adscode
adscode

Okul seçiminde altın kurallar

Okul seçecek ailelerin aklında tek bir soru var: En iyisi hangisi? Cevabında ise okulun eğitim modeli, fiziki yapısı, sosyal etkinlikleri, yabancı dil eğitimi gibi pek çok faktör bulunuyor.

Okul seçiminde altın kurallar
Eğitim
En önemlisi ise öğretmen. Çünkü iyi bir öğretmen diğer faktörlerdeki kusurları kapatabiliyor. Tabii çocuğun ilgi ve yeteneğini de dikkate almak gerekiyor

Çocuklarının en iyi okullarda okumasını isteyen veliler için maraton başladı. Hem iyi okullardaki kontenjanlar dolmadan kayıt yaptırmak hem de erken kayıt avantajlarından yararlanmak isteyenler, nisana kadar kararlarını verecekler. Ancak bu karar öyle çok kolay değil. Çünkü okulun eğitim modeli, öğretmenin niteliği, fiziki yapısı, sosyal etkinlikleri, yabancı dil eğitimi, yurtdışı okullarla ya da üniversitelerle anlaşmaları gibi pek çok faktör var. Tüm bunlar önemli ancak en önemlisi ise öğretmen.

İstanbul Üniversitesi HASAN Âli Yücel Eğitim Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Coşkun Küçüktepe, “Öğretmeni kaliteli, nitelikli ve çağdaş yeterliliklerle donanmamış okulların iyi eğitim vermesi imkânsızdır” diyor. Küçüktepe’ye okul seçiminde başka nelere dikkat edilmesi gerektiğini sorduk.

İyi okul nedir?

Aslında iyi okul, öğretmen, eğitim programı, yabancı dil, sosyal etkinlikler, fiziki yapı gibi tüm ögeleri nitelikli bir şekilde barındıran bir okul demektir. Sorunuza sondan başlayarak cevap verirsem; bir okulun fiziki yapısı öğrencilerin psikososyal ve fiziki gelişimleri açısından son derece önemlidir.

Bir okulu diğer okullardan farklılaştıran en önemli yapılardan biri, okulda yapılan sosyal ve kültürel etkinliklerdir. Sosyal etkinliklerin öğrencilerin sosyal gelişimine katkıda bulunacak şekilde özgüven ve iletişim becerilerini artırıcı, yetenekleriyle uyumlu bir şekilde yapılması çok önemli.

Günümüzde yabancı dil becerilerine verilen önem ortadayken tabii ki özel okulun da bir hatta birkaç yabancı dil eğitimi veriyor olması gerekir.

Resmi ve özel okullar aynı eğitim programlarını uygulamak zorunda. Farklılaşan, bu programı uygulamayla ilgili yöntemler, modeller ve stratejilerdir. Doğal olarak söz konusu yöntem ve modellerin özel okullarda daha etkili, verimli, zengin ve kaliteli bir şekilde olması gerekir.

Bir okul için en önemli faktör öğretmendir. Diger faktörler en mükemmel şekilde olsa bile; öğretmeni kaliteli, nitelikli ve çağdaş yeterliliklerle donanmamış okulların iyi eğitim vermesi imkânsızdır. Nitelikli öğretmenler diğer faktörlerde eksiklikler olsa bile kaliteli eğitim hizmeti verebilir. İyi okul demek iyi öğretmen; iyi öğretmen demek iyi okul demektir.

İlgisini tespit edin

Çocuğun ilgi ve yeteneği okul seçimini nasıl etkiler?

Özel okul seçerken çocukların bireysel farklılıklarını dikkate alan veya farklılaştırılmış eğitim programları uygulayan okulları tercih etmek öğrenci gelişimi açısından önemlidir. Özellikle lisede, öğrencilerin hem ilgi ve yeteneklerinin gelişmesi hem de kendilerini mutlu hissedecekleri bir eğitim almaları açısından önemli.

Sonuç olarak her öğrenci okuduğu okul kademesinin standartlarına uygun yeterlilikleri kazanabilmek için aynı kalitede ve içerikte eğitim almalı ancak öğrencilerin bireysel farklılıklarını dikkate alan zenginleştirilmiş veya farklılaştırılmış eğitim programları da okullarda uygulanmalı.

Çocukların ilgi ve yetenekleri nasıl keşfedilir?

Aileler öncelikle, çocuklarının yeteneklerini bilimsel olarak, doğru ve güvenilir bir şekilde tanılayacak kurumlara başvurmalı. Üniversitelerin ilgili araştırma merkezleri ve rehberlik araştırma merkezleri, çocukların yetenekleri hakkında ailelere doğru bilgi verebilir.

Çocuğun mutlu ve başarılı olması için nasıl bir eğitim alması gerekir?

Bu soru oldukça geniş kapsamlı. Aslında bütün eğitim çalışmaları bu soruya doğru cevap vermek için yapılmakta. Çocuğun mutlu olabilmesi sosyal, psikolojik ve fiziksel açıdan dengeli ve sağlıklı bir şekilde gelişmesine bağlıdır. O nedenle öğrencinin bireysel farklılıklarını dikkate alan, evrensel standartlarda bilim, sanat, kültür, spor ve yabancı dil alanlarında kaliteli bir eğitim alması mutlu ve başarılı olması için yeterlidir denilebilir.

Her öğrencinin öğrenme stiline uygun, zengin öğrenme ortamlarında, bireysel rekabetin söz konusu olmadığı; öğrencinin özgüvenini geliştirecek bir eğitim alması, öğrenme eksik ve yanlışlarının sürekli izlenerek giderilmesi, mutlu ve başarılı olması açısından son derece önemli. Çocuğun mutlu ve başarılı olması sadece okula bağlı değil. Öğrencinin sevgi, saygı, ilgi ile donanmış bir aile ortamında yetişmesi de son derece önemli.

Okul uzakta olsa bile çok iyi bir okulsa aileler mutlaka bu okulu seçmeli mi?

Çocuğun hangi eğitim kademesinde olduğu önemli. Okul öncesi ve ilköğretim için iyi eğitim alma kaygısıyla uzak okullara gönderilen öğrenciler belki kaliteli bir eğitim alacak ama yolun uzunluğu nedeniyle bir takım sosyal ve psikolojik problemler yaşayacaktır. Ortaokul ve lise düzeyinde çocuklar, iyi bir eğitim alacaksa uzaktaki okula gidebilir.

AYSEL BOZAN YILMAZ - MİNE ÖZDEMİR
Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)