adscode
adscode

'Mini Mini Birler'e Özel Hastane Çengeli

Eğitimde 4+4+4 uygulamasıyla çocuğunun okul için çok küçük olduğunu düşünen anne ve babaların kaygısı, özel sağlık kuruluşlarına da "iş" alanı açtı. "Çocuğunuz okula hazır mı? Doktorlarımız desteğe hazır"…

'Mini Mini Birler'e Özel Hastane Çengeli
Ortaokul
Yeni ders yılının başlamasına 2 hafta kala, 66 ayı dolduran çocuğunun 4+4+4 eğitim sisteminin gerektirdiği gibi okula gitmeye hazır olmadığını düşünen anne ve babaların kaygıları artarken, özel sağlık kuruluşları başta olmak üzere yeni bir 'kampanya' fırtınası başlatıldı, bu durum yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.
"Çocuğunuz okula hazır mı? Gelin doktorlarımız yardım etsin" diyerek cep telefonu SMS'leri, internet siteleri gibi pek çok kanalla velilere ulaşan özel sağlık kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarının ve bilim çevrelerinin tepkisini çekti.
Prof. Dr. Aydın: "72 ayı doldurmadan hazır değildir"
Konuyla ilgili DHA'nın sorularını yanıtlayan Ege Üniversitesi Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cahide Aydın, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) gibi kuruluşların bu uygulamanın yanlışlığına dikkat çektiğini, açıklamalar yaptığını anlattı.
"O görüşleri olduğu gibi paylaşıyoruz" diyen Prof. Dr. Aydın, "Bir çocuk 72 ayı doldurmadan öğrenim için hazır değildir. Genel olarak duygusal açıdan okulun gerektirdiği koşulları yerine getirmek açısından çocukların yaşını doldurmaları gerekir. Bu ruh sağlığı için de önem taşımaktadır" dedi.
"Büyük kısmı normal ama okula hazır değil"
Kendi hastanelerine başvuran çocukların büyük çoğunluğunun 'normal, yaşına göre çocuklar' olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydın, "Ancak bunlar okul öncesi yaş çocuğu. Yani biz herhangi bir tanı koymuyoruz. Sadece 72 aydan küçük olduğu için bu sene okula başlamaması gerektiği yönünde üç imzalı rapor veriyoruz. Öte yandan sonuçta para kazandırıcı bir faaliyet olan bu konularda 'çocuğu izleyelim' gibi bir yaklaşımla rant haline getirilmesi de kabul edilemez. Geriliği olan çocuklar olabiliyor ama bu çocukların büyük oranda özel yetiştirmeye ihtiyacı yok ki. Çok büyük kısmı normal ama sadece okula hazır değil" diye konuştu.
Prof. Dr. Aydın ayrıca şu anda rapor verdikleri çocukların 100'ü bulduğunu da sözlerine ekledi.
Erdolu: "Özele rant açıldı"
SES Genel Başkanı Çetin Erdolu da birçok uzmanın uygulamanın yanlışlığıyla ilgili görüşünün ortada olduğunu, geri adım atması gereken hükümetin 'uygulamayı büyük ölçüde rapora tahvil ettiğini' belirtti.
Çocukların okula başlamaya uygun olmadığı raporunun da özel hastaneler tarafından verilmediğini hatırlatan Erdolu, "Devlet hastaneleri raporla uğraşırken özel hastanelere de rant alanı açılmış oldu. Ama sunulduğu iddia edilen bu hizmet tıbbi olarak mümkün değil. Okula gitmeye hazır olmayan çocuk psikolojik destekle uygun hale getirilemez. Bunun en sağlıklı yolu okul öncesi programlardır" dedi.
Erdolu ayrıca, özel hastanelerin böyle bir uygulamaya gitmesinin aynı zamanda uygulamanın zararlarını sağlık kuruluşlarının paylaştığının itirafı olduğunu da sözlerine ekledi. 

DHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)