adscode
adscode

Okulların acil kapıları yangın anında otomatik açılacak

Okullarda denetim yapan iş sağlığı ve güvenliği uzmanı Küçük, hazırladığı projeyle acil çıkış kapılarının yangın anında otomatik açılmasını sağlayan sistem geliştirdi.

Okulların acil kapıları yangın anında otomatik açılacak
Eğitim
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak okullarda denetim yapan Yasemin Küçük, incelemeleri sırasında gördüğü eksikliklerden yola çıkarak hazırladığı projeyle acil çıkış kapılarının yangın anında otomatik açılmasını sağlayan sistem geliştirdi.

Adana'nın Aladağ ilçesinde özel öğrenci yurdunda çıkan ve 10'u öğrenci, biri eğitmen 12 kişinin hayatını kaybettiği yangının ardından, okullarda acil durumlarda kullanılan yangın merdivenlerine açılan acil çıkış kapıları yeniden gündeme geldi.

Gaziosmanpaşa Milli Eğitim Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörü Yasemin Küçük, ilçedeki okullarda yaptığı denetimlerde, acil çıkış kapılarındaki eksikleri gözlemleyerek, okul idarecilerinin, yangın merdivenlerine giden kapıların açık olması halinde yaşanabilecek denetim sıkıntısından bahsetmesi üzerine proje geliştirme kararı aldı.

Makine mühendisi Taner Sezgin ve Hüseyin Sezgin, elektrik teknisyeni Ergin Güler ile acil çıkış kapılarının yangınlarda otomatik açılmasını sağlayan sistem üzerinde çalışan Küçük, yaklaşık 6 aylık Ar-Ge sürecinin ardından bir haftada "Hayata Açık Tehlikeye Kapalı" adı verilen 4 seçenekten oluşan projeyi hayata geçirdi.

Küçük'ün patent başvurusunu da yaptığı ve mayısta Gaziosmanpaşa'daki Cemal Gürsel İlkokulu'na kurulan sistem, olası bir yangın durumunda acil çıkış kapılarının otomatik açılmasını sağlayarak, öğrenci ve öğretmenlerin tahliyesine imkan veriyor.

Yasemin Küçük, yaptığı açıklamada, milli eğitim bünyesindeki bütün okullarda iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının çalıştığını belirterek, bu kişilerin bütün okullardan sorumlu olduğunu söyledi.

Yönetmeliklere göre, yangın merdivenine açılan acil çıkış kapılarının sürekli açık olması gerektiğini dile getiren Küçük, "Bu da başka bir güvenlik açığını doğuruyor. Okullarda öncelikle oralar çocuklar için gizemli bölgeler. Direkt kazan dairelerine ya da dışarıya açılan bölmeler olması nedeniyle çocukların güvenliğini riske atıyor. Buraların kör noktalarda kalması nedeniyle de takibinde zaman zaman sıkıntılara sebep olabiliyor." diye konuştu.

"Sistem dumanı algıladığı anda kapıları otomatik açıyor"

Küçük, okulları denetlerken acil çıkış kapılarının açık olması gerektiğini okul idarecilerine ilettiklerini ifade ederek, okul yöneticilerinin de açık kapıların oluşturduğu riskleri kendilerine aktardığını anlattı. Bu tür sorunları gördükçe böyle bir sistemi hayata geçirmeye karar verdiğini aktaran Küçük, 4 aşamalı sistemde dedektörler herhangi bir duman algıladığında bütün kapıların otomatik sistem sayesinde aynı anda açıldığını anlattı.

İkinci seçenekte, yangın alarmına basıldığında sistem odasındaki akıllı devrenin işlevsel hale gelerek bütün kapıları otomatik açtığını belirten Küçük, "Üçüncü aşama da kapılara konulan panik butonları. Buraya basıldığı anda istenilen kapı açılıyor. Çalışanlar için de kartlı sistem faaliyete geçiyor. Çalışanlar oralarda temizlik yapmak istedikleri zamanlarda kart okuyucuyu okutuyor ve sadece okuttuğu kapı açılıyor. Bu sistemin arka tarafında kurulan butona basılarak da içeri girilebiliyor." bilgisini verdi.

Söz konusu sistemin Cemal Gürsel İlkokulu'na kurulmasında Kaymakam Yaşar Karadeniz ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Bekir Servet Bakırcı'nın önemli katkıları olduğunu dile getirdi.

Projenin patent başvurusunu yaptıklarını ifade eden Küçük, "Adana'daki yurt yangınıyla bu konunun tekrar gündeme gelmesi sistemimize dikkati çekmiş oldu. Sistemi duyan arayıp bilgi alıyor ve bunun okullarında da uygulanmasını istiyor." dedi.

"Bir okula 3 bin 500 liraya mal oluyor"

Sistemin yüzde 100 güvenliği sağladığını ve elektrikler kesildiğinde bile devrede olduğunu belirten Küçük, "Maliyeti de çok yüksek değil, okulda 15-20 kapı varsa en fazla 3 bin 500 liraya mal oluyor. Bütün kapılara kartlı sistem takıldığında da maliyeti biraz daha artıyor." ifadelerini kullandı.

Küçük, projenin daha da geliştirilmesi için bakanlıklar veya belediyelerden destek beklediklerini kaydetti.

"Daha güvenli bir ortamda çalışıyoruz"

Cemal Gürsel İlkokulu Müdürü Yılmaz Bükecik de okullarının 2013'te yıkılıp yeniden yapılan proje okullardan olduğunu dile getirerek, okulda, iş güvenliği uzmanı Yasemin Küçük sayesinde geliştirilen sistemle 4 kademeli yangın önleme güvenliğinin oluşturulduğunu aktardı.

Yangın anında kapıların direkt açılarak, öğrencilerin yangın ve diğer durumlarda rahatça tahliyesinin gerçekleştirilebildiğini anlatan Bükecik, okullarında bu sistemin kurulmasından dolayı kendilerini şanslı hissettiklerini söyledi.

Bükecik, "Daha güvenli bir ortam, öğrenciler için daha güvenli bir okul oluşturmuş olduk ve böylece daha emniyetli bir şekilde çalışmış oluyoruz. Velilerin bize emanet ettiği öğrencileri güvenli bir şekilde alıp onları güvenli bir şekilde teslim etmiş oluyoruz." şeklinde konuştu.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)