adscode
adscode

Milli Eğitimin Norm Kadro Oyunu

HASAN ÖREN,CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ; ''MİLLİ EĞİTİMİN NORM KADRO OYUNU''

Milli Eğitimin Norm Kadro Oyunu
Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı, norm kadrolarda öğretmen başına düşen öğrenci sayısını artırarak, öğretmen ihtiyacını düşürmeyi hedefliyor.
Bu amaçla “Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliği” değiştirmek için, bir taslak hazırladı.
Bilindiği üzere, 4+4+4 eğitime darbe sistemi ile ilköğretim okulları, ilkokul ve ortaokul olarak ayrılarak yeniden yapılandırıldı ve norm kadro sayılarını buna göre yeniden düzenlendi.
Eski yönetmelikte;
İlköğretim okulları için, 250 öğrenciye 1 Rehber Öğretmen kadrosu veriliyordu.
Taslak yönetmelikte ise, öğrenci sayısı;
İlkokullarda 300,
Ortaokullarda 200 olarak belirlenmiştir.
Yeni düzenleme ile 1 Rehber Öğretmen norm kadrosu için istenen öğrenci sayısı; 250’den, toplamda 500’e çıkarılmıştır.
Hazırlanan taslağın Nisan 2013’te yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Kurum İdari Kurulu (KİK) Kararlarına da aykırı olduğu görülmektedir. KİK Çalışma Raporunda, Rehber Öğretmen normu için 250 olan öğrenci sayısının, 150 öğrenciye düşürülmesi önerilirken, yönetmelik taslağında bu sayının toplamda 500’e çıkarılması büyük bir çelişkidir.
Bu Düzenlemenin Tek Amacı, Kağıt Üzerinde Öğretmen Açığını Düşük Göstermektir
Örneğin,
·        8 yıllık ilköğretim iken öğrenci sayısı 300 olan bir okulun, 1 Rehber öğretmeni oluyordu.
·        Bu ilköğretim okulu 4+4+4 sistemi ile ilkokul ve ortaokul olarak ayrıldığından öğrenci sayısı da yarı yarıya düşmüştür.
·        Taslağa göre; 150’şer öğrencisi olan her iki okulun da öğrenci sayıları norm kadro için yeterli olmayacaktır.
·        Okulda görevli Rehber Öğretmen ise norm kadro fazlası olduğu için başka okula tayin edilecektir.
Böylece; Bakanlık istatistiklerinde okulların öğretmen ihtiyacı gözükmeyecektir.
Halen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 55.648 okulda eğitim-öğretim yapılmakta, bu okullarda 24.080 Rehber Öğretmenin çalışmaktadır.
Ülkemizde halen 14.045 Rehber Öğretmen açığı olduğu Bakanlığın resmi kayıtlarında mevcuttur.
Çağdaş eğitim sistemi içerisinde rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin, çocuklarımızın gelişimine ve eğitimine büyük katkısı vardır. Bu bilimsel gerçeği kimse göz ardı edemez.
Bu nedenle; her okulda en az bir “Rehber Öğretmen” görevlendirilmesi gerekmektedir. Bakanlık; branşlara göre atanacak öğretmen sayısını belirlerken siyasi tercihleri ile değil, bilimsel gerekliliklere göre hareket etmelidir.
On binlerce öğretmen atanmayı beklerken, okullardaki öğretmen açığının 128 bini geçmesi Milli Eğitim politikalarının yanlışlığı ortaya koymaktadır.
Öğretmen açığı ücretli öğretmenlerle giderilmeye çalışılmaktadır. Taşeron mantığı, Milli Eğitime egemen olmuş ve sömürü düzeni kurulmuştur. Asgari ücretin bile altına aylık ödenen vekil öğretmenlerin sigortaları da eksik olarak yatırılmaktadır.
Sorunları çözmeyen Hükümet, hem öğretmenleri, hem de öğrencileri mağdur etmekte, ülkenin birçok yerinde öğrenciler, öğretmenlerden mahrum bırakmaktadır.
Eğitimde fırsat eşitliğinin ilk şartı öğretmensiz okul bırakmamaktır. Öğretmen açığı en kısa zamanda giderilerek atama bekleyen öğretmenler göreve başlatılmalıdır.
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
         Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla                                                                                           Hasan ÖREN                                                                                                                           Manisa Milletvekili
