adscode
adscode

NATO’ya Türk Başkan

Belçika'da bulunan Von Karman Akışkanlar Dinamiği Enstitüsü'nün (Von Karman Institute for Fluid Dynamics) Bilimsel Danışma Komitesi (Scientific Advisory Committee) Başkanlığı'na Atılım Üniversitesi Sivil…

NATO’ya Türk Başkan
Dünyadan Haberler
Söz konusu komite, NATO Bilim ve Teknoloji Organizasyonu (Science and Technology Organization-STO)  bünyesinde yer alan Von Karman Enstitüsü'nün bilimsel çalışmalarını değerlendirmek ve ileriye dönük araştırma konularını belirlemekten sorumlu olan en üst düzey danışma kuruludur. 
Prof. Alemdaroğlu, bu göreve  üç yıl süre ile seçildi.


ENSTİTÜ HAKKINDA BİLGİ
NATO Von Karman Enstitüsü (VKI),  Akışkanlar Dinamiği çalışmalarında dünyadaki en yetkin ve en itibarlı  eğitim ve araştırma enstitüsüdür. 1956 yılında meşhur aerodinamikçi Theodore Von Karman tarafından kurulan enstitü giderek güçlenerek bugün dünya çapında hakettiği saygınlığına ulaşmıştır. 
Von Karman Enstitüsü’nün lisans eğitim programı yoktur. Sadece Yüksek lisans ve doktora çalışmalarına yoğunlaşmıştır. Von Karman Enstitü’sünün  Yüksek Lisans Programı “Yüksek lisans sonrası Yüksek Lisans” (Master after Master) programı ile  halihazırda bir Yüksek Lisans derecesine sahip olanların başvuru yapabileceği 9 aylık bir programdır. Bu programdan mezun olanlar doğrudan doktora programına başlayabilmektedir. Von Karman Enstitüsü’nün doktora programına kayıtlı olan öğrenciler, doktora derecelerini Belçika’nın diğer Üniversitelerinden alabilmektedirler.  
Von Karman Enstitüsü’nün lisans öğrencilerine yönelik kısa dönem yaz stajları programı da bulunmaktadır. Üniversitelerin 3 üncü sınıfındaki öğrenciler, yaz ayları boyunca 3 ay süre ile bir araştırma projesi içinde yer alarak yardımcı araştırmacı olarak çalışabilirler. Bu program genç araştırmacıları ARGE ye alıştırmak, onlara araştırmacı ruhunu aşılamak için çok etkin bir yöntemdir. 
Von Karman Enstitüsü bir NATO kuruluşu olduğu için öğrencileri de değişik NATO ülkelerinden seçilmektedir. Von Karman Enstitüsü’nün bütçesinin bir kısmı NATO ülkelerinin katkıları ile sağlanmaktadır. Ama bütçesinin esas büyük kısmı bağımsız araştırma projelerinden elde edilen gelirlerle sağlanmaktadır. Von Karman Enstitüsü özellikle Avrupa Birliğinden, Airbus, Rolls Royce, ESA (European Space Agency) gibi özel şirketlerden çok önemli araştırma bütçeleri alabilmektedir. 
Von Karman Enstitüsü’nün bilimsel çalışmaları 3 ana eksen üzerinde yoğunlaşmıştır. Bunlar, “Uygulamalı Aerodinamik ve Çevre Çalışmaları” (Environmental and Applied fluid Dynamics), “Havacılık ve Uzay Çalışmaları” (Aeronautics and Aerospace), “Türbomakina ve İtki Sistemleri” (Turbomachinery and Propulsion) çalışmalarıdır. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)