adscode
adscode

Öğrencilerin Dershanelere Bağımlılığın Azaltılması İçin Öneriler

Milli Eğitim Bakanlığı’nın tanımına göre dershane, öğrencileri; bir üst okulun veya yüksek öğretime giriş sınavlarına hazırlamak, istedikleri derslerde yetiştirmek ve bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla…

Öğrencilerin Dershanelere Bağımlılığın Azaltılması İçin Öneriler
Kurslar


"Ülkemizde Eylül 2012 tarihi itibariyle toplam 3913 dershane bulunmaktadır. Bu dershanelerde yaklaşık 1.219.000 öğrenci öğrenim görmekte ve 50.163 öğretmen görev yapmaktadır. Dershaneler ilk yıllarda okulların tamamlayıcısı olarak kuruldular ancak zamanla okulların alternatifi gibi bir işleve sahip olmaya başladılar. Özellikle lise son ve ilköğretim 8. Sınıf öğrencilerinin bir bölümü rapor alarak, okula gitmek yerine dershaneye gitmeyi tercih etmeye başladılar. Ayrıca dershaneye ödenen ücretler de aile bütçelerinin önemli bir bölümünü oluşturmaya başladı. 
Dershanelerin yaygınlaşmasının ana sebepleri,  okulların öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarını yeterince karşılayamaması ve yarışmaya dayalı çoktan seçmeli test sınavlarıdır. Dershaneler Türk Eğitim Sisteminde yaşanan eksikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkmışlardır. Burada eleştirilmesi gereken dershaneler değil, Türk Eğitim Sistemi’nin kendisidir. Aşağıda öğrencilerin dershaneye olan ihtiyaçlarını azaltacak bazı önerilere yer verilmiştir. 
A. İlköğretim Öğrencileri (Ortaöğretime Geçiş)  İçin Öneriler: 
1. Ortaokulu tamamlayan her öğrenci kendisine en yakın ortaöğretim kurumuna otomatik olarak yerleştirilmelidir.2. Lise çeşidi azaltılmalı, liselerde program çeşidi artırılmalıdır. Örneğin aynı lisede hem fen hem de güzel sanatlar programı olmalı, öğrenciler ilk 3 veya dört dönem ortak dersler aldıktan sonra, zeka alanları ve yeteneklerine göre ilgili programları seçmelidir. 3. Ortaokullarda öğretmenlere yönelik uygulanan norm kadrolar artırılarak, tam öğrenme modeli uygulanmalıdır. Okullarda öğrenci başarısı sürekli ölçülerek tamamlama eğitimleri yapılmalı ve böylece öğrencilerin öğrenme ihtiyaçları okulda karşılanmalıdır. 
B. Lise Öğrencileri  (Yükseköğretime Geçiş) için Öneriler:1.  Dershanelerde görev yapan 50000 civarındaki öğretmenden şartları uygun olanlar okullarda görevlendirilmelidir. 2. Lisede de tam öğrenme modeline geçilerek, öğrenci başarısı sürekli ölçüp, değerlendirilmeli, öğrencilerin öğrenme ihtiyaçları okullarda yapılacak tamamlama öğretimleriyle giderilmelidir. 3. Öğrenciler tarafından az tercih edilen kontenjanını dolduramayan programlar için sınavlar kaldırılmadır. "

Doç. Dr. Mustafa YAVUZN.E. ÜniversitesiAhmet Keleşoğlu Eğitim FakültesiEğitim Bilimleri BölümüEğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi ABD







Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)