adscode
adscode

Mini G.Doğu turu: Mardin, Ş.Urfa, G.Antep ve K.Maraş (1)

İstanbul dışına kendinizi attığınızda, sanki günler uzuyor ve zaman daha yavaş akıyor. Üç günde dört kent, 8 ilçe gezilir ve binlerce yıllık tarihe yolculuk yapılır mı?

Mini G.Doğu turu: Mardin, Ş.Urfa, G.Antep ve K.Maraş (1)
Milliyet Diyalog
Kâğıt üzerinde, düşünce aşamasında bile insanı ürkütüyor ama sabahın 6’sında yollara düşüp, her gün yüzlerce kilometre yol yaparsanız, zoru başarabiliyorsunuz!
İlk durağımız Mardin’di. Kente inmeden, çevresinde biraz dolaşıp, antik kentleri gezelim istedik. Güya, çok gezen, çok bilen biri olarak, İpek Yolu üzerindeki Dara’nın adını bile duymamıştım. 1400 yıllık muhteşem bir antik kent. Kaya mezarlar bir yana Zindan diye tabir edilen eski su sarnıcı, İstanbul’daki Yerebatan Sarayı’nı da, Yedikule zindanlarını da gölgede bırakır.
Mardin havaalanına çok yakın, ölmeden önce görülecekler listesine mutlaka ekleyin. Yine aynı bölgedeki Mor Yakup ve Mor Gabriyel manastırları da bölge tarihi ve özellikle Süryani kültürünü yakından tanımak isteyenler için inanılmaz renkler sunuyor. Ayasofya’yı inşa eden Bizans Kralı Theodosios’un Süryani eşinin belli ki o bölgenin inşasında çok önemli rolü olmuş!
Süryani rehberimiz, dünyanın en eski üniversitesinin ne Şanlıurfa’daki Harran ne de İtalya’daki Bolonya üniversiteleri değil, Midyat’taki Mor Gabriyel Manastırı olduğu iddiasında. Kalıntılara bakılırsa evet gibi ama son sözü kesinlikle tarihçilere ve arkeologlara bırakmak gerekir!
Mor Yakup’un hemen yanı başındaki Zeynel Abidin Külliyesi’nin tarihi Hz. Muhammed’in torunlarına kadar gidiyor ve her ikisi de 2013’te UNESCO dünya kültür mirası geçici listesine alındılar.
Eskisiyle, yenisiyle, gündüzleri adeta bir taş kent görünümünde olan Mardin merkezi ise geceleri tıpkı bir mücevher gerdanlık gibi ışıl ışıl. Gezilecek görülecek yerleri sıralamaya değil bu köşe, gazete yetmez ama ayrıntılı ve fotoğraflı bir paylaşımı Rota’da sizlerle paylaşacağız.

Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)