adscode
adscode

"Metabolik sendromda çocukta hipertansiyon ve diyabet gelişiyor"

Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Cihangir Akgün, metabolik sendromun, yaş ilerledikçe kalp veya şeker hastalığına yakalanma riskini artırdığını belirtti.

"Metabolik sendromda çocukta hipertansiyon ve diyabet gelişiyor"
Sağlık
Akgün, "Metabolik sendromun içerisinde çocuklarda hipertansiyon ve diyabet gelişiyor. Bu hastalıkların kontrolsüz kalması veya yeterince tedavi edilememesi erişkin çağda böbrek yetmezliğine sebep olabiliyor. 5-10 yıllık bir kontrolsüz diyabet sonrası erişkin çağlarda böbrek yetmezliği gelişiyor." dedi.

Metabolik sendrom sonucunda gelişen diyabet ve hipertansiyon göz, böbrek, kalbi etkilediğini belirten Akgün şöyle konuştu:

"Bu hastalıkların sonucunda, gözlerde körlüğe, böbreklerde yetmezliğe ve erişkin çağdaki kalp hastalıklarına varan hasarlar oluşturuyor. Çocuklarda 6 aylık kontrolsüz hipertansiyona maruz kalmak bile gözlerde problem yarattığından dikkate alınması gereken bir durum. Türkiye'de yapılan bir araştırmada çocuklar arasında yüzde 15'e varan oranda bu hastalığın gözlendiği belirtiliyor. Metabolik hastalıklardan korunmak veya bu hastalıkların ilerlemesini durdurmak için, yaşam biçiminde değişiklik şart. Sağlıklı vitamin ve mineral ağırlıklı beslenme, egzersiz ve spor yapma ve hareketi hayatın her alanına oturtma bu hastalıklardan korunmak için önemli, obezite ve hipertansiyon ile mücadele edilmeli, fastfood türü beslenmeden uzak durulmalı, sağlıklı beslenme tercih edilmeli."


AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)