adscode
adscode

Öğretmen atama sistemine yoğun siber saldırı oluyor

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, öğretmen atama dönemlerinde başvuru sistemine çok sayıda siber saldırı yapıldığını söyledi.

Öğretmen atama sistemine yoğun siber saldırı oluyor
Eğitim
'Siber Güvenlik ve Sosyal Medyanın Doğru Kullanımı Çalıştayı'nda konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, öğretmen atama dönemlerinde başvuru sistemine çok sayıda siber saldırı yapıldığını söyledi. Tırnakçı, bunların çoğunun yurtdışı kaynaklı olduğunu da belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, "Verilerimize ulaşmaya çalışan, kendilerine 'hacker' diyen birtakım insanların saldırı yöntemlerine göre teknikler ve çözümler geliştiriyoruz. Bu manada bize ciddi katkıları var." dedi.
 
MEB YEĞİTEK Genel Müdürlüğü, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği "Siber Güvenlik ve Sosyal Medyanın Doğru Kullanımı Çalıştayı" Ataşehir Zübeyde Hanım Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü'nde başladı.
 
Çalıştayda konuşan YEĞİTEK Genel Müdürü Tırnakçı, öğretmen atamaları döneminde çoğu yurt dışından yoğun siber saldırılara maruz kaldıklarını söyledi.

Öğretmen adaylarının sisteme girmelerine engel olunmaya, bu sayede onların MEB'e tepki göstermelerine çalışıldığını dile getiren Tırnakçı, bu saldırılara karşı çeşitli önlemler aldıklarını vurguladı.
 
Bilal Tırnakçı, "Son öğretmen atamalarında, Sayın Bakanımız '9 Mayıs'ta müracaatları alacağız' dediği zaman biz bütün tedbirleri aldık ve gece 12.00'de sistemi açtık. Öğretmen adaylarının hepsinin anbean takip ettiğini de biliyoruz. Yani biz sabah 09.00 dediysek bile onlar gece 12.00'den itibaren takip etmeye başlıyorlar. Gece 12.00'de açılacağını duyurmamıza rağmen geceden sabaha kadar 40 bin tane müracaat aldık. O kitlenin heyecanını aldık. Sabah da bir sıkıntı olmadı ama gün içerisinde yüksek hızlarda saldırılar oldu. Ancak sistem aldığımız tedbirlerle de zorlanmadı. Bizim kıymetli verilerimize ulaşmaya çalışan, kendilerine hacker diyen birtakım insanların saldırı yöntemlerine göre teknikler ve çözümler geliştiriyoruz. Bu manada bize ciddi katkıları var." şeklinde konuştu.
 
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Metin ise üniversite bünyesinde siber saldırılara karşı verdikleri eğitimlere, bunlara karşı alınması gereken önlemlere değindi.
 
Bugün insanların siber bir savaşın ortasında bulunduğunu vurgulayan Metin, şunları kaydetti:
 
"Bilgisayarınıza ve telefonunuza antivirüs programı yükleyin, bilgisayar güncellemelerini mutlaka yapın. Ekran koruma şifreleriniz bulunsun ve aktif olsun. Kullandığınız adsl internet modemleri yenileyin. Çünkü eski modemlerde ne kadar karmaşık bir şifre kullanırsak kullanalım çok kolay bir şekilde cihazların kablosuz şifreleri kırılabiliyor. Cep telefonlarınızda sürüm güncellemelerini yapın. Telefon ve bilgisayarlarınız için düzenli olarak yedeklemeleri alın. Bilgisayarınız çalışmaz duruma gelirse bununla ilgili mutlaka acil müdahale planınızın olması gerekir."

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)