali YILDIRIM’a “Mavi Balina” oyununun tehlikelerine karşı alınması planlanan önlemleri sordu.

"Mavi Balina" Meclis Gündeminde
Türkiyeden Haberler
 
CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay YEDEKCİ T.C. Başbakanı Binali YILDIRIM’IN yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesiyle son dönemde ülkemizde yaşanan bazı intihar olaylarının ardında olduğu iddia edilen “Mavi Balina” oyununun tehlikelerine karşı alınması planlanan önlemleri sordu.

GELECEĞİMİZ VE ÜLKEMİZİN EVLATLARI SÖZ KONUSU, ÇOCUKLARIMIZ VE AİLELERİ BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Yedekci; “ Oyun, yöneticisi olarak görünen internet korsanları tarafından çocuklarımız tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalmaktadır. Yurttaşlarımız bilinçlendirilmelidir, söz konusu çocuklarımızın hayatıdır.” dedi

GÜNÜMÜZDE ÇOCUKLARIMIZIN EVDE, BİLGİSAYAR BAŞINDA OLMASI GÜVENLİ OLDUKLARI ANLAMINA GELMİYOR

BTK tarafından erişimin tam olarak engellenmesinin mümkün olmadığı söylenen “Mavi Balina” oyunu için kamu spotu hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Yedekci, “ Ülkemiz yüzünü teknolojiye dönmeli ve çocuklarımız için faydalı teknolojik faaliyetler yapılmalıdır. Türkiye, çocukların internette oyun oynarken geçirdiği zaman bakımından dünyada 3’üncü sıra yer almaktadır. Ülkemizde çocuklarımız ortalama 8 yaşında internet kullanmaya başlamakta ve bunların yüzde 80’i oyun amaçlı olarak internet kullanmaktadır. Uzmanların açıklamalarına göre gençlerimizin yüzde 20’si bağımlılık sınırında, yüzde 4’ü internet bağımlısıdır.” dedi.
 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın T.C. Başbakanı Binali YILDIRIM tarafından, Anayasa'nın 98 ve TBMM Tüzüğünün 96 ve 99. maddeleri gereğince, yazılı olarak cevaplanması için gereğinin yapılmasını arz ederim.


 


 

Yrd. Doç. Dr. Gülay YEDEKCİ

İstanbul Milletvekili


 

Dünyada 130 gencin ölümüne sebep olduğu söylenen “Mavi Balina” adlı oyun gençlerin psikolojisini yıkarak hayatlarına son vermelerine yol açmaktadır. Son dönemde ülkemizde yaşanan bazı intihar olaylarının ardında bu oyun olduğu iddia edilmektedir. Oyunu oynamak isteyen kişilere, sözde oyunun yöneticisi görünümündeki internet korsanları tarafından link gönderildiği, gönderilen bu linkte kişisel bilgileri oltalama ( Phishing) yoluyla çalınan gençlerin yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kaldığı söylenmektedir. Bu oyun bir çok televizyon kanalında, gençlerin intiharına yol açan bir “bilgisayar oyunu” olarak yanlış lanse edilmektedir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yaptığı açıklamada, bu oyunun bir bilgisayar ya da mobil oyun olmadığını belirtilmiş, sabit bir internet adresi olmadığı için Türkiye üzerinden erişiminin kesilmesinin mümkün olmadığı söylenmiştir.


 

Bu bağlamda;

  1. Mavi Balina adlı oyunun ülkemizin çocuklarına zarar vermesini engellemek için ne gibi önlemler alınması düşünülmektedir?

  2. Oyuna ait sosyal medya hesaplarına ilişkin soruşturma yapılmakta mıdır?

  3.  Rusya kaynaklı Vkontakte adlı sosyal medya platformu üzerinden yayıldığı söylenen bu oyun ile ilgili olarak bu sosyal medya mecrası ve Rus yetkililer ile görüşme düşünülmekte midir?

  4. Mavi Balina Oyunu hakkında çocuklarımızın ve ailelerin bilinçlenmesi için bir çalışma var mıdır? Kamu spotu niteliğinde bilgilendirme yapılacak mıdır?

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)