adscode
adscode

'Öğretmenlere Psikolojik Baskı Yaratacak'

Yeni eğitim-öğretim yılı "4+4+4" tartışmalarıyla başlıyor. 60 aylık çocuklarını okula göndermek istemeyen veliler, rapor için hastanelere koşuyor. Ders giriş-çıkış saatleri, binalardaki eksiklikler, dersliklerin…

'Öğretmenlere Psikolojik Baskı Yaratacak'
Ortaokul
2012-2013 eğitim-öğretim yılında birinci sınıflar 10 Eylül, bütün okullar ise 17 Eylül’de dersbaşı yapacak. Yeni öğretim yılıyla birlikte zorunlu temel eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran ve kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen sistem de başlıyor.
Yeni sisteme göre altı yaşından gün alan her çocuk ay farkına bakılmaksızın okula alınıyor. Yapılan düzenleme ile okula başlama yaşı için alt limit 60 ay, üst limit ise 72 ay olarak belirlendi.
Okula başlama yaşı için alt limitin 60 ay olarak belirlenmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. 60 ayını dolduran çocuklarını zorunlu olmasına rağmen okula göndermek istemeyen ailelerden "zihnen ve bedenen gelişmemiştir" raporu isteniyor.
4+4+4 modeliyle birlikte ilköğretim; 4 yıl zorunlu ilkokul ile 4 yıl zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile İmam-Hatip ortaokullarından oluşuyor.
Yeni sistemle birlikte öğrencilerin özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde ikili öğretim yapmak zorunda kalacağı ve okula sabah karanlığında gitmek ya da eve akşam karanlığında dönmek zorunda kalacakları da bir diğer tartışma konusu.
Veliler, tartışılan yeni sistemle ilgili görüşlerini ntvmsnbc’ye açıkladı.
'SİSTEM İMAM HATİPLER İÇİN Mİ YAPILDI?' “4+4+4” sisteminin “ideolojik” kaygıyla hazırlandığını belirten veliler, sistemin amacının imam hatip liselerini yaygınlaştırmak olduğunu savundu.
ntvmsnbc’nin hazırladığı foruma katılan velilerden bazıları, AK Parti Milletvekili Ali Boğa’nın “Sistemle birlikte bütün okulları imam hatip okuluna dönüştürme şansı elde ettik” sözlerine sert tepki gösterdi.
'PİLOT İLLERDE DENENSİN' Sistemin önce pilot illerde denenmesi gerektiğini vurgulayan öğrenci velileri, gerekli altyapı sağlanmadan uygulamaya geçildiğini dile getirdi.
“4+4+4” sisteminin eğitim uzmanları ve sivil toplum kuruluşları tarafından yeterince tartışılmadığının da altını çizdiler.
Çocukların “denek” olmadığını belirten bir eğitimci, "Bence “Dindar nesiller yetiştireceğiz" söyleminden sonra ortaya çıkan yeni 'sistem'in bilimselliği ve pedagojik altyapısı tartışılır” dedi.
ntvmsnbc’nin hazırladığı forumda, 60 aylıkken okula başlayan çocukların okulda birçok sıkıntıyla karşılaşacağına da dikkat çekildi.
'ARKADAŞLARININ YANINDA TUVALETİNİ YAPARSA...' O yaştaki çocukların tuvalet ihtiyacını bile karşılamakta zorlandığını belirten birçok veli, çocukların okul araç ve gereçlerini de kullanmayacağını söyledi. Bir veli, yetkililere “Düzenlemeyi yapanlar çocuğun arkadaşları yanında altına işediğini tasavvur edebiliyor mu?” diye sordu.
Anaokulunda lavabonun düşmesi sonucu yaşamını yitiren Efe Boz’u da hatırlatan bir öğretmen ise “Bu yaş grubu çocuklar çok hareketlidir. Öğretmenlerin nöbet görevleri çok zorlaşacak. Çocuklarımızın güvenliği nasıl sağlanacak?” dedi.
'ÖĞRETMENLERE PSİKOLOJİK BASKI YARATACAK' Sistemin yarattığı derslik ve öğretmen ihtiyacının da önemli sorunlar arasında olduğu kaydedildi.
ntvmsnbc okurlarına göre; sınıfların yoğun olması, çok küçük çocukların okula gelmesi de öğretmenler üzerinde psikolojik baskı yaratacak.
Ayrıca 60 aylık çocukların, kendilerinden daha büyük çocuklarla aynı dersleri görmesinin de sorun yaratacağı ifade edildi.
Bir veli tepkisini şu sözlerle belirtti: “O dönemde 1 yaş fark bile oldukça kötü etkilerken, 2 yaş fark olanları aynı sınıfta eğitime başlamaya zorlamak oldukça yanlış."
'DUYGUSAL PROBLEMLER YAŞAYACAKLAR' ntvmsnbc okuru bir psikolog da çocukların karşılaşacakları psikolojik zorluklara dikkat çekerek, “M.E.B. müfredatı 72 aylık çocuklar için bile zor bir müfredat. Çocukların okula hazır oluşlarının çok yönlü değerlendirmesi gerekmektedir. Duygusal problemlerin yaşanacağı unutulmamalı” ifadelerini kullandı.
Görüşünü açıklayan birçok veli, çocuğunu okula göndermemekte kararlı olduğunu dile getirdi.
'BU İNADIN SEBEBİ NE?' Velilerden birçoğu sistemin işlemeyeceğini savunurken; bir okur “60-66 aylık daha bebek sayılacak çocukları bu işe dâhil etmeyi ve bu inadı anlayamıyorum. Bu inadın sebebi nedir?" diye sordu.
Bu arada, foruma katılan velilerden bir kısmı ise “4+4+4” sistemini desteklediklerini açıkladı.
Öte yandan, bir okur ise kararsız kalan velilere şu ilginç öneriyi yaptı: “Velilerin yerinde olsam kaydettirir ama okula göndermezdim. Ertesi sene devamsızlıktan sınıf tekrarı yapıyor gibi devam ederler.”

ntvmsnbc

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)