adscode
adscode

Nobel ödüllü Mo Yan Türkiye'ye geliyor

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Çin Halk Cumuhuriyeti'nden Nobel Edebiyat Ödüllü Mo Yan'ı ağırlayacak.

Nobel ödüllü Mo Yan Türkiye'ye geliyor
Kültür Sanat
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çelik'in kültürel diplomasi stratejisiyle Türkiye'ye davet edilen önde gelen isimler, ülkenin tarihi ve doğal güzelliklerini, kültürel değerlerle birlikte tanıma imkanı buluyor.

Nobelli yazar Yan da Bakanlığın 2013'te başlattığı "100 Çinli Entelektüel" projesi kapsamında Türkiye'nin güzelliklerini keşfedecek. Çin'in Franz Kafka'sı olarak adlandırılan Mo Yan için Türkiye’nin tarihi ve turistik yerlerini görüp bilgi alabileceği ayrıca doğal güzelliklerinin keyfini süreceği bir program hazırlandı.

 İsveç Akademisinin, "sanrısal gerçekçilikle halk hikayelerini, tarihi ve şimdiyi kaynaştırma"daki ustalığına atıf yaparak 2012'de Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık gördüğü Çinli yazar Mo Yan 17 Şubat'ta Türkiye'de olacak. 

Bakanlık tarafından kendisi için hazırlanan program kapsamında İstanbul'un tarihi ve turistik yerlerini gezecek Yan, Bakan Çelik ile de bir araya gelecek.

Çin edebiyatının yaşayan efsanesi

 Gerçek adı Guan Moye olan Mo Yan, eserlerinde Çince "Konuşma!" manasına gelen Mo Yan mahlasını kullanıyor. Batı dünyasında Kızıl Darı Tarlaları filmine konu olan iki romanı ile bilinen yazar, sınıf mücadelesini anlatan yapıtı ile Asya Erkek Edebiyat Ödülü'nü, Çin'deki ''tek çocuk'' politikasını konu edinen son romanı ile de Çin'in en önemli edebiyat ödüllerinden olan ''Mao Dun Edebiyat Ödülü''nü aldı. Yan, Çin'de doğan ve Çin'de yaşamayı sürdüren ilk Çinli Nobel ödüllü yazar özelliğini de taşıyor.

Çin'den başka konuklar da gelecek

Çin'de bir milyonun üzerinde aylık satış ortalamasıyla birinci sırada bulunan Çin Coğrafyası dergisinin baş editörü olan Shan Zhiqiang, Çin edebiyat dünyasının tanınan isimlerinden Chen Huizhong ve farklı alanlarda kitapları bulunan pek çok yazar da Türkiye'yi gezme fırsatı bulacak. 

Alanlarında etkin bir yere sahip bu isimlerin, ülkelerine döndüklerinde gerek sosyal medyada paylaşımda bulunacakları gerekse televizyon ve gazetecilik dünyasında Türkiye tanıtımı için yararlı alternatif eserler ortaya koyacakları düşünülüyor. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)