adscode
adscode

Okula Kayıt İçin Dilekçe Verilecek!

”Çocuğu 60-66 ay diliminde olup da okula göndermek isteyen veliler dilekçelerini okullara Haziran ayında kayıtlar yapılırken verecek”

Okula Kayıt İçin Dilekçe Verilecek!
Ortaokul

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel  Müdürü Funda Kocabıyık, ilköğretime başlama yaşının 66 ay olduğunu belirterek,  velilerin 60-66 aylık çocuklarını ilkokula başlatmak istemeleri durumunda Haziran  ayındaki kayıt döneminde okullara dilekçe verebileceklerini bildirdi.

 

Kayıtların, öğretmenlerden oluşan heyetin onayıyla gerçekleştirileceğini  ifade eden Kocabıyık, ”60-66 ay dönemindeki çocukların dilekçeyle ilkokula  başlamalarının ardından uyum sağlayamamaları durumunda veli istediği zaman  çocuğunu çekip okul öncesi eğitime kaydettirebilecek” dedi.

 

Kocabıyık, 12 yıllık zorunlu eğitime yönelik uygulamalara ilişkin yaptığı açıklamada, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı için 30 Eylül  2012 tarihi itibarıyla 66 ayını tamamlayan tüm çocukların okul kayıt işlemlerinin  e-okul sistemi üzerinden merkezden yapılacağını belirtti.

 

İlköğretime başlama yaşının belirlenmesine yönelik yapılan yoğun  çalışmaların ardından sonuca varıldığını ifade eden Kocabıyık, ”12 Yıllık  Zorunlu Eğitime Yönelik Uygulamalar” konulu genelgenin, kanunun kabul  edilmesinin hemen ardından yayımlanmadığına dikkati çekti.

 

”Kamuoyunun sesini dinledik, kamuoyunun nabzını tuttuk, sivil toplum  kuruluşları ile çok fazla görüşmeler yaptık” diyen Kocabıyık, Milli Eğitim  Bakanı Ömer Dinçer’in sivil toplum kuruluşlarını davet ederek görüşlerini tek tek dinlediğini bildirdi.

         

”Uygulumayı bu sene başlatacağız”

Kocabıyık, ”Kamuoyunda bunun nasıl bir etki yarattığını uzunca bir süre  gözlemledik. Önce bunu kendi içimizde hazmettik daha sonra ortak aklın özellikle  66 ay üzerinde durduğunu gözlemledik ve kararımızı ona göre aldık. 66 ayın  üzerindeki çocuklarımızı bu sene inşallah ilkokul birinci sınıfa başlatacağız”  diye konuştu.

 

66-72 ay arasında yaklaşık 620 bin, 60-66 ay arasında ise 656 bin 141  çocuğun olduğunu dile getiren Kocabıyık, şunları söyledi:

 

”E-okul sistemi otomatik 30 Eylül itibarıyla 66 ayını dolduran bütün  çocuklarımızı kaydedecek. Fakat çocuğu 60-66 ay diliminde olup da okula göndermek  isteyen veliler, çocuklarının özellikle fiziksel, ruhsal ve fiziksel gelişiminin  uygun olduğunu düşünüp ’Benim ilkokul birinci sınıfa gitmeye hazır’ diye düşünen  veliler okullara dilekçe verecekler.

 

Haziran ayındaki kayıtlar yapılırken veliler bu dilekçelerini verecek.  Okulda öğretmenlerin yer aldığı bir heyet oluşturulacak. O heyet çocuğa bakacak,  birinci sınıfa başlayacak düzeyde mi diye. Eğer çocuk bu düzeyde ise kaydı  alınacak ve okul tarafından kabul edilecek. Ancak öğretmenlerimiz ve  idarecilerimiz çocuğun gelişimi bakımından ’Başlamaya uygun değil’ derse o çocuk  okul öncesine yönlendirilecek.”

