adscode
adscode

MEB Merkezi sınavlarında aksayan yönler

MEB Yıllardır merkezi sınav yapmaktadır. MEB kendi teşkilatının yanı sıra bir çok kamu kurum ve kuruluşu için de sınavlar düzenlemektedir.

MEB Merkezi sınavlarında aksayan yönler
MEB


MEB Merkezi sınavlarında aksayan yönler

MEB Yıllardır merkezi sınav yapmaktadır. MEB kendi teşkilatının yanı sıra bir çok kamu kurum ve kuruluşu için desınavlar düzenlemektedir. Sınav ücretlerinde yapılan düzenleme sonrası öğretmenlerden de talep gören sınav görevlerinde yaşanan bazı sorunları ele almak istiyoruz.

1- Sınav görevleri verilirken başkan / gözetmen/ Yedek Gözetmen ayrımının görev verilişi sırasında MEBBİS üzerinden yine puan esasına göre belirlenmesi uygun olacaktır. Kurumlarda çekilen kuralar da sorunlar yaşanabilmektedir.

2- Yine sınav görevleri verilirken aynı öğretmene aynı gün içerisinde 2 görev verilmişse (Örneğin Açık Lise 1. Ve 2. Oturum) iki görevin de aynı kurumda verilmesi gerekir. Bu hafta sonu yapılan sınavlarda bu sorun yaşanmıştır. Aday 1.oturumda Fatih ilçesinde bir okulda görev yaparken 2. Oturumda yine aynı ilçede uzak bir okula verilmiştir. Birinci oturum 12.30 da sona ermişken kişinin ikinci oturum için kurala uygun olarak başlangıç saati olan 14.00'ten bir saat öncesine yetişmesi neredeyse imkansızdır.

3- Sınav görevlendirmeleri ilçe düzeyinde yapılmaktadır. Oysa ki bazı ilçelerde sınav yapılmamakta iken bazı ilçelerde bol miktarda sınav yapılmaktadır. Bu nedenle öğretmenler mağdur olabilmektedirler. Bunun için görevlendirmelerin ÖSYM ya da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim sisteminde olduğu gibi il düzeyinde okul tercihi şeklinde verilmesi uygun olacaktır.

4- Göreve gelen gelmeyen öğretmenlerle ilgili fazlaca yazışmalar yapılmaktadır. Bunun yerine MEBBİS üzerinden oturtulacak sistem ile bina sorumlularının sisteme işlemeleri yöntemi uygulanmalıdır.

5- Sınav cevap kağıtlarına salon başkanı ve gözetmenin Adını- Soyadını ve TC kimlik numarasını yazması sorun oluşturmakta zaman almakta, adayların dikkati dağılabilmektedir. Sınav sonunda imzalanmasına da aday karşı çıkmakta eksik olduğunu düşünmektedir. Uygulamanın kaldırılarak sadece Salon Başkanının imzasına yer verilmesi yeterli görülmelidir.

6- MEB aradan geçen zamana rağmen ödeme sistemini de oturtamamıştır. Halen 2-3 Ocak 2016 tarihinde yapılansınavların ücretlerini dahi almayanlar vardır. Şubat sınavının ücretleri de aynı şekilde ödenmemiştir.

7- MEBBİS sisteminde sınav ücreti yazarken yanlışlık vardır ve öğretmenlerin kafalarını karıştırmaktadır.

 














Sınav görevlilerinin aldıkları ücretler yaklaşık olarak;

Salon Başkanı: 134 TL

Gözetmen: 120 TL

Yedek Gözetmen: 105 TL şeklindedir.

8- Sınav görev puanı hesaplanırken seçilen (Sınav ücreti/ Sınav Süresi)*100 formülü ile en az puanlı olanlara görev verilmesinin mantığı öğretmenler tarafından çözülememiştir. Alınan ücretlere/görevlere orantılı olarak eşit bir dağılım sağlanabilir.

9- Sınav görevleri tanımlanırken daha hassas davranılmalıdır. Örneğin bu hafta "Aday Öğretmenliğe Geçiş Sınavı" yazılmıştı. Oysa ki sınavın adı "Asli Öğretmenliğe Geçiş Sınavı" şeklindedir.

Maksut BALMUK

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)