adscode
adscode

Öğrenci kapanın elinde kalacak!

​Üniversite sayısı 200'e yaklaştı. Kontenjanlar ise açıköğretim hariç yarım milyonu aştı.

Öğrenci kapanın elinde kalacak!
Günün Yazısı
Geçen yıllarda 150 bin civarında olan kontenjan açığının bu yıl daha da artması bekleniyor. İşte bu yüzden artık üniversiteler değil, adaylar çok daha kıymetli hale geldi...
Eskiden ilk on binden öğrenci alan üniversiteler şimdi elli binlere indi. Yine aynı şekilde, ikinci, üçüncü yedeğine zor inen kolejler, şimdi üç birinci sıralara kadar inmeye başladı.
Peki bütün bunlar ne anlama geliyor, kime ne mesaj veriyor?
Şimde gelin bu süreçte, tüm bu gelişmeler kimi ne kadar etkileyecek ona bir göz atalım:

Öğrenciler yaşadı!

Öğrencilerin tercih yelpazesi düne göre çok daha genişledi. Hem kontenjanlar artı hem de meslek çeşitliliği ve alternif üniversite sayısı. Daha düne kadar adaylar üniversitelerin peşinde koşardı şimdi ise üniversiteler adayları ikna etmenin peşindeler.
Eğitimin kalitesi düne göre çok yükseldi, burs olanakları arttı, hemen yere yeni üniversiteler açıldı. Iddialı üniversitelerin sayısında da patlama oldu.
Ve kaliteli eğitimin olmazsa olmaz koşulu, iyi öğrenci olduğu için onlar havada kaplıyor. Şans, elbette sadece onlardan yana değil, kadmemeli burs olanakları sayesinde her puan grubundaki adayların yararlanacağı burslar ve kontenjanlar var.
Yani, üniversiteli olmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Barajı aşan herkes, eğer isterse üniversiteli olabilecek...

Veliler rahatladı

Burs olanaklarının artması en fazla velilere yaradı. Hem devlet hem de vakıf üniversiteleri, düne göre çok daha iyi ve uzun süreli burslar veriyorlar.
Ayrıca her kente üniversite açılması da çocuklarının, öğrenimlerini yanlarında tamamlamaları için geniş olanaklar sağladı. 
Ve en önemlisi de çocuğumuz üniversiteye giremedi diye artık karalar bağlamayacaklar. Çünkü üniversitelerde herkese yer var.

Üniversiteler kaygılı!

Kaygılı olan sadece vakıf üniversiteleri değil. Devlet üniversiteleri de öğrenci bulmada ciddi anlamda sıkıntı yaşıyorlar.
Iyi öğrencileri ikna etmeleri ise çok zor. Ilk sordukları soru "ne veriyorsunuz" oluyor ve iyi eğitim cevabı yeterince etkili olmuyor. Ne vaad ederse etsinler, hem daha fazlasını veren var hem de öğrenci yeterince tatmin olmuyor.
Bu konuda katı olan üniversitelerin puanları ise sürekli düşüyor.
İşte bu yüzden tüm üniversitelerin işi zor.
Ayrıca popüler kültürün ürünü olan gençler ille de popüler üniversite arayışındalar. Bunun maliyeti ise giderek artıyor. Ama başka bir Yolu'da yok.
Tanıtım bütçeleri kırıldıkta, öğrenci kaçışı da hızlanıyor...

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)