adscode
adscode

Meslek Liselerinde Neler Oluyor?

Meslek lisesi, memleket meselesi, meslek liseleri başımızın tacı derken, tam tersini yaptığımıza yönelik şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor! Peki orada neler oluyor?..

Meslek Liselerinde Neler Oluyor?
Eğitim
 
 
Meslek liseleri konusunda son yıllarda ciddi yapısal değişiklikler vardı ama bu kadarına biz bile pes dedik.
"İçeriden" yani MEB'ten, yani yüreği sızlayan, bir meslek lisesi sevdalısından gelen aşağıdaki satırları, dikkatle okuyalım ve "neler oluyor orada?" sorusunu hep birlikte haykıralım!
 
 
Göz Yaşları İle İzliyorum

 

"Maalesef meslek liselerinin kapatılması hakkında yazınızı üzülerek okudum.
 
25 yılını meslekte geçirmiş birisi olarak keşke devlet memuru kanunu 
engel olmasa da ismimle beni yazsanız diyebiliyorum.
 
Son beş, altı seneyi inanır mısınız bilmem ama zaman zaman göz yaşlarıyla geçirdim.
 
Milli Eğitimin 100 yıllık deneyimini hiçe sayanın siyasi irade olduğunu düşünmeyenlerdenim.
 
Ancak yetersiz bürokratları belirli noktalara getirmekle çok büyük veballeri olduğu açık.
 
Bir şirkette bir CEO düşünün.
 
İç tüzük hazırlaması istenmiş ve hazırlamış.Ancak uygulamaya koyulduğu ay %10luk kısmı ilk altı ayda yarısı ve sonuçta %80i bir yılda değişmek zorunda kalmış.
 
Yönetici atamak üzere oluşturduğu tüzük ise çıktığı gün değişmek zorunda kalmış.
 
Sanırım hiç bir güç bu CEOyu yerinde tutamaz.
 
Hatta bu CEO yada genel müdürün dört yardımcısı birbirini mahkemeye vermiş.
 
İnsan emek verdiği kurum için üzülüyor.
 
Yıllarını MEB'e vermiş deneyimli kişileri MEB'den emekliye sevk ettikten sonra makama hevesli genç kardeşleri altı aylık okul müdür yardımcılığı deneyimi ardından inanılmaz mevkilere getirmek yine bu CEO'nun işi ve biz hala siyasileri suçlamaya devam ediyoruz.
 
Mesela her nekadar kendisine saygı duysam da Mesleki Eğitim genel müdürünün meslek lisesinde okumak gibi bile bir meslek eğitimi deneyimi olmaması ilginç geldi bana.
 
Fen bilgisi imiş branşı.
 
Net olarak belirtmek isterim ki MEB taşra teşkilatının yani ilçelerden başlayarak iller ve bakanlık yönetiminin sahadan yani okullardan kesinlikle haberdar olmadığıdır.
 
Hatta veri olarak nelere sahip olduklarından bile haberleri yoktur.
 
e-okul portalından rahatlıkla alınabilecek verilerin okullardan istenmesi , bir öğrencinin hangi okulda öğrenci olduğunu öğrenebilmek için 81 vilayetteki okullara yazı yazılması , okullardan öğretmen sayılarını yazı ile istemeleri , 27 Ağustos şehitler gününe katılım için okullardan öğrenci talep etmeler, günde ortalama 60 yazı ile okulları bunaltmaları, yılda ortalama yapılabilir olmayan 400 proje ile ilgili zorlama yazı göndermeleri ve maalesef yeni okul müdürlerinin öğretmenleri bu projeler için zorlamaları.
 
Daha bir milyon şey.
 
Yani özet olarak önce istanbul gibi metropolleri bilmeyen bir aklıevvelin tüm okulları anadoluya çevirmesi , sonra yenilerini yapmak yerine bir kısım liseleri meslek lisesine çevirmesi ardından oluşan aşırı trafik ve tabii ki ulaşım maliyetleri , ardından"nitelikli" yada"proje okul" icadı ardından tüm dünya çoklu disiplinle mesleki eğitime yönelirken "tematik meslek lisesi" icadı ardından açılan meslek liselerinin kapatılması.
 
Son beş altı yılı göz yaşlarıyla takip eden bir eğitimci olarak beni hiç ama hiç şaşırtmadı.
 
Olan zavallı çocuklara ve çaresiz velilere oluyor ama kendisine sorun gelen il ilçe ve bakanlık yöneticilerinin yönetmeliklere rağmen bir telefonla müdür iş hallettirebileceğini ve sorunu çözebileceklerini varsaymaktan öteye geçmiyor. 
Hayrırlsı..." 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)