adscode
adscode

Nutuk'un TBMM''de okunuşunun 87.yılı

Atatürk'ün meclis kürsüsünde okuduğu Nutuk'un 87. yıldönümü;

Nutuk'un TBMM''de okunuşunun 87.yılı
Tarihte Bugün
Nutuk, yazıldığı dönemde Cumhuriyet Halk Fırkası Genel başkanı olan Mustafa Kemal Paşa'nın 15 - 20 Ekim 1927 tarihlerinde, yerli ve yabancı basın mensuplarının da katıldığı partisinin 2. yılı olan 15-20 Ekim 1927 yılları arasında Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının faaliyetlerini özetleyen konuşma, Kültür Bakanlığı Yayınevi tarafından (belgeler bölümü dışında) yaklaşık 900 sayfalık bir kitap olarak yayımlanmıştır ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bu dönemle ilgili en temel resmi tarih kaynağı olmak niteliğindedir.

Nutuk'un güncel Türkçeye çevrilmiş sürümleri pek çok yayınevi tarafından basılmış bazıları Söylev adını tercih etmişlerdir.

Nutuk, belgeleri sayesinde, Atatürk'ün tarihçi kimliğini de ortaya koymaktadır.

Atatürk; yaşanılan olaylarla ilgili kayıtlıbelgeleri toplamış ve Nutuk'u yazarken bu belgelere dayanarak icraatlarını özetlemiştir.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışından 1927 yılına kadar yaşananları özetlediği Nutuk’u 15 Ekim – 20 Ekim 1927 tarihleri arasında TBMM’de okudu. Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı Nutuk, Cumhuriyet tarihi açısından çok önemli bir eser özelliği taşıyor.

Lise öğrencileri de Nutuk’un okunmaya başlanmasının 87. yıldönümü sınıflarda kutlayarak sosyal medyada paylaştılar. Öğrenciler sınıflarındaki tahtalara; “ Ulusun bağımsızlığını yine ulusun kararı ve direnişi kurtaracaktır.” , “Ulusal sınırlar içinde bulunan yurt parçaları bir bütündür, birbirinden ayrılamaz!”, “Efendiler ve ey millet iyi biliniz ki Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar ülkesi olamaz!” gibi Nutuk’tan çeşitli cümleler yazdılar.

87. Yılında Nutuk’un ilk günkü önemini hala taşıdığını vurgulayan Türkiye Liseliler Birliği de geçmişin birikimiyle aydınlık yarınlar için mücadele edeceklerini vurguladılar.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN!



 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)