adscode
adscode

Okuma-yazma kampanyaları

Bugünün dünyasında, okuma-yazma kampanyaları düzenlemekten daha üzücü bir şey olamaz ama buna mecburuz! Çünkü milyonlarca insanımız hâlâ okuma-yazma bilmiyor...

Okuma-yazma kampanyaları
Milliyet Diyalog
Cumhuriyet tarihi boyunca cumhurbaşkanlarımızın hemen hepsi okuma-yazma kampanyaları düzenledi.

Bazen de boynuz kulağı geçer misali, cumhurbaşkanı eşlerinin düzenlediği kampanyalar bir adım daha öne çıktı.

Bu kampanyalar sayesinde okuma-yazma bilmeyen sayımız azalmadı mı? Elbette azaldı.

5 milyon civarındaydı, yarı yarıya inmiş! Ama hiçbir zaman sıfırlanmaz, çünkü hâlâ, doğan her çocuğu nüfusa kaydettirmiyor, okul zamanı geldiğinde de okula göndermiyoruz.

Son 35 yılda düzenlenen okuma-yazma ve benzeri kampanyaların pek çoğunu yakından izledim, birçoğunun da içinde oldum.

Bu çerçevede, ülkemizin dört bir yanındaki kampanyaların ya açılışına ya da diploma törenlerine katıldım.

Okuma-yazma öğrenen kadınlarımızın heyecanlarına, mutluluklarına, yeniden doğuşlarına şahit oldum. Ama her defasında da umarım bu son katıldığım diploma töreni olur dedim. Çünkü artık kadınlarımıza, okuma-yazmanın ötesinde çok daha fazlasını kazandırmamız gerekiyor.

Asıl kampanya!

İlle de bir kampanya yapmak istiyorsak, gelin, önce, tüm ülke el ele verip, yine Sayın Cumhurbaşkanı’nın himayesinde, doğan her çocuğu nüfusa kaydetme, okul çağına geldiğinde okula gönderme, zorunlu eğitim çağında olup da okul dışında kalanları okula gönderme ve aktif okuryazarlık kampanyası yapalım. Bunu yapmadığımız sürece, sadece günü kurtarmış oluruz ve kesinlikle sorunu kökünden çözmüş olmayız.

Neden böyle bir kampanya? Çünkü hâlâ yüz binlerce kadınımızın nüfusa kaydı yok. Nereden mi biliyorum? Okuma-yazma kurslarını bitirenler için sertifika ya da diploma hazırlandığında, nüfus cüzdanları istendi ve işte o korkunç gerçek ortaya çıktı.

Pek çoğunun üç beş hatta daha fazla çocuğu, torunu olmasına rağmen nüfusa kayıtları yoktu! Birçoğu Türkçe bilmiyordu ve köyünden ya da ilçesinden hiç dışarı çıkmamıştı!.. Erkeklere öyle ya da böyle askerde öğretiliyor ama kadınların bu şansı da yok.

Yazının devamı için tıklayınız
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)