adscode
adscode

Nakil süreci bu hafta sona eriyor

MEB Müsteşarı Tekin, yerleştirmelere ilişkin nakil sürecinin 26 Eylül'e kadar yapılacağını tekrarladı.

Nakil süreci bu hafta sona eriyor
MEB
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, öğretmen atamaları dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, medyada yer alan bazı konulara da değinmek istendiğini belirterek temel eğitimden orta eğitime geçiş kapsamında yaklaşık bir milyon 300 bin öğrencinin liselere yerleştirildiğini anımsattı.

5 Eylül itibarıyla 9. sınıfa geçmek için bekleyen çocuklardan yüzde 93′ünü kendi tercih ettiği okullara yerleştirdiklerini söyleyen Tekin, tercihte bulunmayan yaklaşık 130 bin civarında öğrencinin zorunlu eğitim kapsamında 9. sınıflara yerleştirildiğini kaydetti.

Bu çocuklara ait herhangi bir bilgi olmadığı için kamuoyunda bazı tartışmalar neden olan yerleştirmeler olduğunu bildiren Tekin, 1 milyon 200 bine yakın öğrencinin tercih ettikleri okullara yerleştiğini, sistemden kaynaklanan bir sorun olmadığını söyledi.

Tekin, yerleştirmelere ilişkin nakil sürecinin 26 Eylül’e kadar yapılacağını tekrarladı.

Özel eğitime ayrılan payın artırılması için bu yıl özel okullara teşvik uygulamasının başlatıldığını anımsatan Tekin, teşvik için 350 bine yakın başvuru olduğunu, 250 bin öğrenciye destek verileceğini aktardı.

“Liselerde öğrenci olan çocuklarımız rahat olsun”
Üniversiteye giriş sınavına ilişkin bugün bazı gazetelerde yer alan haberlere değinen Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mili Eğitim Bakanlığından kaynaklanmayan, buradan herhangi bir resmi görevliden alınmayan bazı bilgiler üniversiteye hazırlanan çocuklarımızın kafalarını karıştırıyor. Bazı gazetelerde, ‘üniversite sınavı değişti, devrim niteliğinde kararlar alındı’ gibi haberler yer aldı. Daha önce hükümetin aldığı bir karar çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK, YÖK ve ÖSYM ortak bir biçimde, Türkiye’de ortaöğretim kurumlarından üniversiteye yerleştirmeyle alakalı düzenleme için, yenilikler için çalışıyor. Bu çalışmalar devam ediyor. Fakat şunun altını özellikle çizmek istiyorum: Daha önce Sayın Bakanımız da defaten bunu dile getirdi. Bu konuda alacağımız kararlar, halihazırda liselerde öğrenci olarak bulunan çocukları hiçbir biçimde etkilemeyecektir. Eğer böyle bir karar alırsak böyle bir değişiklik gündeme gelirse sektörden temsilcilerle akademisyenlerle tartıştıktan sonra uygulayacağımız eğitim öğretim yılında 9. sınıfa başlayarak hayata geçirilecektir. Dolaysıyla şu anda liselerde öğrenci olan çocuklarımızın rahat olmasını arzu ediyoruz. Onlar mevcut sistemle mevcut düzenle üniversitelere yerleşecekler. Tedirgin olmalarını gerektiren hiçbir durum yok.”

Kürtçe eğitime ilişkin değerlendirmede de bulunan Tekin, hükümetin demokratikleşme konusunda, eğitim alanında da ciddi adımlar attığını dile getirdi.

Önce özel Kürtçe eğitim merkezlerinin açılmasına, sonra da seçmeli dersler arasında yerel lehçelerin yer almasına izin verildiğini hatırlatan Tekin, bir yıl önce de mevzuatta yapılan bir değişiklikle farklı dil ve lehçelerde özel okul açılabilmesinin önündeki yasal engellerin kaldırıldığını anlattı.

Tekin, şunları kaydetti:
“Milli Eğitim Bakanlığının öngördüğü standartları yerine getiren kurumlara izin vereceği açıklanmıştı. Fakat bugüne kadar aradan geçen bir yıllık süre içinde hiçbir başvuru Milli Eğitim Bakanlığına ulaşmamıştır. Yani bu kanun kapsamında eğitim yapmak isteyen hiçbir özel girişimci bize başvuruda bulunmadı. Milli Eğitim Bakanlığına hiçbir başvuru bulunmadan illegal yöntemlerle bu dillerde eğitim yapmak istediğini deklare eden bazı gruplar son günlerde ortaya çıktı ve bunlar Bakanlığın bünyesindeki okullara yönelik şiddet ve terör eylemleri içindeler. Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümetimiz tüm bunlardan bağımsız olarak bir yıl önce zaten bunun önünü açmıştı. Bize bu konuda bir yıl içinde hiçbir başvuru olamadı, değerlendirmemizi gerektirecek hiçbir başvuru olmadığından da bu konuda adım atılmadı. Bunu konudaki girişimlerin de iyi niyetini kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Bu hükümet bu kadar iyi niyetli bir çaba içerisindeyken bu başvuru yapılmadan bu tür yollara tevessül edenlerin iyi niyetini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”

TEOG nakilleri için 13 bin 130 kontenjan açıldı
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sonuçlarına göre yapılacak nakil işlemlerinde ortaöğretim kurumlarında oluşan boş kontenjan sayısı 13 bin 130 olarak belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretim kurumlarında bu hafta oluşan boş kontenjanları açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde boşalan kontenjan sayısı 13 bin 130 olarak belirlendi.
Buna göre, İstanbul’da 2 bin 237, Ankara’da bin 244, İzmir’de 478 olmak üzere Türkiye geneline 13 bin 130 boş kontenjan bulunuyor.

 Süryani anaokuluna onay
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, 86 yıl sonra açılan ilk Süryani okulu olan Özel Mor Efrem Süryani Anaokuluna onay verildiğini bildirdi.
Süryani vatandaşların da okul açmak için geçen yıl başvuru yaptığını anımsatan Tekin, “Bu kapsamda Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Klisesi Vakfına ait olan ve 86 yıl sonra açılan ilk Süryani okulu olma özelliği taşıyan İstanbul Yeşilköy’deki Özel Mor Efrem Süryani Anaokuluna onay verdik. İşyeri açma ve çalışma ruhsatına ilişkin yazıyı valiliğe gönderdik. Hayırlı olsun” diye konuştu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)