adscode
adscode

NASA, geleceğin Jüpiter görevi için fikirlerinizi bekliyor

​Europa, yalnızca Jüpiter'in bir uydusu değil, aynı zamanda güneş sistemimizin en etkileyici yerlerinden biri. NASA, bu merak edilen uyduya ziyaret için fikir sunabilecek bilim ve teknoloji uzmanları…

NASA, geleceğin Jüpiter görevi için fikirlerinizi bekliyor
Bilim Teknoloji
Dünya dışında yaşam olanağı var mı sorusu her dünyalının hayatında az ya da çok yer etmiştir. Bu olasılığın en güçlü adaylarından biri ise Jüpiter'in uydusu Europa. Buzla kaplı dış yüzeyinin altında geniş yer altı okyanusları olduğu düşünüldüğü için dünya dışında yaşamaya elverişli sürdürülebilir hayat potansiyeli taşıyan en güçlü adaylardan biri. Hubble teleskobu geçtiğimiz yıl, ayda suyun olduğunu kanıtlayan bir çalışma gerçekleştirmişti. Bilim insanları aslında Europa’nın dünyadaki tüm okyanusların birleşiminden daha fazla miktarda suyu barındırdığına inanıyor.

NASA bu yüzden 10 yıl içinde uyduya insansız uzay aracı gönderme umuduyla Europa keşfine öncelik veriyor. Bunu gerçekleştirebilmek için de Europa’ya en iyi şekilde yolculuk yapmak ve uyduyu keşfetmek üzere fikir sunabilecek bilim ve teknoloji uzmanları arıyor.

NASA, bu amaçla bilim insanları ve mühendisleri hedefleyen bir Request for Information (RFI - Bilgi Talebi) oluşturdu. RFI ile Europa görevini gerçekleştirmeye yönelik fikir, konsept ve öneriler aranıyor. Hedef, Europa’yı detaylı olarak inceleyebilmek için gereken tüm teknoloji ve bilimsel cihazlar da dahil olmak üzere 1 milyar doların altında gerçekleştirilecek özel bir görev oluşturmak. Bu görevin beş amacı var: Europa okyanuslarının ölçüsünü ve bu okyanusların ayın iç yüzüyle bağlantısını belirlemek, okyanusların oluşumunu tanımlamak, ayın buzlu yüzey şekillerini haritalandırmak ve Europa’nın atmosferi ile manyetosferi hakkında daha fazla bilgi edinmek.

Europa göreviyle ilgili dikkate alınması gereken belli başlı faktörler var. Öncelikle, bilimsel cihazlar ve uzay aracı, Europa’ya yolculuklarında ve Jüpiter yakınında aşırı yüksek seviyelerdeki radyasyona ve yerçekimi kuvvetlerine dayanmak zorunda. Dünya bakterilerinin sağlamlığı da göz önüne alındığında, aynı zamanda Dünyalı yaşam formlarının Europa okyanuslarına kaza eseri bulaşmasını da engellemek zorundayız.

Eğer Europa hakkında fikir üretmek için ön hazırlık yapmak isterseniz space.com tarafından hazırlanmış bu infografiği inceleyebilirsiniz.




space.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)