adscode
adscode

Okul fobisini yenmek için bunlara dikkat edin!

İki haftalık gecikmenin ardından 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen için yeni ders yılı zili bugün çalıyor.

Okul fobisini yenmek için bunlara dikkat edin!
Eğitim
ERA Kolejleri PDR Bölüm Başkanı Gülçin Aşkın Çetin özellikle okula ilk kez başlayacak birinci sınıf öğrencilerinde "ilk gün korkusu" yaşandığını ancak ailelerin telaşının bu korkuyu tetiklediğini söylüyor. Çetin'in ailelere önerileri şöyle: "Tanımadıkları insanlarla dolu bir ortamda yaşanan terk edilmişlik hissi, arkadaş edinme konusundaki çekingenlikler, fiziksel bir özellik nedeniyle alay konusu olma korkusu, başarısız olma endişesi, çantasını ya da ayakkabısını beğenmeme gibi birçok faktör, çocukların okula gitmek istememesine neden olabiliyor. Alışması için ona zaman tanıyın."

BAŞ AĞRISI VE MİDE BULANTISI KORKUYU GÖSTERİYOR

Okul korkusunun belirtilerini ve nasıl çözülebileceğini Acıbadem Mobil Sağlık Uzman Psikoloğu Melis Demircioğlu şöyle anlatıyor.

Eğer çocuğunuz sabah saatlerinde ya da okuldayken baş ağrısı, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklar yaşadığını söylüyorsa onu yalancılıkla suçlamayın. Bazen yoğun kaygı ve korkular bu esnada salgılanan hormonlar nedeniyle gerçekten fizyolojiyi etkileyebiliyor.

Çocuğunuz okula gitmemek konusunda diretiyorsa onu yatıştırıp düzenli bir biçimde devam etmesini sağlayın.

Okul fobisi nedeniyle çocuğunuzu aşağılamayın, ona ceza vermeyin, korkuları hakkında konuşmaya teşvik edin.

Prof. Dr. Ayla Oktay Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi

20 DAKİKANIN ALTINA DİKKAT

Çocuk kendi başına 20 dakika bir etkinlikle uğraşıyor mu?.

Başladığı bir işi uygun şekilde tamamlayabiliyor mu?

Annesi olmadan yabancı bir yetişkinle rahatça kalabiliyor mu?

Kendine ait işleri; yemek yemek, giyinmek, tuvalete gitmek el yıkamak, pabuçlarını giymek gibi işleri başarı ile yapabiliyor mu?

Diğer çocuklarla olumlu ilişkiler kurabiliyor mu? Burada paylaşma, sırasını bekleme, arkadaşları için kendi isteklerini erteleyebilme önemlidir.

Kendini rahatça ifade edebiliyor mu? Renkler, sayılar, seslerle ilgili sorulara uygun cevaplar verebiliyor mu?

Doç. Dr. Günseli Girgin - Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı

ÖZBAKIM BECERİLERİ ÖNEMLİ

Okul olgunluğu, genel olarak çocuğun bedensel, bilişsel, duygusal ve sosyal anlamda ilköğretimin gerekliliklerini karşılamaya hazır olmasıdır. Örneğin kalem tutma becerisi, dinlediğini ve gördüğünü anlatma becerisi, dilbilgisi kurallarına uygun konuşma becerisi, kendi başına giyinme, soyunma, yeme, temizlik gibi, özbakım gelişimi, yaşıtlarıyla olumlu ilişkiler kurma, kurallara uyma, dikey yatay çizgiler çizme, basit geometrik şekilleri çizme, 1'den 10'a kadar rakamları kopya edebilme, zıt anlamlı sözcükleri anlayabilme gibi beceriler. Bunlar aileler için kabaca fikir verebilecek başlıklardır ama asla kesin karar için sadece yeterli değildir, gelişim alanlarının tümü değerlendirilmeli.

KAHVALTI YAPMADAN EVDEN ÇIKARMAYIN

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Birsen Demirel de sağlıklı bir okul hayatı için kahvaltının önemine dikkat çekiyor. Demirel'in kahvaltı için önerileri şöyle: "Her kahvaltı temel 4 besin grubunu içermeli; haşlanmış yumurta veya omlet, peynir, bal veya pekmez, tam buğday unu ekmek, mevsimine uygun domates, salatalık gibi taze sebze, zeytin, taze sıkılmış meyve suyu. Bunun yanında süt, yulaf gevreği ve kuru meyvelerden oluşan bir kahvaltı da besleyicidir. Dikkat eksikliği, stres veya hiperaktivite yaşayan çocuklar mümkün olduğu kadar doğal, sağlıklı ve Omega 3 yağ asidinden zengin besinler tüketmeli. Bunlar somon, sardalya gibi soğuk dip balıkları, ceviz, kavrulmamış fındık ve badem, semizotu, yeşil yapraklı sebzeler ve balık yağıdır.

Habertürk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)