adscode
adscode

Meslek Seçimi Hayatın Biçimini Belirliyor

Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) tamamlanmasıyla birlikte gençler, meslek seçimlerine yönelirken, uzmanlar, meslek seçiminin kişinin hayatındaki en önemli kararlardan biri olduğuna dikkat çekiyor.

Meslek Seçimi Hayatın Biçimini Belirliyor
Üniversite

Meslek seçiminin hayat biçimini belirlemek olduğunu kaydeden İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikolojik Gelişim Danışma Merkezi Koordinatörü Klinik Psikolog Merve Yavuz, gençlerin meslekler hakkında bilgi edinmelerini ve yeteneklerini gerçekçi olarak belirlemeleri gerektiğini söyledi. 





Mesleklerin kişilerin yaşamındaki doyum üzerinde belirleyici bir etken olduğunu ifade eden Yavuz, “Lise döneminde gençler ileride yönelecekleri alanı ve çalışma hayatını belirliyor. Doğru meslek seçimi için, kişinin hangi işleri ne derecede yapabildiğinin farkında olması ve yeteneklerini gerçekçi olarak değerlendirmesi gerekir. Gençlerimiz, seçecekleri meslekten neler beklediklerini ortaya koymalıdır. Mevcut seçenekleri inceleyip,  başka seçenekler olup olmadığını araştırması yararlı olur” dedi.

‘Mesleği Detaylı Araştırın’
Meslek koşullarının kişinin kendisine uygun olup olmadığını belirlemesini isteyen Yavuz,  gençlerin mesleklerini seçerken yetenek, ilgi ve değerlerini ortaya koyması gerektiğini vurguladı. Yavuz, meslek seçiminde şunlara dikkat edilmesini önerdi:

“Meslekleri tanımak da seçim için büyük önem kazanıyor. Bu nedenle, mesleğin tanımı, eğitim süresi ve okutulan başlıca dersler, kişide olması gereken nitelikler, mezun olunca kazanılacak unvan,  çalışma koşulları, kazanç gibi kriterlere dikkat etmek gerekiyor. Gençlerimiz, mesleklerini seçerken ‘seçilmesi düşünülen alan ilgi ve yeteneklere uygun mu? Hangi alanda başarılı olunduğunu biliyor mu? O meslekte çalışanların çalışma süreleri nedir? Mesleğin olumlu ve olumsuz yanları nelerdir? Seçilecek olan mesleğe talep ne oranda? Bu mesleğe duyulan ihtiyacın azalması veya artması söz konusu mu? Ortalama kazanç nedir?’ sorularına yanıt vermelidir.” 



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)