adscode
adscode

Öğrencilerin Sağlığı İçin Bu Malzemelere Dikkat Edin!

Okul hazırlıkları tüm hızı ile devam ederken kırtasiye malzemeleri seçiminde uzmanlar uyarıyor.

Öğrencilerin Sağlığı İçin Bu Malzemelere Dikkat Edin!
Eğitim
Öğrencilerin sıklıkla kullandıkları kırtasiye malzemeleri içerdikleri ürünler bakımından çocukların sağlığını tehdit eden ürünler içermektedir. Velilerin kırtasiye seçimi yaparken dikkat etmesi gereken maddeleri Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Gül Hallaçoğlu açıklıyor.



"Fitalat malzemesi içeren kırtasiye malzemeleri üreme hormonlarını etkiliyor"

Okul ve kıyafet seçiminin yanı sıra tercih edilen kırtasiye malzemelerinin öğrenciler ile sürekli temas halinde olacaklarından dolayı önem taşıdığını belirten Hallaçoğlu ekliyor " Göze ya da ağza gidebilecek, solunum yolu ile temas edebilecek malzemelere dikkat edilmelidir. Fitalat içeren kırtasiye ürünleri üreme hormonu , azo boyar maddesi içerenler ise kanserojen etkiler gösterdiği gözlemlenmektedir." Alerjik etkileri olan malzemeler konusunda uyarıda bulunan Gül Hallaçoğlu; astım ya da benzeri hastalıkları bu tip ürünlerin kullanılmasının tetiklediğinin altını çiziyor.

"Kokulu kırtasiye malzemeleri ileride uçucu madde bağımlılığına yol açabilir"

Özellikle küçük yaş grubu öğrencilerin kullanmaktan keyif aldığı kokulu ürünler, risk grubuna giren diğer kırtasiye malzemeleri arasında yerini almaktadır. Çanta seçiminde de uyarılarda bulunan Hallaçoğlu, çocukların omurilik kaslarının gelişimi konusunda ailelerin dikkatini çekecek başlıklar iletiyor. "İleride yaşanabilecek omurilik sağlığını etkileyen risk faktörlerini ortadan kaldırmak için hafif taşınabilir, tekerlekli, çekilebilen, bel kemiği eğriliğine yol açmamak için denge faktörü içeren geniş askılı çantalar seçilmelidir. Ayakkabı tercihi ise; nasır, parmak ve tırnak batması faktörleri göz önünde bulundurularak sıkmayan ve hava geçirebilen, nemi teri dışarı atabilen ve su geçirmeyen ürünleri içermelidir."

"Çocuklarda check-up erken teşhis şansı doğurduğundan başarı faktörünü doğrudan etkiliyor "

Okul öncesinde çocukları check-up taramasından geçirmek ailelerin son dönemde en çok tercih ettiği yöntemler arasında. Özellikle kronik alerjik rahatsızlıkları olan öğrencilerde check-up karşılaşılabilecek mevsimsel etkilerin olumsuz geri dönüşlerini azaltmaktadır. Yaşanabilecek rahatsızlıklardan dolayı başarıyı etkileyebilecek bir takım sağlık problemlerini en aza indiren check-up yöntemi ile farkına varılamayan rahatsızlıklar tespit edilmekte ve önlem alınmaktadır. Dr. Zeynep Gül Hallaçoğlu çocuklara uygulanacak check-uplarda olması gereken taramaları şöyle açıklıyor; "Öğrencilerin tatil sonrası başlayacakları yoğun eğitim hayatında beslenme ve fiziksel gelişimlerini takip etmek açısından mutlaka bir uzman yardımı alınmalıdır. Özellikle tatil sonrası okul sendromu yaşayan bireyler için geçiş dönemini kolaylıkla atlatmaları için Psikolojik olarak okula uygunluğu incelenmelidir. Başarı oranını en çok etkileyen faktörlerden göz muayenesi ihmal edilmemesi gereken kontrol arasında yerini almaktadır. Duyu organlarının önceliği konsantrasyonu etkileyen birincil etkenlerdendir. Bu sebepten işitme sağlığı da ihmal edilmemelidir. Erken yaşta yaşanabilecek ağız ve diş sağlığı problemlerinin çocukların sosyal gelişimini de etkilemektedir. Düzgün oturma şekilleri konusunda çocukların bilinçlendirilmesi ve skolyoz gibi riskleri ortadan kaldırmak için omurga sağlığı kontrolü olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Kansızlık, parazitse hastalıklar ya da enfeksiyonlar için gerekli uzman yardımı alınarak testler tamamlanmalı ve aşılar tamamlanarak öğrenciler okul dönemine hazırlanmalıdır."

"Uyku düzeni ve kahvaltı başarı oranını artırmaktadır"

Okul çağındaki öğrencilerin gelişimlerini sürdürdüğünü belirten Hallaçoğlu; "Okulların açılışı ile uyku düzeni okul saatlerine uygun hale getirilmelidir. Güne kahvaltı ile başlayarak beslenme düzeni gelişimi olumlu yönde etkileyecek gıdalar tüketilmelidir." dedi. Okul çağındaki öğrencilerin el yıkama alışkanlığının çok önemli olduğunu belirten Hallaçoğlu, öğrencilerin sağlıklı ve başarılı bireyler olmaları için hangi yaş grubu olurlarsa olsun düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)