adscode
adscode

OKS VE YENİ SİSTEM (LKS) ARASINDAKİ BENZERLİKLER

OKS 2004 ile 2008 yılları arasında öğrencilerin liseye yerleştirilmelerinde uygulanan sistemin kısaltmasıydı.

OKS VE YENİ SİSTEM (LKS) ARASINDAKİ BENZERLİKLER
Konuk Yazar

Bu süreçte OKS’ye yönelik eleştiriler çok fazla olduğu için kaldırılarak yerine SBS sistemi getirilmişti ve tabiî ki bildiğiniz gibi daha sonra SBS’de kaldırıldı ve yerine TEOG sistemi uygulanmaya başlandı. Eylül ayında yapılan TEOG’un kalkacağına yönelik açıklamalarla birlikte yeni sistemin nasıl olacağı herkes için büyük bir soru işareti oldu.

Şu an yapılan yeni açıklamalar ile birlikte yeni sisteminde bazı noktalarda belirsizlikleri devam etse de kaba hatları ortaya çıkmaya başladı.

Peki OKS’nin kaldırılması gerekçeleri nelerdi ve yeni sistem nasıl olacak?

OKS’nin en çok eleştirildiği noktaların başında öğrencilerin gelecek ile ilgili planlarının şekillenmesinin sadece 100 soru ve 120 dakikalık tek bir sınava bağlı olmasıydı. Öğrencilerin dikkatlerinin çabuk dağılabilmesi, o gün herhangi bir özel durumundan dolayı normalde olduğundan daha düşük bir performans gösteren öğrencinin telafi imkanının olmaması, tek oturumda yapılması gibi kısımları çok eleştirilmişti. TEOG sisteminde ise bunun önüne geçmek adına sınav kasım ve nisan aylarında olmak üzere yılda iki defa yapılıyordu böylece öğrenciye bir önceki sınavını daha da yükseltme şansı sağlanıyor, gelecekleri tek bir sınava bağlanmıyordu. LKS’de ise tekrardan tek oturumdan oluşan bir sınav öngörülmekte. Sınavın aralıksız olarak yapılacak olması da dikakt toplama süresi bakımından sıkıntı yaşayan öğrenciler için ayrı bir sorun oluşturacaktır.

OKS’ de öğrenciler 6-7 ve 8. sınıf konularından sorumlu tutuluyordu. Bu durum önceki bilgilerini unutan öğrenciler için sınavda olumsuzluk olarak karşılarına çıkıyordu. TEOG ile birlikte öğrenciler sadece 8.sınıf müfredatından sorumlu tutulmaya başlandı. Amaç öğrencinin sınav kaygısını azaltmak, çalışma yükünü hafifleterek kendisine daha fazla zaman ayırabilmesini sağlamaktı. Ama LKS’de öğrencilerin tekrardan 6-7 ve 8. Sınıf müfredatlarından sorumlu olmaları gündeme geldi. Bir anlamdan olumsuz olduğu için kaldırılan kısım yeni sisteme tekrar eklenmiş oldu.

OKS’de öğrencilerin yaptıkları yanlışlar doğru sayılarını etkiliyor yani 3 yanlış 1 doğruyu düşürüyordu. TEOG sisteminde öğrenciler yanlış yaptıkları sorulardan dolayı puan kaybı yaşamadılar. LKS’de ise tekrardan 3 yanlışın 1 doğruyu götürmesi gündeme geldi.

Yeni sistem olan LKS ile bundan yaklaşık 10 yıl önce uygulanan OKS sistemi arasında sınav sistemi bakımından bu kadar fazla benzerliklerin olması aslında LKS’nin yeni bir sistem olmadığı, bir anlamda OKS’ ye geri dönüşün yaşandığı düşüncesini oluşturuyor.

REHBER ÖĞRETMEN

ERSAN ERTÜRK


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)