adscode
adscode

Milli Eğitim Bakanlığı, Yanlışta Israr Etmemelidir!

DES; Milli Eğitim Bakanlığı, Yanlışta Israr Etmemelidir!

Milli Eğitim Bakanlığı, Yanlışta Israr Etmemelidir!
Sendikalar
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik döneminde geçilen bitişik eğik yazı uygulamasından geri dönülmesi çağrısında bulunan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Sekreteri İshak Çelebi, "Okullarda 1'den 4'üncü sınıfa kadar bitişik el yazısı öğretiliyor. 5'inci sınıftan sonra çocuklarımıza bitişik el yazısı nasıl unutturulur ve düz yazıya nasıl geçiririz diye uğraşılıyor. Böylece bütün emekler boşa gidiyor. Tüm bu karmaşa ve öğrencileri zorlamasına, başarısızlık psikolojisine neden olan bitişik eğik yazı uygulamasına son verilmelidir" dedi.
 
İddia edilenin aksine bitişik el yazısı ile öğrencilerin daha hızlı yazı yazamadığını ifade eden DES Genel Sekreteri İshak Çelebi, bitişik eğik yazının Türkçe dersinde "Güzel Yazı Çalışması" olarak uygulanması yönünde öneride bulunduğu açıklamasında şunları söyledi;
 
ÇOCUKLARIMIZ DAHA İLK GÜN BAŞARISIZLIK DUYGUSUYLA TANIŞIYOR
Bitişik yazı ile öğrencilerin daha hızlı yazdığı iddiasının doğru olmadığı bilim adamları ve işin mutfağındaki öğretmenlerimiz tarafından yapılan araştırma ve denemeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Kalemin kâğıda sürtünme kuvveti yüzünden bitişik eğik yazı zaman ve enerji kaybına neden olması sebebiyle yazıyı yavaşlatmaktadır. Okula başlama yaşının düşürülmesi nedeniyle de çocuklarımızın psikomotor becerileri el parmak-küçük kas gelişimi ve el becerileri yeterince gelişemediği için bitişik eğik yazı öğrencilerimize oldukça zor ve karmaşık gelmektedir. Çocuklarımız okumayı öğrendikleri halde yazmayı tam olarak öğrenememektedir. Çocuklarımızın özgüven ve bilişsel gelişimine zarar veren bu uygulamadan vazgeçilmesini istiyoruz.
 
ÇOCUKLARIMIZ KENDİ YAZDIĞI YAZIYI OKUMAKTA ZORLANIYOR
Öte yandan gelişen teknoloji ve materyaller nedeniyle kâğıt kalemle yazı yazma ihtiyacı gün geçtikçe azalmaktadır. Birçok yazı bilgisayarlarda, tablet ve cep telefonlarında tuşlarla yazıldığı için bitişik eğik yazı kullanışlı olmaktan da çıkmıştır. Diğer yandan ilkokullarda zorunlu hale gelen İngilizce dersinde karışıklığa ve karmaşaya neden olması yüzünden düz yazı kullanılmaktadır. İlkokulda bitişik eğik yazı öğretiliyor fakat bütün ders kitapları düz yazı ile hazırlanmış durumda. Veliler bitişik eğik yazıyı bilmedikleri için evde çocuklarına yardımcı olmakta zorlanıyor. Çocuklarımızda kendi yazdığı dışında hiçbir yerde eğik el yazısı görmediği ve girdiği sınavlar dahil günlük yaşamın her alanında düz yazıyla muhatap kaldığı için ikilemde kalıyor ve bu durumdan olumsuz etkileniyor. Eğik el yazısı çocuklarımız yorduğu için yazma isteğini azaltıyor.
 
AB ÜLKELERİNDE UYGULAMA DAHA FARKLI
Avrupa ülkelerinde ortalama üç yıla yayılan okuma yazma öğretimi bizde bir eğitim döneminde tamamlanıp bitirilmeye çalışıldığı için çocuklarımız büyük bir baskı altında kalıyor ve başarısızlık duygusuyla daha ilk yıl tanışıyor ve bu duygu içerisinde okula devam ediyor. Dahası çocuklarımız kendi yazdığı yazıyı dahi okumakta zorlanıyor. Eğik yazıda imla kurallarına uymak zorlaşıyor. Noktalı harflerin noktaları, ayrımlar, hece bölümlerinde yapılan hatalar artıyor. Bitişik el yazısı ile rakamlar yazılamıyor. Birçok öğrencimiz bitişik el yazısı yerine düz yazı kullanmak için öğretmenlerinden izin istiyor. Okul idaresine düz yazı yazmak için dilekçe veren birçok öğrenci var fakat bitişik eğik el yazısı yazmak yönünde bir tane talep dahi yok.
 
ÇOCUKLARIMIZ ÇİLE VE İŞKENCE ÇEKİYOR
Ortaokuldan sonra öğretmenlerimiz öğrencileri düz yazıya yönlendirmeye çalışıyor. Ortaokul öğretmenleri öğrencilerin yazılı kâğıtlarını dahi okumakta zorlanıyor. Çocuklarımız ikilemde kalıyor. Sorun sanılandan daha büyük ve önemlidir. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı, başarısızlığa ve karmaşaya neden olan bitişik el yazısı politikasından vazgeçmeli ve öğrenci, öğretmen ve veli düzleminde ciddi bir rahatlama ve verim artışına neden olacak düz yazı uygulamasını bu eğitim yılı itibariyle başlatmalıdır. Düz yazı yazmak daha kolay olduğu için öğrenciyi yazı yazmaya teşvik ettiği gibi okulu sevmesini kolaylaştıracaktır. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığına çağrıda bulunuyor ve bu yanlış uygulamada daha fazla ısrarcı olunmadan ivedilikle bu eğitim yılı itibariyle vazgeçmesi tavsiyesinde bulunuyoruz. Çocuklarımızı bitişik eğik yazı öğretip, düz yazı okutma işkencesinden, çocuklarımızı bu denli büyük ikilemler ve çelişkiler yaşatma çilesinden kurtarmalıyız.
 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    3 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (3)