adscode
adscode

MEB'den öğrencilere dijital ders takviyesi

Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim gören öğrencileri için 'videolu eğitim' programı başlattı.

MEB'den öğrencilere dijital ders takviyesi
Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimin kalitesini yükseltmek amacıyla yenilikçi teknoloji uygulamalarından biri olan "videolu eğitimi" hayata geçirdi.
MEB-Khan Academy Türkçe işbirliği kapsamında ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin özellikle sayısal derslerine takviye amacıyla iki bine yakın eğitici videoyu bakanlığın eğitim bilişim ağı sitesinde yayınlanmaya başladı. Matematik ve fen bilimleri ağırlıklı, 8-10 dakikalık videolarda, öğrencilere zor gelen sayısal dersler, akıcı ve anlaşılır bir dille anlatılıyor. Videolar interaktif alıştırma, uygulamalı egzersizler, analizler ve yazılılar da içeriyor
MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, MEB ve Khan Academy'ye ait videoların Türkçe'ye çevrilmesi çalışmalarını yürüten Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı arasında işbirliği protokolü geçen yıl imzalandı. Protokol, Vakıf tarafından yayımlama hakkına sahip dijital eğitim içeriklerini FATİH projesi kapsamında kısa adı EBA olan Eğitim Bilişim Ağı'nda yayımlanmasını ve kullanıcıların bu içeriklerden ücretsiz olarak faydalanmasını içeriyor.

EBA.GOV.TR'DEN ULAŞILIYOR
Bakanlık ve Vakıf arasında protokolün imzalanmasının ardından öğrencilere dijital içerik sağlayan videolar, bakanlığın resmi web portalı "eba.gov.tr" adresinde yayımlanmaya başladı. Türkiye, dünyada her ay 10 milyon öğrenci ve 350 bin öğretmenin faydalandığı Khan Academy içeriklerinin İngilizce’den sonra anadilde yayımlandığı ilk üç ülke arasında yer aldı.
28 dile çevrilen ve 200 ülkede kullanılan Khan Academy eğitimlerine, Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı’nın çatısı altında faaliyet gösteren Khan Academy Türkçe’nin sitesi www.khanacademy.org.tr ve www.eba.gov.tr adreslerinden ücretsiz olarak ulaşılabiliyor.
Bugüne kadar 5 binin üzerindeki İngilizce video içeriğinden iki binden fazlası gönüllü çevirmenler tarafından Türkçe'ye çevrildi. Vakıf ayrıca, bu videoların görsel unsurlarını da Türkçe'ye dönüştürdü, böylece videolar Türk öğrencilerin anlayabileceği bir teknikle yeniden hazırlandı.
Bakanlık yetkilileri, Khan Academy'den videoları okul müfredatına uygun şekilde sınıf sınıf ayrılmasını talep etti. Bu doğrultuda videolar, öğrencilerin kendi sınıflarının müfredatına göre sırasıyla izleyebileceği bir teknikte hazırlandı.

YETİŞKİNLER DE ÖĞRENECEK
Bakanlık ayrıca Khan Academy yetişkin eğitimlerinden yararlanmak için yeni bir proje daha başlattı. Buna göre, okuldan mezuniyetinin ardından bilgilerini tazelemek isteyen, başka meslekler konusunda merak edilenleri öğrenmek isteyenler, kısa ve anlaşılır bir dille hazırlanmış videolardan bilgi sahibi olabilecekler.
Bakanlık bu çalışmayla, hızlı ilerleyen teknolojik gelişmelere uyarak, mezunların eskiyen bilgilerini sürekli güncelleyebilecekleri dijital bir portal oluşturmayı hedefliyor. Bakanlık, böylece saç kurutma makinesinin devrelerinin incelenmesinden suyun damıtılmasını anlatan videoya kadar hayata dair hemen her alanda bilgi sahibi olunabilecek bir ortamı kullanıcılarla buluşturmayı hedefliyor.

