adscode
adscode

Okul Başarısını Düşürebilir!

Genelde masum sayılır ama aslında ciddi problemlerin habercisi...

Okul Başarısını Düşürebilir!
Sağlık
Horlama denilince akla ilk olarak yetişkinler gelse de, bu rahatsızlık çocuklarda da görülebiliyor. Çocuklarda horlamanın sanıldığı kadar masum olmadığını belirten Prof. Dr. Refika Ersu,horlamanın okul başarısızlığından davranış problemlerine kadar pek çok soruna yol açabileceğini söyledi.

Horlamanın uyku apnesinin belirtisi olabileceğini vurgulayan Dr. Ersu, uyku apnesinin, uyku sırasında tam veya kısmi havayolu tıkanması sonucunda normal solunumun ve uyku yapısının bozulması olduğunu hatırlattı. Tıkayıcı uyku apne sendromunun, yenidoğan döneminden ergenliğe kadar her yaş grubunda görülebildiğini, ancak en sık 2-6 yaş arasındaki çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesine bağlı olarak oluştuğunu vurgulayan Ersu, çocuklarda horlamanın yaratabileceği sorunlar hakkında şunları aktardı:

BAŞARISIZLIĞIN ALTINDA UYKU SORUNLARI YATABİLİR
Okul başarısı için kaliteli uyku sağlıklı beslenme kadar önemlidir. Uyku apne sendromu olan çocuklarda sık uyanmalar ve oksijen düşüklüğü uyku kalitesini etkileyebilir. Birçok bilimsel çalışma uyku apnelerinin, okul başarısında düşüşe ve davranışsal sorunlara yol açabileceğini göstermektedir.
BÜYÜME GERİLİĞİNE NEDEN OLABİLİR
Uyku apnesi; büyüme-gelişmenin bozulması, geceleri idrar kaçırma, öğrenme bozuklukları, zihinsel faaliyetlerin olumsuz etkilenmesi gibi şikayetlere yol açabilir. Hatta kalp yetersizliğine kadar gidebilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonları sırasında ortaya çıkan basit horlamanın zararı yoktur. Ancak çocuklar hasta olmamalarına rağmen horluyor ve geceleri nefesleri duruyorsa (uyku apnesi oluyorsa) bu durum ortada ciddi bir sorun olduğu anlamına gelmektedir.

OBEZİTE ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜ
Uyku apnesi olan erişkinler genellikle fazla kiloludur. Ancak çocuklarda ağırlık normal olabilir hatta kilo almama durumu gözlemlenebilir. Özellikle ergenlikte uyku apne sendromu obeziteye bağlı olarak da görülebilir. Yağ dokusunun havayolunu çevreleyen kaslar ve yumuşak dokuda birikmesi ve boyundan bası, obez hastalarda üst havayolunun daralmasına yol açarak apneye neden olur. Alerjik saman nezlesi olan çocuklarda tıkayıcı uyku apne sendromu sık görülür.

UYKU APNESİNDEN ŞÜPHELENİLMESİ GEREKEN DURUMLAR
• Çocuğunuz hasta olmadığı zamanlarda da horluyorsa,
• Uykuda nefes almakta zorluk çekiyorsa,
• Uyku sırasında huzursuzsa,
• Terlemesi ve geceleri idrar kaçırması varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)