adscode
adscode

'Öğrencinin yazısı eleştiri sınırını aştı'

Dinçer, Marmara Üniversitesi öğrencisi Mikail Boz’un Dekan Prof. Deran’la ilgili ifadelerinin eleştiri sınırını aştığını söyledi.

'Öğrencinin yazısı eleştiri sınırını aştı'
Üniversite

Milli Eğitim Bakanı Ömer DinçerMarmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran hakkında “ekşisözlük” isimli internet sitesi aracılığıyla, “Fakültenin bir imajı vardı, içine ettiler” değerlendirmesini yapan öğrenci Mikail Boz’a verilen uzaklaştırma cezasını savundu.  CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in soru önergesini YÖK Başkanlığı’ndan gelen bilgi notuyla yanıtlayan Dinçer, “Öğrencinin yazdığı metin içerisinde, eleştiri sınırlarını aşan ifadeler sayılmıştır” dedi.

‘Saldırı ve hakerat içeren sözler’

Dibek’in soru önergesini YÖK Başkanlığı’ndan gelen bilgi notuyla yanıtlayan Dinçer, Marmara İletişim Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Boz hakkında soruşturma yapıldığını anımsatarak, soruşturma sonuç raporunda, Boz’un Prof. Devran hakkında “ekşisözlük” isimli internet sitesinde, “3 ay önce tepeden inme biçimde atandığı”, “meğer herif Marmara İletişimin mesihi imiş” ve “fakültenin imajı bir imajı vardı, içine ettiler” şeklinde yazılar yazdığının tespit edildiğinin yer aldığını belirtti.
Dinçer, bu içeriklerin eleştiri sınırını aştığı ve pişmanlık duyduğu gerekçesiyle, öğrencinin “Yükseköğretim kurumu idarecileri ile ilgili öğretim elemanlarını ve diğer görevlileri tehdit etmek, onların şeref ve haysiyetlerine veya şahıslarına karşı sözlü veya yazılı herhangi bir saldırıda bulunmak veya hakaret etmek” fiilini içeren 
yönetmelik maddesi uyarınca cezalandırıldığını ifade etti.

Daha düşük ceza verildi
Dinçer, bu fiilin bir ya da iki yarıyıl uzaklaştırma gerektiğini ancak Boz’un daha önce disiplin cezası almaması ve pişman olması nedeniyle cezanın düşürüldüğünü belirtirken, Dibek’in, “Bu uygulama AKP iktidarının ‘özgür üniversite’ örneği midir” sorusuna, şu yanıtı verdi:
“İdari ve disipliner düzenlemelerin yetki kapsamında gözetilmesinin ‘özgür üniversite’ ifadesiyle ortaya konulması kabul edilemez olduğu belirtilmektedir. Öğrencinin yazdığı metin içerisinde eleştiri sınırlarını aşan ifadeler sayılmış olduğundan ve bu sayılanların yönetmeliğin açık tanımına uygunluğundan dolayı ceza tayinine gidilmiş olmasının, ilişkisi gözetildiğinde burada esas olanın sıralı ve sayılı disiplin suçlarından isnat edilen fiil ve suç maddesine ilişkin bir ihlalin var olup olmadığının önemli olduğu, kaldı ki eleştiri sınırlarının aşıldığının konunun uzmanı iki ceza hukuku öğretim üyesinin kanaatlerinde de yer aldığı belirtilmektedir.”

Kurallara uygun terfi
Dinçer, Prof. Dr. Devran’ın dekan atanma süreciyle ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi:
“Açık kural ve dönem dekanının yetkisine bağlı tasarrufu kapsamında bölüm başkanlığına atanma işleminin mevzuata aykırılığının bulunmadığı, Prof. Dr. Devran’ın usule bağlı olarak önce bölüm başkanlığı ve nihayet dekan olarak atanması ilişkisinde mevzuata aykırılığın bulunmadığı belirtilmektedir.”

 milliyet


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)