adscode
adscode

Nuray Ekşi'nin "Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması" kitabı yayınlandı

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Nuray Ekşi'nin yeni kitabı: "TÜRKİYE AVRUPA BİRLİĞİ GERİ KABUL ANLAŞMASI"

Nuray Ekşi'nin "Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması" kitabı yayınlandı
Eğitim
"Geri kabul antlaşmaları yasadışı göçle mücadele etmek için bir araç olarak kullandılığını" belirten Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nuray Ekşi, Türkiye'nin şimdiye kadar bazı Devletlerle yaptığı geri kabul anlaşmalarını da ele almakta, Yunanistan, Suriye, Vietnam, Ukrayna, Kırgız Cumhuriyeti, Romanya, Rusya, Belarus ve Moldova'dan sonra AB ile imzalanan anlaşmayı derinliğine incelemektedir.
 
AB ile geri kabul anlaşmasına ilişkin müzakerelerin  2005 de başladığını hatırlatan Prof.Dr. Nuray Ekşi, sürdürülen görüşmeleri  aşama, aşama ayrıntıları ile incelemekte ve daha sonra anlaşmada yer alan "temel ilkeleri" şöyle belirlemektedir : "İşbirliği, ortak sorumluluk, dayanışma ve eşit ortaklık" ilkeleri.
 
Uygulama alanı açısından çoğrafi olarak temel kural AB üyesi ülkeler ve Türkiye'dir. Anlaşmanın Danimarka açısından uygulanmaması ve anlaşmanın AB ile aralarında özel anlaşmalar olan İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn'a teşmili görüldükten sonra önce Türkiye'nin kendi vatandaşlarını kabulü ele alınmakta, daha sonra üçüncü ülke vatandaşlarının ve vatansız kişilerin geri kabulü, geri kabul masrafları, transit geçiş usulleri ayrıntıları ile incelenmektedir.
 
Bilindiği gibi Avrupa'da çeşitli STÖ Sivil Toplum Örgütleri'nin ileri sürdüğü itirazlar halen gündemdedir. Prof.Dr. Nuray Ekşi geri kabul anlaşmalarının "insan hakları" açısından taşıdığı riskleri ve bu risklerin önlenmesinin yöntemlerini incelemektedir. Daha sonra geri kabul anlaşmasının sığınma talep edenler açısından uygulanıp uygulanmayacağı, anlaşmanın bu kişiler açısından arzettiği sakıncalar irdelendikten sonra yazar, anlaşmanın Suriyeliler açısından uygulanıp uygulanmayacağını da ele almıştır.
 
Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, eski öğrencilerinden Prof.Dr. Nuray Ekşi'nin Türk hukuk literatürüne büyük katkılar yaptığını, doksana yakın kitap, yüzlerce önemli makale ile Milletlerarası Özel  Hukuk alanında  önde gelen otoritelerden biri olmasından ötürü iftihar ettiğini, , özellikle Lahey'de Uluslararası Adalet Divanı'nın bulunduğu Barış Sarayı'nda 1923 yılından bu yana faaliyet göstermekte olan Lahey Devletler Hukuku Akademisi'nde ders vermek üzere davet edilen  üç Türk öğretim üyesinden biri olarak uluslararası düzeyde de isim yaptığını vurgulamıştır. Bu akademide verilen dersler 1923 yılından bu yana Recueil des Cours veya Collected Courses of the Hague Academy of International Law dizisinde yayınlanmaktadır.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)