ÖĞRENCİNİN HIZINA GÖRE DERS
Khan Academy Türkiye Direktörü Alp Köksal, aritmetikten fiziğe, finanstan tıp bilimine 5 binden fazla kişiselleştirilmiş eğitim anlayışıyla hazırlanan videonun yanı sıra interaktif alıştırmaların da kısa süre içerisinde Türkçe olarak hizmete sunulacağını anlattı.
Khan Academy'nin önemli bir bireysel öğrenim kaynağı ve sınıflarda kullanılan bir eğitim aracı olduğunu vurgulayan Köksal, ücretsiz kullanımıyla herkese eğitimde fırsat eşitliği sağladığını söyledi.
Kişiye özel öğrenim içerikleriyle öğrencilerin kendilerini geliştirebileceğini, ders çalışabileceğini, sınava hazırlanabileceğini dile getiren Köksal, şöyle konuştu:
"Khan Academy, sınıfı tersine çeviriyor. Khan Academy ile ders işlenen pek çok sınıfta öğrenciler artık sınıfa gitmeden önce konuları Khan Academy ile öğreniyor, sınıfta ise öğretmenlerle birebir vakit geçirmek ve birlikte soru çözmek için daha çok zaman buluyorlar. Khan Academy, herkese dersleri kendi hızında takip etme şansı ve bunun sonucunda kişiselleştirilmiş bir öğrenim deneyimi sunuyor.
Khan Academy sistemiyle öğrenenler bir konuda uzmanlaşmadan bir sonraki konuya geçemiyor, sistem her kullanıcının bilgi seviyesini gelişmiş tespit algoritmaları sayesinde teşhis ediyor ve bilgi haritası üzerinden kendilerine uygun konulara yönlendiriyor. Ayrıca, gerçek zamanlı istatistik verileriyle öğretmenler ve veliler öğrencilerin gelişimini takip edebiliyorlar. Khan Academy sisteminde bulunan bu gelişmiş özelliklerin tamamının Türkçe platformunda da sunulması için gerekli çalışmalar hızla sürdürülüyor."
Khan Academy’de yer alan İngilizce eğitim videolarının Khan Academy Türkçe’nin gönüllü çevirmenleri tarafından tercüme edildiğini belirten Köksal, aralarında öğrenciler, öğretmenler ve alanlarında uzman profesyonellerin de bulunduğu gönüllü çeviri takımının sistematik olarak Türkçe'leştirdiği eğitim içeriklerinin Khan Academy Türkiye ekibi tarafından videoya dönüştürüldüğünü ve bakanlığın web portalının yanı sıra www.khanacademy.org.tr internet sitesinde yayımlandığını bildirdi.
Ses ve seslendirme sanatçılarının da projeye katkı sağladıklarını dile getiren Köksal, Khan Academy Türkçe’nin ayrıca işitme ve görme engelli öğrenciler için de altyazı ve mobil uygulamalar üzerinden sesli ders anlatımı ile destek verdiğini söyledi.

KHAN ACADEMY HAKKINDA
Son iki yıl içerisinde, Khan Academy üzerinden dünya genelinde 380 milyon ders videosu izlendi, 2 milyar egzersiz yapıldı. Ayda 10 milyon kullanıcı Khan Academy’den faydalanıyor ve her gün 4 milyon egzersiz yapılıyor. Khan Academy temel seviye matematikten üniversite seviyesi biyoloji ve sanat tarihi gibi geniş bir yelpazede eğitim materyali sunuyor.
Khan Academy Türkçe, Khan Academy’nin uluslararası yayılım sürecinde ilk iştiraki oldu ve İngilizce’den sonra İspanyolca ve Portekizce ile birlikte çevrilen ilk 3 dilden biri Türkçe oldu.
Khan Academy Türkçe, bugüne kadar 1 milyon 250 bin ders verdi. Khan Academy Türkçe, STFA vakfı olan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı tarafından finanse ediliyor ve Türkçe'leştirilmiş derslerin sayısı gönüllülerin destekleriyle her geçen gün artıyor ve Khan Academy Türkçe’nin kullanımı her gün yeni birey, öğrenci, öğretmen ve okulların kullanımıyla yaygınlaşıyor.


 
bu haberi arkadaşlarına göster
Paylaş Tweetle LinkedIn

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)