adscode
adscode

Okullarda ve Eğitimde Son Durum!

Okullara ve eğitim emekçilerine yönelik yürütülen sorun saptama, okulların ve eğitimin son durumu ne?

Okullarda ve Eğitimde Son Durum!
Türkiye'den Haberler
Çalışmasının sonuçlarında çarpıcı bulgulara ulaşıldı. Yapılan çalışma Anadolu Yakasında bulunan 50 okulun öğretmen, idareci ve eğitim hizmeti destek personelleri ile yüz yüze ve mail ortamında yapılan görüşmelerde elde edilen bilgilere dayanmaktadır. Bu 50 okulda 2000’e yakın öğretmen,150 yönetici ve 300 genel eğitim hizmeti yapan görevli çalışmaktadır.
Bu bilgilere göre,
-Seçmeli ders sıralaması, İngilizce, matematik, beden eğitimi ve spor etkinlikleri, Kuran-İ Kerim, Türkçe, fen bilgisi şeklinde sıralanmaktadır Diğer seçmeli derslerde ise bir ya da iki şube oluşmuştur.
-Birinci sınıflar bazı okullarda yaş gruplarına göre ayrılmışlar, bazı okullarda ise karma halde sınıflara yerleştirilmişlerdir. Yaş farklılıklarından kaynaklı sorunlar 1.ve2.sınıflarda devam etmektedir. Birinci sınıf programlarının öğrenci yaş düzeylerine uygunlaştırılması sorunu varlığını korumaktadır.
-Öğretmenlerin norm kadro sorunu sürmektedir. Teknoloji ve Tasarım dersi6.sınıflardan kaldırılmıştır.7 ve 8.sınıflarda da kaldırılacağı kaygısı öğretmenleri sarmış durumdadır. Norm kadrolara ilişkin okulların bir bölümünde öğretmenler norm fazlası olurken, bir bölüm okulda ise norm ihtiyacı devam etmektedir. Bu nedenle Kasım ayında norm fazlaları yeniden tayin edilmişler ancak atamalarla ilgili sorunlar halen sıcaklığını korumaktadır.
-Çok sayıda öğretmenin müdür ve müdür yardımcısı olarak atanması nedeniyle okullarda öğretmen açıkları oluşmuştur. Atamaların yıl içinde yapılması derslerin boş geçmesine veya ücretli öğretmenlerle açıkların kapatılmasına yol açmıştır.
-Müdür başyardımcısı olan öğretmenlerin okullarında müdür başyardımcılığı kadrosunu gerektiren öğrenci sayısının okul dönüşümlerinden dolayı düşmesinin ardından durumlarında belirsizlikler oluşmuştur. Ayrıca ilkokul öğretmeni olan müdür yardımcılarının ilkokullara, branş öğretmeni olan müdür yardımcılarının ortaokullara atanması süreci tam olarak tamamlanamamıştır. Bu süreç tamamlanmadan yapılan yeni atamalar yeni mağduriyetler oluşturmuştur.
-İlkokul öğretmenleri ilkokullarda haftalık ders sayısının 30 saat olmasının çocuklara ağır geldiğini ifade etmektedirler. İkili eğiti yapılan okullarda teneffüsler 5 dakika ile sınırlandırılmış. Bu nedenle öğretmenler, Ücretlerinde kayıplar oluşmaksızın haftalık ders saat sayısının 25’e düşürülmesini istemektedirler.
-Deprem güçlendirmesi ve yenilenmesi yapılan okullar ile diğer okulların bahçelerinde oyun alanı ve yeşil alan yoksunluğu devam etmektedir. İstisnalar dışında bahçeler kaldırım taşı, beton veya asfalt ile döşenmiş. Bu durum çocukların oyunlarını sağlıklı oynamalarına uygun değildir. Çeşitli yaralanmaların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bahçe ve oyun alanı düzenlemesinin sağlığa uygun malzemeden yapılması önerilmektedir.
-Dezavantajlı bölgelerde bulunan öğretmen açıkları büyük oranda ücretli öğretmenlerle kapatılmaktadır. Bu okullara yönetici bile bulunamamaktadır. Yöneticilik görevi alanlar sorunlarla uğraşmaktan ya istifa etmekte ya da başka okullara tayin yaptırmanın yollarını aramaktadır.
