adscode
adscode

ÖABT Coğrafya Sorularıyla İlgili ÖSYM'ye Yapılan İtirazlar

Türk Coğrafya Kurumu adına ÖSYM'ye yapılan itirazlar ve gerekçeleri;

ÖABT Coğrafya Sorularıyla İlgili ÖSYM'ye Yapılan İtirazlar
ÖSYM

 12/07/2015 tarihinde yapılan ÖABT Coğrafya sorularının 4 tanesine Öğretmen adaylarının talebi üzerine Türk Coğrafya Kurumu Başkanı Ahmet Ertek  ve Türk Coğrafya Komisyonunun kararıyla itiraz edildi. 

ÖSYMye yapılan itiraz metni;

Türk Coğrafya Kurumu Başkanı
Ahmet ERTEK
İ.Ü.Coğr.Bl. Öğrt.Üyesi
ÖSYM_KPSS_ÖABT, 12.07.2015
EK 1 - Yanlış ya da eksik olan soruların çözümleriyle birlikte cevapları şöyledir:
Soru No: 2 – Sorudaki şekilde izohips aralıkları 50’şer metrede bir verilmiştir. Dolayısıyla K noktası 950 metre değil, 900 m olmalıdır. Cevap B (950-1000-900-1050) doğru değildir. Çünkü izohips aralıkları 50 m’de bir doğru sayıldığında; K içi okla da gösterilen bir karstik çanaktır, L bir tepe yamacıdır, M içi okla gösterilen karstik bir çanaktır ve N ise bir tepedir. Doğru cevap: C (900-1000-850-1050)’dir.
Soru No: 7 – Sorudaki şekilde kurak ve yarıkurak bölgelerdeki I ve II numaralı yerlerin jeomorfolojideki isimleri ya da yerşekillerinin isimleri sorulmuştur. Cevap B (I-Nubbin, II-Playa) olarak verilmiştir. Sorunun cevabı ilk başta doğru gibi görülmekle birlikte, eğer cevaplardan herhangi birinde, I-İnselberg=Adatepe=Şahit tepe, II-Playa olarak verilseydi, cevap doğru olabilirdi. Ancak sorunun kökü doğru değildir. Erinç’e göre İnselberg’ler maddesinde: “Kuzey Amerika’nın kurak güneybatı bölgelerinde de pediment karakterindeki aşınım düzlükleri üzerinde (inselber’lere) benzer şekilli tek tepeler topoğrafyanın karakteristik bir unsurunu oluştururlar ve nubbin adı altında tanınırlar. Kaynak: Sırrı Erinç. 2001. Jeomorfoloji II (Güncelleştirenler A.Ertek ve C.Güneysu), Der Yay. Sayfa: 72, Paragraf: 2-3, İstanbul.)” Bu nedenlerle soru kökü “Yukarıda Kuzey Amerika’da Kurak ve Yarıkurak Bölgelerde oluşan …) diye başlamalıydı. Nubbin Kuzey Amerika’ya has verilmiş bir isimdir. Bu haliyle doğru cevap yoktur, soru iptal edilmelidir.
Soru No 15 – Gayserlerin aralıklı olarak püskürme nedenleri sorulmuş: Cevap B doğrudur. Ancak cevabın içinde en can alıcı nokta olan “B – Yüzeyden derine indikçe -basınç farkından dolayı- suyun kaynama noktası sıcaklığının artması” ifadesine koyu renkli yazılanlar eklenerek cevap daha açık hale getirilmeliydi. Ancak bu haliyle de cevap B doğru olarak kabul edilebilir.
Soru No 24 – Aşağıdakilerden hangisi maden yataklarının işletilmesinde daha az etkiye sahiptir? diye sorulmuş ve aşağıdaki seçenekler verilmiştir:
A-İşletme maliyeti
B-Rezerv
C-Teknik düzey
D-Tenör
E-İklim
Burada verilen doğru cevap D-Tenör’dür. Ancak, rezerv ve tenör (Atalay’a göre; tenör: Bileşik içerisinde bulunan maddenin miktarıdır. Kaynak: İbrahim Atalay 2005. Genel Beşeri ve Ekonomik Coğrafya, s.165, İzmir.) ile teknik düzey maden yataklarının işletilmesinin olmassa olmazıdır. Cevap D doğru değildir. Geriye işletme maliyeti ve iklim kalmaktadır. Bunlar da yanlış cevaplardır. Tenörü çok az da olsa maden yatağı işletilir mantığı ise çok terstir. Bu soruda doğru cevap yoktur.
Soru No 33 – Türkiye’de kara ve deniz meltemlerinin kışın görülmemesi nedeni sorulmuştur?
“E-Yazın bölgesel basınç gradyanının zayıf olması”, doğru cevap olarak verilmesine rağmen cevap doğru değildir. Cevap yoruma açıktır. Cevapların içinde doğru şık yoktur. En yakın cevap “Kışın Sibirya Yüksek Basıncının etkili olması” D olmasına rağmen; orada da sıcaklık farkı yoktur. Birbirini tamamlayarak zorlamayla C ve D şıkları birlikte doğru olabilir.