 “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik Taslağı” geçtiğimiz günlerde Bakanlığın internet sitesinde yayınlanmıştır.
Yönetmelik taslağında; öğrenci sayılarına göre belirlenen norm kadrolarda öğretmen başına düşen öğrenci sayısının artırıldığı görülmektedir.
Eski yönetmelikte İlköğretim kurumları için 250 öğrenciye 1 Rehber Öğretmen normu verilirken, 4+4+4 eğitim sistemi sonrasında bu sayı ilkokullarda 300, ortaokullarda 200 olarak belirlenmiştir. Böylece norm kadro için istenen öğrenci sayısı 250’den, 500’e çıkarılmıştır.
Hazırlanan taslağın Nisan 2013’te yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Kurum İdari Kurulu Kararlarına da aykırı olduğu görülmektedir. KİK Çalışma Raporunda, Rehber Öğretmen normu için 250 olan öğrenci sayısının, 150 öğrenciye düşürülmesi önerilirken, yönetmelik taslağında bu sayının toplamda 500’e çıkarılması büyük bir çelişkidir.
Bu düzenlemenin amacının öğretmen açığını düşük göstermek olduğu iddia edilmektedir. Görülüyor ki, bu yönetmelik uygulamaya konulduğunda Rehber Öğretmen ihtiyacı kağıt üzerinde yarı yarıya düşecektir.
Örneğin, ilköğretim okulu iken öğrenci sayısı 300 olan ve 1 Rehber öğretmen ihtiyacı olan bir okul, 4+4+4 sistemi ile ilkokul ve ortaokul olarak bölündüğünden, 150’şer öğrencisi olan her iki okulun öğrenci sayıları norm kadro için yeterli olmayacak, böylece her iki okulda da Rehber Öğretmen ihtiyacı olmayacaktır.  
Halen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 55.648 okulda eğitim-öğretim yapılmaktadır. Bu okullarda 24.080 Rehber Öğretmenin çalıştığı ve halen 14.045 Rehber Öğretmen açığı olduğu Bakanlığın resmi açıklamalarında belirtilmektedir. On binlerce öğretmen atanma beklerken, okullardaki öğretmen açığının 128 bini geçmesi Milli Eğitim politikalarının yanlışlığını ortaya koymaktadır.
Öğretmenlerin örgütlü olduğu sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve eğitim bilimciler, öğrenci sayısı ne olursa olsun her okulda en az bir rehber öğretmen olması gerektiğini ifade etmektedirler.
Bilindiği üzere, Okullarda “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri” Bakanlığınızın yayınladığı yönetmelikteki ilkeler ışığında yürütülmektedir.
Bu ilkeler;
-  Rehberlik hizmetlerinin, tüm öğrencilere açık olması,
-  İnsana ve bireysel farklılıklara saygının, bilimselliğin ve gizliliğin esas olması,
- Hizmetlerin öğrenci, veli, uzman, öğretmen ve yönetici gibi ilgililerin iş birliği ile yürütülmesi, olarak belirlenmiş ve bu amaçla okullarda “Rehberlik Servisleri” kurulmuştur. Fakat her okulda en az bir Rehber Öğretmen bulundurulmaması önemli bir eksikliktir.  
Bunlara göre;
1-       Okullarda ve ortaöğretim kurumlarında Rehber Öğretmen norm kadrosu için olması gereken öğrenci sayısının artırılmasının nedeni nedir?
2-       Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardan, öğrenci sayısı 300’den fazla olan ilkokul, öğrenci sayısı 200’den fazla olan ortaokul ve öğrenci sayısı 150’den fazla olan ortaöğretim kurumu sayısı ne kadardır?
3-       Yönetmelik taslağının 13 üncü maddesindeki rakamlar dikkate alındığında, norm kadro için gerekli öğrenci sayısının artırılması ile Bakanlığınızın Rehber Öğretmen ihtiyacı ne kadara düşecektir?
4-       Öğrenci sayısının artırılmasının nedeninin, Rehber Öğretmen ihtiyacını azaltmak olduğu iddiaları doğru mudur?
5-       Öğrencilerin rehberlik hizmetlerinden yararlanması için tüm okullara en az bir Rehber öğretmen atanması konusunda bir çalışmanız var mıdır?
 
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)