adscode
adscode

Mersin’in değişim arayışı

Mersin’e çok sık olmasa da arada bir giderim.Ve her gidişimde farklı bir kentle karşılaşırım.Yine öyle oldu.Bir anlamda Amerika gibi.Yerlisi yok denecek kadar az.

Mersin’in değişim arayışı
Milliyet Diyalog
Neredeyse her kentimizden, özellikle de Doğu ve Güneydoğu’dan en yoğun göç alan illerimizden biri.
Bereketli toprakları, denizi, kozmopolit yapısı, ticareti ve herkesin birbirine hoşgörüyle baktığı rahat yaşamı kentin cazibesini daha da artırıyor.
Sürekli büyüyor. Ve neredeyse bütün kentlerimiz gibi Mersin de beton yığınına dönüşmek üzere.
Geniş caddeleri, modern binaları, ışıl ışıl geceleri ilk anda size cazip gelse de narenciye bahçelerinin, bereketli toprakların bir bir yok olduğunu düşününce, yüzlerdeki o sempati bir anda yok oluyor...
Peki, Amerika örneğinde olduğu gibi bir üst kimlik oluşmuş mu, Mersinlilik ruhu öne çıkmış mı?
İşte onu söylemek biraz zor.
Doğma büyüme Mersinli de olsalar, Gaziantepli hâlâ Gaziantepli, Diyarbakırlı, Vanlı, Ankaralı, Adanalı hâlâ oralı.
Marka kent olma konusunda müthiş avantajlara sahipler. Çok önemli bir tarım, turizm, ticaret kenti. Aynı zamanda tarihi ve üniversitesiyle de öne çıkan kentlerimizden biri olmalarına rağmen makus talihlerini bir türlü yenemiyorlar.
Gördüğüm her Mersinliye bana Mersin’i üç kelimeyle anlatın, isim, marka söyleyin dedim. Cezeryenin ötesine geçemediler.
Peki, sizin aklınıza Mersin deyince ne geliyor?..

Genç işadamları!
Mersin’de her şey bugüne kadar böyle gelmiş böyle gitmiş. Bu durumdan herkes rahatsız ve yine herkes kendi çapında bir arayış içerisinde.
Mersin Girişimci İşadamları Derneği de onlardan biri.
Önce Suriye, sonra da Rusya ile yaşanan gerginlikler ticareti bir hayli etkilemiş. Bu yüzden yeni pazarlar arıyorlar ve bunun yolunun da eğitimden geçtiğine inanıyorlar.
Cuma günü, ‘Yurt Dışı Eğitime Bir Bakış’ konulu bir panel düzenlediler. Önemli konukları vardı. Ben de paneli yönettim.
Onlar benden, ben de onlardan çok şey öğrendik.
En önemlisi de benzeri toplantıların diğer kentlerde de yapılması ve staj, öğrenci değişimi, lisans, yüksek lisans eğitimi için en az 100 öğrenciye burs desteği sağlanması konusunda prensip kararı alındı.
Türk Genç İşadamları Vakfı Başkanı Erhan Özmen ve Mersin Genç Girişimciler Derneği Başkanı Mehmet Serkan İzol’un bu konudaki samimi istek ve çabaları sayesinde, eminim ki çıta daha da yükselecektir.
Mersin GİAD’ın ev sahipliğinde, Nil Uluslararası Eğitim Organizasyonu’nun da desteğiyle Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirilen panele, TÜGİK Başkanı Erhan Özmen, Mersin GİAD Başkanı Mehmet Serkan İzol, Türk Hollanda Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Aktaş, NİL Uluslararası Eğitim Organizasyonu Başkanı Nilüfer Köylüoğlu, Fa Grup Gayrimenkul Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Aydın ve Türk Tıp Öğrencileri Birliği Başkanı Tuğba Akçaoğlu’nun yanı sıra öğrenciler, veliler ve işadamları katıldı.

İyiyiz ama yetmez!
TÜGİK Başkanı, Gaziantepli İşadamı Özmen, pek çoğumuzun altına imza atacağı çok önemli  tespitlerde bulundu. İşte onlardan bazıları:
Türkiye’nin, 2023 yılı için kişi başına 25 bin dolar gelir, dünyanın ürettiği 90 trilyon doların 1.5 trilyon dolarını üreterek 10. büyük ekonomi olmak, küresel markalar oluşturmak, değerli ürünler üreterek daha çok ihracat, daha az ithalat yapmak zorundayız.
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak gibi nihai bir de hedefimiz var. Eğer gelecek vizyonumuz, bu koyduğumuz hedefler ise yurtiçi-yurtdışı ayırmadan eğitime en temel meselemiz olarak bakmalıyız. Doğru eğitim sistemiyle, ileri demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin var olduğu, bilim ve sanatın desteklendiği bir ülkeyi birlikte oluşturduğumuz takdirde dünyada rekabet etmekten bir korkumuz kalmayacaktır..

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)