adscode
adscode

Okulu inceleyin

Okul, öğrencinin adeta ikinci evi; o nedenle öğrencinin biyolojik ve psikolojik sağlığını, sosyal ilişkilerini ve başarısını geliştirici özelliklere sahip olmalı. Bu özelliklerin detayı yazımızda…

Okulu inceleyin
Eğitim
ÖĞRENCİ günün önemli bir bölümünü okulda geçiriyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca eğitim Fakültesi Eğitim Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semiha Şahin, “Okul binaları itibar kaynağı olarak eğitime verilen önemin bir göstergesi olup, aynı zamanda yaşam ve öğrenme alanı olarak öğrencilerin bir nevi ‘ikinci evleri’ gibidir” diyor.

O nedenle ailelerin okul seçiminde fiziksel özelliklere ve donanıma dikkat etmelerini öneren Şahin’e “Okul binası nasıl olmalı” diye sorduk. Bu soruya geleneksel bina ve öğrenme anlaşıyla değil, bilimsel bulgular ışığında günün koşullarına göre cevap aranmalı diyen Şahin, okul binasında ve donanımında olması gerekenleri şöyle sıraladı:

- Yüzbinlerce çalışan, milyonlarca öğrenci günün önemli bir bölümünü bu binalarda geçirmekte. Okullar mimarileri ve inşaat kalitesiyle öncelikle sağlık ve yaşam kalitesi olmak üzere eğitim ve öğretimin kalitesini, diğer bir deyişle öğrencilerin psikomotor, sosyal-duygusal, akademik başarısını yükseltecek nitelik ve özelliklere sahip olmalı.

- Okullar her öğrencinin yeterli oranda yararlanabileceği koşul ve sayıda derslik, işlik ve faaliyet alanları, laboratuvarlar, kütüphane, spor salonları, sanatsal alanlar gibi daha birçok işlevi karşılayabilecek iç ve dış mekânlardan oluşmalı. Bu alanlar kaliteli malzeme ve donanımlarla öğretimin tasarımına uygun olmalı.

- Okulların tasarım özellikleri, inşaat kalitesi ve donanımı öğrenci ve çalışanların biyolojik ve psikolojik sağlığını, sosyal ilişkilerini ve öğrenci başarısını geliştirici özelliğe sahip olmalı; öğrenme alanlarına ilaveten dinlenme, yemek ve lavabo gibi mekanlar yeterli ferahlıkta kaliteli, temiz ve sağlıklı donanımlarıyla dikkat çekmeli. 

- Okul binalarında aranacak teknik özellikler ana hatlarıyla ısı, ışık, nem, havalandırma, akustik düzen, renk kalitesi ve uygunluğu, binanın genişlik ve yüksek tavan özelliği ile ferahlığı ve ergonomiklik şeklinde sıralanabilir.

- Kullanılan inşaat malzemeleri, ders araç-gereçleri doğala özdeş kalitede olmalı, yani kanserojen olmamalı.

- Binanın güneş ışığından enerji tasarrufu sağlaması ve güneşten sağlığa faydalı bir şekilde yararlanılması da önemli.

Ekolojik konsept

Ekolojik öğrenme alanı olan yeşil okulların sayısının gelişmiş ülkelerde giderek arttığına dikkat çeken Şahin, “Bahçelerine ilaveten bu okullar, sağlıklı ve enerji tasarruflu yeşil bina özelliklerine sahipler. Bu kapsamda insan sağlığına, kaliteli yaşam ve öğrenmeyi maksimize etmeye uygun inşa edilmiş bu okullar gerek fiziksel özellikleri gerekse psikolojik iklimiyle yüksek başarı olanakları sunabilmekteler” diyor. Şahin, okul bina ve kampüslerinin sağlık ve kaliteli yaşam, etkili eğitim ve öğretime uygunluk, enerji tasarrufu ve doğa dostu olma açısından önemli olduğunun altını çiziyor.

Yeşil okullar

- Ekolojik öğrenme ortamlarıyla kaliteli öğretime katkı sağlar, öğrenci başarısını artırır. 

- Biyolojik (astım, alerjik hastalıklar gibi) ve psikolojik sağlık problemlerini azaltır.

- İlk ve orta dereceli okullarda yeşil okulların sağlık ve olumlu yaşam algısına etkisi yüzde 100 iken, yüksekokullarda yüzde 90 olarak belirlenmiştir.

- Prestiji artırdığı gibi, okullara olan kayıt talebini de yüzde 39 artırmıştır. 

- Yüzbinlerce hatta dünya genelinde milyonlarca öğrenci tasarrufu doğal yollarla öğrenir ve doğaya saygı duyarak yetişirler.

- Yüzde 25 enerji tasarrufuyla doğa dostudur, maliyet farkı 5-6 yılda amorti edilir. 

- Bu sıralanan yeşil okul özellikleri, ailelerin seçecekleri okuldan beklentilerini artırmak için önemlidir. Bu beklentiler okulların kendilerini yenilemelerine ve yenilerken nelere dikkat edeceklerini anlamalarına yardım edebilir. 

- Kısaca, iç-dış mekan ve fonksiyonları ile okul binaları sağlık, yaşam doyumu ve öğrenci başarısı bakımından önem taşımakta; uygun koşullardaki okul binaları öğrenci başarısını artırmakta; astım ve alerji gibi hastalıkları önemli ölçüde azaltmaktadır.

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)