****


Sayın Abbas Guclu

Bilindiği gibi 12/07/2015 tarihinde yapılan Cograya OABT Alan sınavının TURK COGRAFYA KURUMU olarak 4 soruya OSYM ye 

ve (adaylardan Mehmet ATABAY ise 11 soruya DANIŞTAYA) a itiraz etmiştir.
 
OSYM kurumun göndermiş olduğu itiraz sorularından ikisini iptal etmiş ,birisinin cevabını değiştirmiştir.
 
Bunların dışında Prof Dr. İbrahim ATALAY ve bazı akademisyenlerin de itiraz ettiği :
 
1-İzohips sorusunun cevabı akademisyenler tarafından farklı doğru cevaplandırıldığı halde işleme tabi tutulmamaktadır.
 
2-Akademisyenler ve T.Coğrafya Kurumunun Meltem esme sebebinin sorulduğu soruya , seçeneklerin doğru cevabı şıklarda yoktur bildirilerine ve en yakın seçeneğin SİBİRYA YB. olmasını belirttikleri halde bu soru da işleme tabi tutulmamıştır.
 
3-Yine alan sınavında sorulmuş olan Mono Kültür sorusundaki NOHUT doğru cevabının Hindistan da monokültür olması durumunun akademisyenlerce sosyal platformlarda dillendirilmesiyle bu sorunun da doğru cevabının şıklarda olmaması , ve yine işleme tabi tutulmaması başka bir düşündürücü eksikliktir.
 
4- Sırrı Erinç hoca nın prokolastik maddeler sınıflandırılmasında var olan maddelere göre , Aşağıdaki seçeneklerden hangisi prokolastik madde değildir sorusunun cevabı da seçeneklerde yoktur. Bu husus da akademisyenlerce izah edilmiş ancak ÖSYM bu soruda da işlem yapmamıştır.
 
5-  Eğitim 47. soru da iki doğru cevap şıklarda verildiği halde a ve e, soru da daha, en gibi bir kuvvet ayırıcı özellik sorulmadığı için bu soruda geçerli olmadığı halde OSYM bu soruyu da ,geçiştirmiştir.
 
-Arazi çalışmalarını MEB yönetmeliğine göre öğretmen planlarken, OSYM öğrenci çalışmaları planlar diyerek A seçeneğine koymuştur.
 
(-doğru olmayan seçeneği arayan adaylar : jeolojik süeçlerin kaydını yapmaz yani E seçeneği
ve çalışmaları öğrenci planlar yani A seçeneği )
gibi iki doğru seçenekli soruyla muhatap oldukları halde bu soru hakkında OSYM işlem yapmamıştır.
 
Ve Syn Ömer Demir hatalara minik hata demiştir. Oysaki sıralama sınavlarında kapsam geçerliliği,güvenilirlik ve 0,5 puan bile çok değerlidir. Sınavın yapı geçerliliği ve soruların sınav esnasında adayda yarattığı tahribat gözardı edilerek, küçük rötuşlarla geçiştirilmesi vicdanları yaralamaktadır.
 
Bu hususlar üzerinde desteğinizi bekler ve teşekkür ederim saygılarımla.
 
 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)