-Müdürlük mülakat sınavlarında kayırma ve yandaşlık ilişkin üzerinden puanlamalar ve elemeler yapılmakta, iktidara yakın olan sendikanın üyesi ve din dersi öğretmeni olmak tercih edilmekte öne geçmektedir.
-Temizlik ve yazışma işleri büyük oranda geçici personellerle yürütülmektedir. Bu personeller çoğunlukla okul aile birliklerinin sağladığı kaynaklardan, iş kur ve özel idarelerden gönderilen kişilerden oluşmaktadır. İş güvencesinden yoksun, uzun çalışma süreleri ile çalıştırılan bu kişilere çoğunlukla asgari ücret üzerinden aylık ödenmekte, sosyal güvenlik primleri en düşük gün sayısı üzerinden ödenmektedir. Bir tür taşeronluk sistemi söz konusudur.
-28-29 Kasımda yapılan sınavlarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sorulan soruların zorluk derecesinin oldukça yüksek olduğu, soruların zor sorulmasındaki amacın ise, çocukları imam hatip ortaokul ve liselerine yöneltmek niyetine hizmet etmek için yapıldığı yönünde görüşler dile getirilmiştir.
Sorunların Çözümü İçin Yapılması Gerekenler;
-Ders saatleri ve süreleri yeniden ele alınarak düzenlemelidir. Mevcut ders kitapları yenden ele alınarak hazırlanmalı, kitapların yanında ücretsiz dağıtılacak diğer ders materyalleri ile sınıfların kaynak yönünden zenginleştirilmesi sağlanmalıdır.
-Sınıflarda örencilerin oturma düzeni “U” olacak şekilde yeniden düzeleme yapılmalı, yaş grupları kendi içinde sıralanarak oturma planı buna uygun hale getirilmelidir.
-Mevcut okulların bodrum katları ile yenilenen okulların çatı katları oyun ve sanatsal etkinlikleri gerçekleştirmeye olanak verecek şekilde yeniden planlamalıdır. Derslikler çağdaş eğitim anlayışına ve drama etkinliklerine olanak tanıyacak portatif ve çok amaçlı hizmet verilebilecek ortamlara kavuşturulmalıdır.
-Atıl durumda bulunan okul eklentilerinin dersliklere dönüşümünü olanaklı kılacak çalışmalar yapılmalıdır.
-Okul bahçelerinin yumuşak malzeme ile döşenmesi sağlanmalı, bu konuda belediyelerden yeterli kaynak ve katkı alınmalı sorun zaman kaybedilmeden çözülmelidir. Okul koridorlarının ve bahçe duvarlarının çocukların ilgisini çekecek görsellerle resimlenmesi ve boyanması için gerekli yatırımlar yerel yönetim ya da özel idare bütçelerinden sağlanacak kaynaklarla yapılmalıdır.
-Yoksuların oturduğu bölgelerde bulunan ve dezavantajlılar diye nitelediğimiz okullara yeterli mali ve sosyal destekler bir an önce yerine getirilmelidir. Dezavantajlı okullarda ücretli öğretmen uygulamasına son verilerek, kadrolu öğretmenlerin çalıştırılmasına öncelik verilmelidir. Rotasyon uygulaması hak kayıplarına ve yeni mağduriyetlere neden olmayacak şekilde ele alınmalıdır.
-Alan dönüşümleri hiçbir öğretmeni mağdur etmeyecek ve norm fazlası duruma düşürmeyecek şekilde düzenlenmelidir.  
-Norm kadro için belirlenen ders saat sayısı 15’ten 12’ye çekilmelidir.
                                                                                                                       03.12.2013 Alaaddin Dinçer/Eğitimci




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)