adscode
adscode

'Öğretmen Gözüyle Öğretmenlik Mesleği' Raporu!

Türk Eğitim Derneği’nin bağımsız düşünce kuruluşu TEDMEM, öğretmenlerin mesleklerini algılama biçimlerini ortaya çıkarmak amacıyla “Öğretmen Gözüyle Öğretmenlik Mesleği” başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi.

'Öğretmen Gözüyle Öğretmenlik Mesleği' Raporu!
Eğitim
 1700 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilen çalışma 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde TEDMEM internet sitesinde yayınlanacak.

Son yıllarda eğitim sistemimizde yaşanan aksaklıkların faturası toplum tarafından âdeta öğretmenlere çıkarılmış durumda. Yakın geçmişe kadar ülkemizde saygı duyulan ve nitelikli meslekler arasında gösterilen öğretmenlik mesleğinin saygınlığı ile ilgili toplumsal görüşün hissedilir derecede değişmeye başladığı görülüyor. Bu noktada, öğretmenlerin de kendi meslekleri hakkında ne düşündükleri, mesleki bağlılıklarının ve iş doyumlarının bu durumdan nasıl etkilendiği önem kazanıyor.

Türk Eğitim Derneği’nin bağımsız düşünce kuruluşu TEDMEM, öğretmenlerin mesleklerini algılama biçimleri, mesleklerine yönelik geliştirdikleri duygular ve mesleklerine olan bağlılıklarını belirleyebilmek adına bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışmaya 1700 öğretmen katıldı. Çalışmanın sonucunda ortaya çıkan “Öğretmen Gözüyle Öğretmenlik Mesleği” başlıklı rapor, 24 Kasım 2014 Öğretmenler Günü’nde TEDMEM web sayfasında yayınlanacak. Raporun öne çıkan bulguları arasında ise şunlar yer alıyor:

Öğretmenler, toplumun mesleklerini olumsuz algıladıklarını düşünüyor!

    •    “Öğretmenler mesleklerini nasıl algılıyor?” sorusuna verilebilecek en genel cevap, öğretmenlerin mesleklerini olumlu algıladıkları, ancak öğretmenlikle ilgili toplumsal algıyı olumsuz yorumladıkları yönündedir.

    •    Öğretmenlerin %62,5’i, toplumun öğretmenleri bazen eğitimli çocuk bakıcısı gibi gördüğünü düşünürken, yaklaşık dörtte üçü ailelerin üstlenmedikleri sorumlulukları öğretmenlere yükledikleri yönünde görüş bildirmişlerdir.

    •    Öğretmenlerin çoğunluğu; öğretmenliği gurur duyulacak, saygın, keyif verici, ideal meslek olarak nitelerken, öğretmenliğin aynı zamanda toplumdaki en önemli meslekler arasında olduğunu düşünmektedir. Bununla birlikte, öğretmenler mesleklerinin kişiliklerine ve yaşamlarına anlam kattığını, çocuklar için aileleri dışında, yaşamlarındaki en önemli yetişkinin öğretmenleri olduğunu düşünmektedir. Buna rağmen, öğretmenlik mesleğine verilen değerin artacağına inanan ve toplumun öğretmenlerin sorunlarına karşı duyarlı davrandığını düşünen öğretmenlerin oranı oldukça düşüktür. Öğretmenlik mesleğinin saygınlığı ve imajının düzelmeyecek kadar yıprandığını düşünen öğretmenlerin oranı ise %41,9’dur.

    •    Öğretmenlerin yarısı, öğretmenlik yaptıkça mesleğin saygınlığına yönelik inançlarının azaldığını belirtmiştir.

Öğretmenler çalışma koşullarının toplum tarafından doğru değerlendirilmediğini, abartıldığını düşünüyor!

    •    Öğretmenlerin büyük çoğunluğu, emeklerinin karşılığı ve ürünü hemen açığa çıkmadığı için değerlerinin yeterince anlaşılmadığını, çalışma koşullarının ise toplumun bildiğinden daha kötü olduğunu düşünmektedir.

    •    Toplumun öğretmenlik mesleğini ideal görmesinin sebebinin, mesleki saygınlıktan çok mesai ve tatil konusundaki değerlendirmeler olduğunu düşünen öğretmenler çoğunlukta. Bununla birlikte öğretmenler, çocuklarla çalışmanın başkalarınca önemli gibi sunulan, ancak çok ciddiye alınmayan bir iş olduğunu düşünmektedir.

    •    Öğretmenlerin sadece beşte biri çocuklarının öğretmen olmasını istemektedir.

Özel okul ve köy öğretmenleri daha mutlu!
    
    •    Özel okullarda görev yapan öğretmenler, öğretmenlik mesleğini devlet okullarında görev yapan meslektaşlarına kıyasla daha olumlu algılamaktadır. Özel okullarda görev yapan öğretmenlerin mesleki bağlılıkları ve iş doyumu düzeyleri de, devlet okullarında çalışan öğretmenlerden daha yüksektir. Özel okullarda görev yapan öğretmenler, mesleklerine duygusal ve ahlaki olarak daha bağlı iken, devlet okulunda görev yapan öğretmenlerin mesleki bağlılıkları, mali kaygılar ve alternatif iş olanaklarının azlığı gibi faktörler üzerinden şekillenmektedir.

    •    Meslek liselerinde görev yapan öğretmenler, mesleklerini diğer meslektaşlarına göre daha olumsuz algılamaktadır. Bununla birlikte, iş doyumları ve mesleki bağlılıkları da daha düşük düzeydedir.

    •    İlçe ve köylerde görev yapan öğretmenler, il merkezinde görev yapan öğretmenlere kıyasla öğretmenlik mesleğinden daha yüksek doyum elde etmektedirler.
Öğretmenlikte verimin artması için mesleğin algılanma biçimi büyük önem taşıyor!
    •    Öğretmenlerin mesleklerini algılama düzeyleri, iş doyumlarını büyük ölçüde etkilemektedir. Bu durum, mesleki algının olumlu yönde artmasının öğretmenlerin iş doyumlarına da olumlu yansıyacağını göstermektedir.

    •    Öğretmenlerin mesleklerine yönelik algıları ile mesleki bağlılıkları arasında zayıf bir ilişki vardır. Öğretmenler, mesleki bağlılıklarının oluşmasında kendileri dışındaki etmenlerin etkisinde kalırken, mesleki algılarını tamamen içsel etmenlerle ilişkilendirmişlerdir.

“Öğretmen Gözüyle Öğretmenlik Mesleği” başlıklı rapor başta Ulusal Öğretmen Strateji belgesi olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı’nın pek çok raporunda dile getirildiği ve önemsendiği bilinen kavramlar dikkate alınarak hazırlandı.
Öğretmen adaylarının öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarına seçiminden, öğretmenlerin mesleki bağlılıklarının nasıl geliştirileceği ile ilgili hususlara kadar pek çok konuyu ele alan Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi’nin çalışmalarının bir kısmı 2011 yılında gerçekleştirilmişti. Son halini 2014 Milli Eğitim Şurası’nı takip eden zaman diliminde alacağı açıklanan bu belgenin taslak metninde üç ana amaç belirlenmişti. Bu amaçlardan ikisi, bu çalışmanın odağında yer alan kavramları şekillendirdi. Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi’nin taslak metninde yer alan bu amaçlar “öğretmenlik mesleğinin algı ve statüsünün güçlendirilmesi” ve “öğretmenlerin mesleki ve kurumsal bağlılığını iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması” olarak ifade ediliyor.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)