adscode
adscode

ODTÜ, 10 Alanda Dünyanın En İyi Üniversiteleri Arasında

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), uluslararası başarılarına bir yenisini daha ekledi.

ODTÜ, 10 Alanda  Dünyanın En İyi Üniversiteleri Arasında
Üniversite

 İngiltere merkezli Quacpuarelli Symonds (QS) tarafından hazırlanan sıralamada, 2 alanda dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasına girerken, toplamda 10 alanda listede yer aldı. Dünya çapında yaklaşık 3.500 üniversitenin değerlendirildiği listede, İnşaat Mühendisliği ve Makine-Havacılık-Üretim Mühendisliği alanlarında Türkiye'den kendi alanında "Dünyanın En Başarılı 100 Üniversitesi" listesine giren tek üniversite oldu.

İngiltere merkezli Quacquarelli Symonds (QS) kuruluşu, bilim alanlarına göre dünya üniversiteleri 2015 yılı sıralama sonuçlarını ilan etti. Toplam 3,551 üniversitenin 36 ayrı bilim alanındaki performanslarının ölçüldüğü listelerde, her alan için dünyanın en başarılı 400 üniversitesi belirlendi. Sıralamalarda, ODTÜ toplam 10 bilim alanında ilk 400 üniversite arasına girerek Türkiye'yi en fazla alanda, en yüksek derecelerle temsil eden üniversite oldu.

ODTÜ, İnşaat Mühendisliği ve Makine-Havacılık-Üretim Mühendisliği alanlarında Türkiye'den kendi alanında "Dünyanın En Başarılı 100 Üniversitesi" listesine giren tek üniversite oldu.Bunun yanı sıra ODTÜ 2 alanda (İstatistik-Yöneylem Araştırması, Elektrik-Elektronik Mühendisliği) ilk 150, 3 alanda (Politika ve Uluslararası Çalışmalar, Eğitim, Yer ve Deniz Bilimleri) ilk 200, 2 alanda (Matematik, Bilgisayar Bilimleri ve Bilgi Sistemleri) ilk 250 ve 1 alanda (Fizik ve Astronomi) ilk 300 üniversite arasında yer aldı.

Sıralamalarda, İTÜ 2 alanda (İnşaat Mühendisliği, Makine-Havacılık-Üretim Mühendisliği) ilk 150, 3 alanda (Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Malzeme Bilimleri, Yer ve Deniz Bilimleri) ilk 200, 1 alanda (Çevre Bilimleri) ilk 250, 1 alanda (Fizik ve Astronomi) ilk 300 ve 2 alanda (Matematik, Bilgisayar Bilimleri ve Bilgi Sistemleri) ilk 400; İD Bilkent Üniversitesi 1 alanda (Politika ve Uluslararası Çalışmalar) ilk 150, 1 alanda (Elektrik-Elektronik Mühendisliği) ilk 200, 3 alanda (Makine-Havacılık-Üretim Mühendisliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Bilgisayar Bilimleri ve Bilgi Sistemleri) ilk 300 ve 1 alanda (Fizik ve Astronomi) ilk 400; Boğaziçi Üniversitesi 1 alanda (Elektrik-Elektronik Mühendisliği) ilk 250, 2 alanda (Makine-Havacılık-Üretim Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri ve Bilgi Sistemleri) ilk 300 ve 1 alanda (Fizik ve Astronomi) ilk 400; Hacettepe Üniversitesi 1 alanda (İngiliz Dili ve Edebiyatı) ilk 300 ve 1 alanda (Tıp) ilk 400; Koç Üniversitesi 1 alanda (Politika ve Uluslararası Çalışmalar) ilk 200; İstanbul Üniversitesi 1 alanda (Tıp) ilk 300; Sabancı Üniversitesi 1 alanda (Elektrik-Elektronik Mühendisliği) ilk 300; Ankara Üniversitesi 1 alanda (Tıp) ilk 400 üniversite arasına girdi.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda ODTÜ'nün başarısı nedeniyle akademik birimleri, öğretim elemanlarını ve öğrencileri kutlayarak teşekkür etti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi hakkında:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, özellikle fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında eleman yetiştirmek Üzere 15 Kasım 1956 tarihinde "Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü" adıyla eğitime başlamıştır. Üniversitemizin "Kuruluş ve Hazırlıkları Hakkındaki 6887 Sayılı Kanun" 29 Ocak 1957 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ODTÜ'nün özel statüsünü belirleyen ve tüzel kişiliğine kavuşturan 7307 sayılı "Kuruluş Kanunu" ise 27 Mayıs 1959 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Türk yüksek öğrenim sistemine birçok yenilik getiren ve çağdaş eğitimin öncüsü olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi ilk yıllarını Kızılay'da Müdafaa Caddesi'nde Emekli Sandığı'na ait küçük bir bina ile TBMM arkasında bulunan barakalarda geçirdikten sonra, 1963 yılında ülkemizin ilk yerleşkesi olan bugünkü yerine taşınmıştır. İlk olarak 1956 yılında Mimarlık Bölümü öğretime açılmış, 1957 Şubat döneminde de Makina Mühendisliği Bölümü'nde öğretime başlanmıştır. 1957-1958 öğretim yılı başında Mimarlık, Mühendislik ve İdari Bilimler Fakülteleri kurulmuş, 1959 yılında da Fen Edebiyat Fakültesi'nin kuruluşu tamamlanmıştır. Eğitim Fakültesi ise 1982 yılında öğretime başlamıştır. Bugün, ODTÜ'de 40 lisans programının yürütüldüğü beş fakülte bulunmaktadır.

Üniversitemiz bünyesinde bulunan Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Enformatik, Uygulamalı Matematik ve Deniz Bilimleri Enstitülerinde ise 100 yüksek lisans ve 66 doktora programı yürütülmektedir. Bu enstitülerden Deniz Bilimleri Enstitüsü İçel-Erdemli'de çalışmalarını yürütmektedir.

ODTÜ'de öğretim dili İngilizcedir. Hazırlık sınıfı öğrencilerine İngilizce eğitimi Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından verilmektedir.

Kurulduğu günden bu yana geçen süre içerisinde bilimsel düzeyi, kültürel ve düşünsel boyuttaki ağırlığı ve nitelikli mezunları ile ülkemizin seçkin ve saygın kurumlarından biri haline gelen üniversitemizde bugün yaklaşık, 750 öğretim üyesi (Prof., Doç., Yrd.Doç.), 400 öğretim görevlisi, 1,250 araştırma görevlisi, 26,000'den fazla öğrenci bulunmaktadır. Toplam mezun sayısı ise 117.000'in üzerindedir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)