 

Okula gitme yaşında olmasına rağmen çocuklarını okula göndermeyen ailelere yönelik yaptırımlara ilişkin de bilgi veren Kocabıyık, İlköğretyim Eğitim Kanunu’nda bu konunun düzenlendiğini belirtti.

         

”Çocuğunu okula göndermeyen veliye günlük 15 TL ceza”

Kocabıyık, ”Bu kanuna göre, çocuğun ilköğretime kaydını yaptırdıktan  sonra okula devam etmediği tespit edilirse, çocuktan kim sorumluysa velisine,  vasisine çocuğun devam etmediği her gün için 15 lira para cezası kesiliyor. Buna  rağmen çocuktan sorumlu veli ya da vasi, çocuğu okula göndermemeye devam ederse  de ayrıca buna ek, 500 lira idari para cezası var. Bu uygulama aynı şekilde  geçerli” diye konuştu.

 

Okul öncesi eğitimde 4-5 yaş grubundaki çocukların okullaşma oranının  yüzde 44 olduğunu belirten Kocabıyık, 5 yaş grubunda ise yüzde 70 oranına  ulaşıldığını bildirdi.

 

Zorunlu eğitimi kademeli 12 yıla çıkaran kanunla kamuoyunda ”Bakanlık  okul öncesi eğitime önem vermiyor mu?” yönünde bir takım söylemlerin çıktığını  anımsatan Kocabıyık, bunların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

 

”Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitimin öneminin farkında” diyen  Kocabıyık, ilkokuldan itibaren alınan her başarının doğrudan okul öncesindeki  eğitimle ilgili olduğunu söyledi.

 

Çocukların kalem tutmasından ödev yapma alışkanlıklarına kadar birçok  konunun bu eğitimle ilgili olduğunu vurgulayan Kocabıyık, ilköğretime başlama  yaşının 66 aya inmesiyle okul öncesi eğitimde okullaşma oranını 48 ay, grup  çocuklar için yüzde 100 hedeflediklerini kaydetti.

 

Kocabıyık, ”Aslında Milli Eğitim Bakanlığı’nın hedefini, okul öncesi  eğitimde daha da büyütmüş durumdayız” dedi.

         

Çocuklar uyum sağlayamazsa!

Okul öncesi eğitimi almayan ve ilkokula başlama çağına gelen çocuklara  yönelik de çalışmalar yaptıklarını söyleyen Kocabıyık, şunları kaydetti: ”Genel Müdürlüğümüz, okul öncesi eğitim programlarını 0-36 ay, 36-72 ay  diye güncellemişti. Özellikle 36-72 ay içinden 60-72 ayı alıp onu iskelet olarak  kullanacağız. Onun üzerine ilkokul birinci sınıftaki matematik, hayat bilgisi,  müzik, görsel sanatlar gibi dersleri ekleyeceğiz. Bu programa yönelik öyle bir  çalışma yapacağız ki, ilkokul birinci sınıf akademik başarı odaklı bir dönem  olmaktan çıkıp daha çok çocuğun oyunla öğrendiği, okula uyumunun geliştirildiği,  sosyalleştiği, müzikle, resimle, oyun oynayarak öğrendiği bir dönem haline  getirilecek. O yüzden bu tür sorunlar velilerin kafasını kurcalamasın. Bakanlık  bunu aşmak için gerekli tedbirleri alıyor.

 

Ayrıca bu dönemde alt gruba da üst grubu da, eğitimde esneklik  getiriyoruz. 60-66 ay dönemindeki çocukların dilekçeyle ilkokula başlamalarının  ardından uyum sağlayamaması durumunda, veli istediği zaman çocuğunu çekip okul  öncesi eğitime kaydettirebilecek. O esnekliği tanıyacağız. Öğretmenimizin  gözlemleri sonucu çocuğun uyum sağlamadığı görülürse, velinin de bu yönde  gözlemleri varsa, ortak akılla karar verip böyle bir uygulama yapabilirler.”

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)