adscode
adscode

Obama ve Erdoğan'dan ortak basın açıklaması

Obama ve Erdoğan 14 ay aradan sonra ilk yüz yüze görüşmelerini yaptı. İki lider de Suruç, Ankara ve Paris'teki IŞİD saldırılarını 'Bütün insanlığa karşı suç' olarak nitelendirdi.

 Obama ve Erdoğan'dan ortak basın açıklaması
Türkiye'den Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan da ilişkiler için 'Model ortak olarak bundan sonraki dayanışmamızı dünya barışına katkı olarak devam ettirmekte kararlıyız' dedi

Antalya'daki G-20 zirvesine katılan ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10:40'ta bir buçuk saatlik bir görüşme için bir araya geldi.

Görüşmeye iki ülkenin dışişleri bakanları da katıldı. Erdoğan'a görüşmede Sinirioğlu'nu yanı sıra MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekilleri Berat Albayrak ve Binali Yıldırım da eşlik etti.

Görüşmeye Paris'teki saldırılar damgasını vurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonrası ortak basın toplantısında, "129 kişinin ölümü, hepimizi üzdü ve şiddetle kınadığımız bir netice olarak bu döneme damgasını vurdu. G-20 Zirvesi’ni tabi ki belirlenen başlıklar altında devam ettireceğiz. Ancak dünyadaki uluslararası terörizme yönelik tavrımız G20 Zirvesi’nden çok kesin keskin ifadelerle inanıyorum ki karşılığını bulacaktır.


"KOLEKTİF BİR TERÖRİZM İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"
Kolektif bir terörizm anlayışıyla karşı karşıyayız. Bildiğiniz gibi terörün dini ırkı milleti vatanı yoktur ve Fransa’da Paris’tekinde de yine aynen Ankara’da olduğu gibi Gaziantep’te Suruç’ta Diyarbakır’da olduğu gibi kolektif bir terörle karşı karşıya kaldık.  Bu terör eylemi sadece Fransız halkına karşı değildir, tüm insanlığa karşıdır.

Aynı zamanda tabi ki G20 Zirvesi’nde gerek iklim değişikliği, gerek mülteciler meselesi, dünyadaki finansal ekonomik gelişmeler bütün bunları değerlendireceğiz.

Sayın Barack ile Suriye’de DAİŞ ile olan mücadeleyi ele alma imkanımız oldu. Koalisyon güçleri noktasında bundan sonraki süreçte atacağımız adımları da değerlendirme fırsatı bulduk. Model ortaklar olarak, stratejik ortak olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz.'' dedi.
ABD Başkanı Barack Obama ise şöyle konuştu:

OBAMA: BÜTÜN İNSANLIĞA KARŞI YAPILMIŞ SALDIRILARDIR

"Öncelikle sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Bu güzel kentin halkına teşekkür etmek istiyorum. G20 geleneksel olarak, küresel ekonomik konularını tartışmak için bir platform oluşturmuştur. Ama sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da söylediği gibi Paris’teki hain saldırılar da acil konular da dahil olacak görüşmelerimize.

Ankara’daki saldırıda olduğu gibi Fransa’daki saldırı da masum insanları hedef alan saldırılar. Bütün insanlığa karşı yapılmış saldırılardır.

"VERİMLİ BİR TOPLANTI OLDU"

İkimizde Başkan Hollande’a söylediğimiz gibi dayanışma içinde duruyoruz. Faillerin adaletle yüzleşmeleri için elimizden geleni yapmaya hazırız.  Türkiye hem Irak hem Suriye’de IŞİD tehdidiyle ilgili savaşma konusunda önemli bir ortak olmuştur. NATO’da bir müttefik olarak IŞİD’e karşı yapılan mücadelede Türkiye çok önemli bir ortak olmuştur. Suriye’deki felaket ortamını gidermek için ortak olmaya devam etmektedir. Dolayısıyla çok verimli bir toplantı oldu. Türkiye Suriye sınırında IŞİD tehdidiyle nasıl başa çıkabileceğimizi görüştük. Viyana’daki görüşmelerden bahsettik. Hem Ankara hem Paris hem de Suriye’de felaket acılar yaşatan IŞİD ile nasıl mücadele edeceğimizden bahsettik.


Türkiye ve Türkiye halkı 2 milyon mülteciyi barındırmaktadır. ABD’ de Suriye halkına insani yardım yapan öncü ülkelerden biridir. Diğer ülkelerin neler yapabileceğinden bahsettik. Ve aynı zamanda iklim değişikliği, kapsayıcı büyüme gibi diğer konulardan da bahsetme fırsatı bulduk."

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)