adscode
adscode

Mustafa Aydoğan Hayatını Kaybetti

KÖY ENSTİTÜLERİ VE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI ÖNCEKİ BAŞKANLARINDAN MUSTAFA AYDOĞAN YAŞAMINI YİTİRDİ.

Mustafa Aydoğan Hayatını Kaybetti
Türkiye'den Haberler

MUSTAFA AYDOĞAN: 1927’de Beypazarı / Karaşar / Köseler Köyü’nde doğdu. 1937’de Eskişehir - Mahmudiye Köy Öğretmen Okuluna (1940 sonrası Çifteler Köy Enstitüsü adını aldı) girdi. 1943’de Çifteler Köy Enstitüsünü bitirdikten sonra; Çifteler, Kızılçullu ve Kepirtepe Köy Enstitüsünden seçilen 79 öğrenci ile birlikte Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’ne kayıt oldu. 1946’da Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsünü bitirdi.

Dicle Köy Enstitüsüne öğretmen olarak atandı. Ancak Köy Enstitüleri hakkında başlatılan iftira kampanyaları sonuç vermeye başladı.  

Mustafa Aydoğan ve onun gibi Yüksek Köy Enstitüsü mezunu öğretmenler apar topar askere alındılar. 86 kişidirler, Mustafa Öğretmenin de içinde olduğu 21 kişi yedeksubay hakkı gasp edilerek çavuş çıkarıldı. Askerde izlendiler, sıkıntılı günler yaşadılar.

Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce Bölümünü de bitiren Aydoğan; on yıl kadar çeşitli kurumlarda öğretmenlik yaptıktan sonra istifa ederek meslekten ayrıldı.

1994’te Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı’nın kuruluşundan sonra 9 yıl Yönetim Kurulu Üyeliği ve üç dönem (6 yıl) Vakfın başkanlığını yaptı. Vakfın çıkardığı kitapların hazırlanmasında büyük emeği vardır.

Ayrıca; “Köy Eğitim Sistemi – Köy Enstitüleri”, “Gazetelerde Köy Enstitüleri 1987 – 2011”, iki kitabının yanı sıra Erdal Atıcı ile birlikte hazırladıkları “TBMM Bütçe Görüşmelerinde ve Şura Toplantılarında Köy Enstitüleri (1935 – 1954)” adlı kitapları vardır.

30 Kasım 2013 tarihinde aramızdan ayrılan Mustafa Aydoğan’ın cenazesi aynı gün Kocatepe Camisinde yapılan törenin ardından Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verildi…



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)