adscode
adscode

MEB bu kez de TEOG yüzünden mahkemelik

​Bakanlıklar içerisinde, Milli Eğitim Bakanlığı kadar mahkemeye verilen muhtemelen yoktur.

MEB bu kez de TEOG yüzünden mahkemelik
Milliyet Diyalog
Eskiden daha çok öğretmenler ve haksız yere düşük not verildiğini iddia eden öğrenciler yargıya giderdi. Son yıllarda ise neredeyse hemen her sınavda, son sözü, yargı söylüyor.

Liselere girişte, geçen yıl son kez yapılan SBS’ye ilişkin yargı kararları hala sıcaklığını korurken, şimdi bir de, bu yıl ilk kez uygulanan TEOG’a yönelik yargı süreci başladı.

Son olarak, 7 sorunun yanlış olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verildi ve puanlar yeniden hesaplandı. MEB, bir üst mahkemeye itiraz etti, şimdi onun sonucu bekleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, 8. sınıf öğrencilerinin 1. dönem girdiği merkezi ortak sınavın yürütmesinin durdurulmasına ilişkin olarak, “Yargı süreci devam ediyor, biz yanlış olduğu iddia edilen soruları, uzmanlarımıza defaten incelettirdik, herhangi bir yanlışlık yok. Yürütmeyi durdurma kararına karşı itirazımızın sonucunu bekliyoruz. Sanırım bir iki gün içinde elimizde olacak. Biz her iki duruma göre de hazırlıklarımızı tamamladık“ dese de veliler ve süreci yakından izleyen parlamenterler tatmin olmuş değiller...

TBMM’ye de taşındı

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın, liselere girişte Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine getirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ndeki (TEOG) yanlış soru iddiasını meclise taşıdı.

Ayaydın, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya, SBS’ye yönelik olarak alınan iptal kararının, geçen yıl, uygulanmadığını hatırlatarak, TEOG sınavında yanlış 4 soru nedeniyle alınan yürütmenin durdurulması kararının uygulanıp uygulanmayacağını sordu.

“Skandal sınavlarla 2,5 milyon öğrenciye, milyonlarca veliye ızdırap çektirdiniz” diyen Ayaydın, Bakan Avcı’ya “Bakanlık görevinden istifa etmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.
Ayaydın, idari yargı kararlarını uygulamadıkları gerekçesiyle, Bakan Avcı ve MEB üst düzey bürokratları hakkında, Cumhuriyet Baş Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağını, velilerin de aynı yolu izlemeleri gerektiğini özellikle vurguladı.

Cevap bekleyen sorular

İşte Ayaydın’ın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplaması isteği ile TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi:
2013 yılında Bakanlığınızca yapılan ve yaklaşık 1,2 milyon öğrencinin girdiği SBS sınavındaki hatalar zinciri üzerine tarafımca açılan dava sonucunda idari yargıda iptal edilmiştir. Ancak Bakanlığınız yargı kararını uygulamadı. 2014 yılında SBS’nin yerine getirilen TEOG sınavında da tam bir skandal yaşanmıştır. İdari yargı TEOG sınavında yanlış 4 soru nedeniyle yürütmenin durdurulması kararını vermiştir. Bu çerçevede;

1- Geçen yıl yapılan SBS sınavına ilişkin idari yargı kararını uygulamayı düşünüyor musunuz? Bu kararı uygulamama gerekçeniz ve yasal dayanağınız nedir?
2- Başından beri SBS’nin iptal edileceği belli olmasına rağmen ve tüm uyarılarımıza karşın yanlış puan listesini düzeltmediniz ve yaklaşık 1,2 milyon öğrencinin, velilerinin mağduriyetine sebep oldunuz. İdari yargı kararı size ulaşmasına rağmen kararınızda direttiniz, gereğini yapmadınız. Kendinizi hukukun üstünde mi konumlandırıyor, yargının üzerinde bir makam da oturduğunuzu mu düşünüyorsunuz?

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)