adscode
adscode

Öğrencilerin CERN hayali gerçek oldu

Kahramanmaraş'ta TOBB Fen Lisesi öğrencileri, hayallerindeki yüzyılın deneyi olarak gösterilen Büyük Patlama'nın yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi'ne (CERN) bilim gezisini, öğretmenleri sayesine…

Öğrencilerin CERN hayali gerçek oldu
Eğitim
Kahramanmaraş'ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Fen Lisesi öğrencileri, hayallerindeki yüzyılın deneyi olarak gösterilen Büyük Patlama'nın yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi'ne (CERN) bilim gezisini, öğretmenleri sayesine gerçekleştirme fırsatı buldu.

TOBB Fen Lisesi biyoloji öğretmeni Belma Yabanoğlu'nun organizesiyle başlatılan "CERN Parçacık Fiziği Eğitimi Projesi" kapsamında, Yabanoğlu ve fizik öğretmeni Gülseren Türksayar eşliğinde İsviçre'nin Cenevre kentine giden 12 öğrenci, dünyanın en büyük yüksek enerji fiziği laboratuvarı olan CERN'de, yerin 100 metre altında, 27 kilometrelik tünelde kurulan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda yürütülen deneyleri yerinde izledi.

Dünyanın önde gelen bilim insanlarıyla tanışan öğrenciler, burada yapılan deneylerin sırlarını da bilim insanlarından dinleme fırsatı buldu.

Duygularını paylaşan öğrencilerden Cennet Çağla Özsisli, CERN gezisiyle bilimsel açıdan ufuklarının açılmasının amaçlandığını belirtti.

Özellikle devlet okulunda kendilerine böyle bir imkan verilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Özsisli, emeği geçen öğretmenlerine teşekkür etti.

Öğrencilerden Eylül Nida Akalın da CERN'e gideceklerini duyunca çok heyecanlandığını anlattı.

Küçüklükten beri parçacık fiziğine ilgi duyduğunu belirten Akalın, "Orada hayatımın en güzel zamanını yaşadım. Benim gibi bilimle uğraşan arkadaşlarım için dönüm noktası oldu. Artık bilim insanı olmak istiyorum." dedi.

Mahir Güzeldemirci de dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarına gitmelerinin kendisini mutlu ettiğini dile getirerek, bu gezinin ufuklarını açtığını, daha çok fiziğe yönelmelerini sağladığını söyledi. Güzeldemirci, "Oraya gitmenin hayalini kuruyorduk öğretmenlerimiz sağ olsun bizim bu hayalimizi gerçekleştirdi." diye konuştu.

"Bu bizler ve öğrencilerimiz için çok önemliydi"

TOBB Fen Lisesi Müdürü Celalettin Şen, öğrencileri daha çok mühendislik alanında ve bilimsel deneyler hakkında bilgi sahibi olmaları, ufuklarının daha de genişlemesini amaçladıklarını kaydetti.

Devlet okulu olarak Türkiye'de ilklerden birini öğrencilerine yaşatmanın mutluluğunu duyduklarını ifade eden Şen, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle iş adamlarından maddi destek alarak, öğretmenlerin özverisi sonucu bu gezinin gerçekleştiğini söyledi.

Biyoloji öğretmeni Belma Yabanoğlu ise yaklaşık 7 aydır CERN Parçacık Fiziği Eğitimi Projesi'ne çalıştıklarını belirtti.

CERN'e gittiklerinde orada araştırma yapan bilim insanlarının öğrencilerle uygulamalı deneyler yaptığını aktaran Yabanoğlu, şöyle devam etti:

"12 öğrencimizi dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarına götürebilme ve oradaki uygulamalı deneylere katılabilme imkanını bulabildik. Bu bizler ve öğrencilerimiz için çok önemliydi. Hem ilk olması hem de yaptığımız projenin çocuklarımız üzerindeki etkisini görmek bakımından önemliydi. Bu proje aynı zamanda öğrencilerimize CERN'de eğitim almalarını sağlayacak bir proje."

Fizik öğretmeni Gülseren Türksayar da devlet okulu olarak Türkiye'de ilklerden birini başararak, öğrencileri CERN'e götürdüklerini söyledi.

Türksayar, "CERN Liseler İçin Demet Hattı Yarışması"na proje hazırlayıp bunun devamında öğrencileri, CERN'e götürerek bilimsel çalışmaların bir parçası yapmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.



AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)