adscode
adscode

"Mehmetçiğimizin yemeği sadece böcekli baklaydı"

'100 Yıl Sonra Çanakkale' saygıyla anıldı

 "Mehmetçiğimizin yemeği sadece böcekli baklaydı"
Üniversite
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi tarafından Çanakkale Zaferi'nin 100.yıldönümü vesilesiyle düzenlenen etkinlikte Çanakkale Zaferi tüm boyutlarıyla ele alındı. Düzenlenen etkinliğin sonunda gerçekleştirilen Çanakkale temalı konser ise duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.


Etkinliği İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Saffet Köse, Dekanlar, Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr.Levent Kayapınar, Balkan Dilleri Bölüm Başkanı Prof.Dr.Ayşe Kayapınar, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç.Dr.Özer Küpeli, Medya İletişim Bölüm Başkanı Doç.Dr.Murat Soydan, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Ünal Şenel, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci takip etti.

Moderatörlüğünü İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Turan Gökçe'nin üstlendiği panele;  Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Fazıl Gökçek ile  Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç.Dr.Hasan Mert konuşmacı olarak katıldı.


"Çanakkale, dünya tarihinin de akışını değiştirmiştir"


"Fotoğraflarla Çanakkale" sergisinin ardından panelin açış konuşmasını yapan Rektör Prof.Dr. Galip Akhan, Çanakkale Zaferi'nin, birliğin, beraberliğin, azmin, umudun, inancın  adı olduğunu kaydetti. Rektör Prof.Dr.Akhan, "Çanakkale, sadece tarihimizin değil; dünya tarihinin de akışına yön vermiştir. Bu zafer, dönemin ezilmiş, sömürge haline getirilmiş milletleri için yeni bir umut ışığı olan bir mihenk taşıdır. Kısacık ömürlerine dünya tarihinin çok büyük mücadelelerini sığdırmış eşsiz kahramanlarımızı, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz" dedi.

"Mehmetçiğimizin yemeği sadece böcekli baklaydı"

Siperin arkasındaki Çanakkale'yi gerçek hayat hikâyeleriyle aktaran Doç.Dr.Hasan Mert, Çanakkale Zaferi'ne ait birçok kahramanlık hikayelerinin dinlendiğini, okunduğunu, bizi biz yapan değerlerin unutulmaması gerektiğini ifade etti. Doç.Dr.Mert Çanakale'nin bilinmeyen yönlerini şöyle aktardı: "Siz zannediyorsunuz ki Çanakkale'deki Mehmetçik sadece düşman kurşunuyla ya da top mermisiyle şehit oldu. Bazı zamanlarda sel sularıyla, yıkıntıların altında kalarak veya hastalıklar yüzünden de şehit olmuşlardır. Askerler öldürücü kurşunlardan kendilerini korumak için siperler kazıyorlardı. Ancak sonbaharın sağanak yağmurları sel olup önüne ne gelirse sürükleyip götürüyordu. Sel sularıyla dolan siperlerdeki birçok askerimizin bu şekilde hayatını kaybettikleri de aktarılır. Atılan top mermilerinin adedi binlerle ifade edilirken, bu mermilerin ağırlıkları yedi yüz kilograma kadar artmaktaydı. Böyle bir mermi de düştüğü yerde ayakta ya da canlı hiçbir şey bırakmıyordu. Ne siperler ne de duvarın ardında gizlenmek hayatta kalmak için yeterli değildi. Ayrıca yemek ve su gibi hayati konularda askerimiz cephede büyük sıkıntılar yaşadı. Yemekleri sadece böcekli baklaydı. İçtikleri su, kuyudan çıkardıkları kireçli sulardı. Öte yandan su meselesi hayati bir meseleye dönüştü. Su sıkıntısı olan askerimizin su kaynaklarına yöneleceğini bilen düşman askerleri bu durumu lehlerine çevirerek bombalı saldırılar düzenliyorlardı."

"Çanakkale deyince Mehmet Âkif'in eserleri akla gelir"

Çanakkale Savaşlarının edebiyat dünyamıza yansımalarını ele alan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Fazıl Gökçek, Âkif'in şiiri Çanakkale'ye ne getirdi? Çanakkale  Savaşları Âkif'in şiir dünyasına nasıl yansıdı? gibi iki noktayı irdeledi. Prof.Dr.Fazıl Gökçek, Çanakkale deyince akla ilk gelen edebiyatçının Mehmet Âkif olduğunu ifade etti. Prof.Dr.Gökçek, "Çanakkale, edebiyatımıza layıkıyla yansıtılamamıştır. Oranın ruhunu eserlerine yansıtmaları için bir takım şairler, edebiyatçılar Çanakkale'ye gönderilmiştir. Nitekim o dönemin edebi hayatında sayı bakımından az olmayan şiirlerin yayımlandığını görüyoruz. Ama bunlar edebi açıdan etkili eserler olamamıştır. Bugün Çanakkale deyince,  cepheye gitmeyen şairlerden biri olan Mehmet Âkif'i hatırlıyoruz.  Çanakkale ilgili anlatımlarda mutlaka Mehmet Âkif'in eserlerinden aktarımlarda bulunuyoruz.   Bu gibi tarihî hadiseler edebiyatıyla birlikte var olurlar. Çanakkale'yi yaşatan şairimiz Âkif'tir" dedi.

"Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu kadrosunu Çanakkale şekillendirdi"

Paneli yöneten Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Turan Gökçe de insanlık tarihinde destanlara sahip olan millet sayısının çok fazla olmadığını vurguladı. Tarihimizin destanlarla dolu olduğunu belirten Prof.Dr. Gökçe, "Tabii ki her destanın bir arka planı vardır. Her bir destan acılarla doludur. Çanakkale de bunlardan biridir. Çanakkale zaferini kahramanca mücadelesiyle ortaya koyan 250 binin üzerinde şehit ve çok sayıda gazisi ise, aynı zamanda destanlaştıran da Mehmet Âkif'tir. İstiklâl Marşı'nı yazdıran İstiklâl Harbi'ne inanç zemini oluşturan Çanakkale destanıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu kadrosunu şekillendiren yine bu destandır" şeklinde konuştu.

Etkinliğin sonunda İKÇÜ Müzik Bölümü öğretim görevlisi Mücahit Yalçın Öztüfekçi ve konuk öğretim görevlisi sanatçılarının sunduğu Çanakkale temalı eserler duygu dolu dakikalar yaşattı.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)