adscode
adscode

Mesleki Eğitimde Tehlike Çanları Çalıyor!

12 yıllık kesintisiz eğitim döneminde, üniversiteyi kazanmak dışında başka bir seçenek bırakmadığı için mesleki eğitim ve yetenekler ihmal edildi.

Mesleki Eğitimde Tehlike Çanları Çalıyor!
Konuk Yazar

12 yıllık kesintisiz eğitim döneminde, üniversiteyi kazanmak dışında başka bir seçenek bırakmadığı için mesleki eğitim ve yetenekler ihmal edildi.Üniversiteyi kazanamayanlar işsiz kaldı ahlaki çöküntüye uğradı,yetenekler kayboldu gitti.

4+4+4 eğitim sistemi ile devrim niteliğinde değişiklikler yapıldı.Ülkemizin gelişimi ve kalkınması için eğitimli ara elem an ihtiyacı ,mesleki teknik liselerle giderilmesi amaçlandı.

Mesleki teknik liseler 2017 de ilk mezunlarını verecekler.Ama gerekli düzenlemeler ivedilikle yapılmazsa 4+4+4 sistemi istenen başarıyı sağlayamayacak ve mezun olan öğrenciler yine işsiz kalacak üniversiteye giremeyecek ve ahlaki çöküntü kaçınılmaz olacaktır.

2017 yılında Acil yapılması gereken düzenlemeler :

  1. 4+4+4+2 sistemine geçilmeli:Mesleki teknik lise mezunları henüz reşit olmadıkları için sorumluluk alamayacak ve iş bulmakta zorlanacaklardır.İki yıl daha tamamlayıcı eğitimle 5 basamak eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir.Gelişmiş ülkelerde 5.basamak meslek Eğitimleri üniversitelerde değil liselerde verilmektedir.Ülkemizde ise Üniversitelere bağlı yüksek okullarda verilmektedir.Öğrenciler eğitimlerini tamamlamak için üniversite sınavına girmek ve başka şehirlere gitmek zorunda kalacak ve bu da ailelerine maddi külfet olacaktır.Gereklı düzenleme yapılarak İki yıllık 5. Seviye meslek eğitiminin YÖK kapsamından alınıp MEB e bağlı mesleki teknık Liselerde verilmesinin sağlanması çok önemlidir.Böylece ğrenciler hem çalışıp hem eğitimlerine devam edebileceklerdir.

  2. Yetenek ortaokulları açılmalı: 4+4+4 sisteninde Yetenekleri keşfi ve geliştirilmesi için ikinci 4 dönemi yani ortaokul dönemi uygundur.Lise dönemi yeteneklerin keşfi değil geliştirilme dönemidir.Bu nedenle lisede mesleki teknik okullar açıldığı gibi ortaokulda yetenek okulları açılmalıdır

  3. 5.seviye eğitim MEB e bağlanmalı:Daha geniş bir açıdan bakarsak YÖK,üniversiteler arası kurul haline getirilmeli ve 2 yıllık yüksek okullar MEB e,Üniversite hastaneleri de Sağlık Bakanlığına devredilmelidir.Sadece vakıfların değil, tüm dünyada olduğu gibi Şirketlerin de üniversite açabilmelerine izin verilmelidir.

Mesleki eğitimin önündeki yukarıda belirttiğimiz engeller kaldırılmazsa Türkiye kalkınamaz ve gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşamaz. Gereğini saygılarımla arz ederim.21.12.2016

Özer GÜRBÜZ

Mesleki Teknik Eğitim Derneği Başkanı (GSM:0532 322 27 40)


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)