adscode
adscode

MEB Müsteşarı: 'Kapsamlı ve titiz çalışıyoruz'

Milli Eğitim Müsteşarı Zararsız, AKŞAM'ın duyurduğu yeni lise sistemiyle ilgili tarafların görüşlerini aldıklarını söyledi, 'Endişeye gerek yok' mesajı verdi: Ankara'dan verdiğimiz bir kararın 74 milyonluk…

MEB Müsteşarı: 'Kapsamlı ve titiz çalışıyoruz'
Lise




Milli Eğitim Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı, liselerin yeniden yapılandırılması projesiyle ilgili haberlerimiz hafta boyunca ses getirdi. Ortaöğretim alanında radikal değişiklikler öngören projenin neredeyse her bir başlığı ayrı tartışma alanları açacak önemdeydi. Eğitim ve öğretimin kavradığı toplumsal tabanın yaygınlığı ve derinliği ise doğal olarak tartışmayı genişletti.
MİLLİ Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız'la bu haberlerimizi konu alan uzun bir telefon görüşmesi yaptım. İlk yorumu biraz şaşırtıcıydı: 'Devam eden bir çalışmanın tartıştırılmasından doğrusu rahatsız olduk. Ama toplumun nabzını ölçmek, desteklemeyenlerin neden karşı çıktığını öğrenmek açısından da yayınlarınızın faydalı olduğunu söylemeliyim.'
ZARARSIZ, 'Anadolu liselerinin ikametgaha göre öğrenci alması', 'Fen liselerinin nüfus esasına göre belirlenmesi' başta olmak üzere; üzerinde çalıştıkları projenin ayrıntılarına girmekten kaçınıyor. Gerekçesi ise 'Daha çalışma bitmedi. Farklı kesimlerin görüşlerine başvurduk. Hepsini değerlendirip öyle karar vereceğiz. Bittiği anda da kamuoyuna açıklayacağız. Ama henüz 'Artık bunun üzerinde kalem oynatacak bir şey kalmadı' diyeceğimiz aşamaya gelmedik.'
Değişikliklerin içeriği kadar, takvimi konusunda da net ayrıntı vermeyen Zararsız, ipuçlarından söz etti:
ÇALIŞMAMIZ YENİ DEĞİL 
- EMARELERE BAKIN: Süre vermek doğru olmaz. Sonra yorumlar bizi sıkıştırıyor. Ama dikkatli bakılsa görünecek emareler var. Mesela Bakan Bey, 'SBS son kez yapılacak' dedi. Bizden önceki iki dönemde, 'İki dönem daha devam edecek şekilde genel liselerin tamamı Anadolu liselerine dönüşecek' dendi. Kalanı da önümüzdeki öğretim yılında dönüşecek. Bunlar birer işaret. Biz de 'Artık bunun üzerinde kalem oynatacak bir şey kalmadı' diyeceğimiz aşamaya kadar çalışacağız.
- ÇALIŞMA YENİ DEĞİL: Çalışmamız yeni değil. Hüseyin Çelik'in bakanlığı döneminden beri gündemde. 'Okul Çeşitliliğinin Azaltılması ve Okul Türlerinin Güncellenmesi' başlığıyla yürüyen bir projedir bu. Bakın o zaman, sayısı 60 civarında olan okul türleri, alınan tedbirlerle 23'e indi. 15 meslek lisesi, 6 genel ortaöğretim, biri Anadolu biri de normal imam hatip olmak üzere şu anda 23 çeşit. Daha da inecek. Ama görüş alma aşaması sürüyor. O kitlelerin tamamının görüşlerini aldıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız.
- KİMSE MERAK ETMESİN: Fırsat eşitliği eleştirisini bizim düşünmememiz mümkün mü? Biz de görüyor ve değerlendiriyoruz. Daha önemlisi şu: Bizler Ankara'dan verdiğimiz bir kararın, 74 milyonluk ülkenin her santimetrekaresini ve insanların 25-30 yılını nasıl etkileyeceğini biliyor ve hissediyoruz.
- BİN DÜŞÜNÜP, BİR KARAR VERİYORUZ: Bunun için de 40 bin kere düşünüp bir karar veriyoruz. İşte bu nedenle, bazı çalışmaların hazırlığı uzun sürüyor. Onun için sizinki gibi (medya) sabırsızlanmalar ve bu tür yansımalar bizi biraz rahatsız ediyor.
akşam- haberin devamını okumak için tıklayın





Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)