adscode
adscode

OMÜ Kestane Araştırma İstasyonu açıldı

​Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fındık ve Diğer Sert Kabuklu Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Ziraat Fakültesi işbirliğiyle, “Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu” açıldı.

OMÜ Kestane Araştırma İstasyonu açıldı
Eğitim
Etkinlik kapsamında, OMÜ Ziraat Fakültesi'nde “Türkiye'nin Biyolojik Çeşitliliği ve Kestane” konulu bir panel düzenlendi. Ziraat Fakültesi Fahrettin Tosun Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Aydın, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, dekanlar, daire başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panelin öncesinde, programa Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) adına katılan Dr. Haydar Kurt bir konuşma yaptı. Kurt konuşmasında, “Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sıradadır. Kestane ile ilgili çalışmalar 70'li yılların ortalarından sonra başlamıştır. Karadeniz Bölgesi her ne kadar fındık üretimiyle anılsa da, kestaneyle ilgili yapılacak çalışmalar Karadeniz Bölgesi'nde kestane üretimine imkan sağlayacaktır” dedi.

“Kestaneyle ilgili yapılacak çalışmalar Karadeniz Bölgesi'nde kestane üretimine imkan sağlayacaktır”
Orman Bakanlığından Polat Pamuk konuşmasında “Biz Orman Bakanlığı olarak, gelir getirici ağaç türlerinden olan kestane ağaçları için 2013-2017 yıllarını kapsayan projede kestane ağaçlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için çeşitli eylem planları yaptık. Bu konuda gerekli bilimsel çalışmalarda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

FINDIĞA ALTERNATİF KESTANE

Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Aydın ise yaptığı konuşmada OMÜ Ziraat Fakültesinin Türkiye'nin önde gelen fakültelerinden biri olduğunu belirterek, “Bugün fakültemizin bünyesinde, OMÜ ‘Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu'nun açılışını yapacağız ve aynı zamanda Türkiye'nin biyolojik çeşitliliği ve kestane konusunda bir panel gerçekleştireceğiz. Karadeniz Bölgesi'nde fındık üretimine ağırlık veren bir yapı var. Açılacak olan araştırma istasyonu fındığa alternatif olarak kestanenin de ön plana çıkmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

“TÜRKİYE'DE 3 BİN 8 BİTKİ TÜRÜNÜN NESLİ TEHLİKE ALTINDA”

Konuşmaların ardından panele geçildi. Panelin ilk konuşmacısı olan Ali Nihat Gökyiğit, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinden bahsederek, Türkiye'nin 30'u aşkın meyve türünün evrimleştiği ve çeşitlendiği özel bir doğal yapıya sahip olduğunu söyledi. Gökyiğit, “Türkiye'nin yüzde 26'sı ormanlarla kaplıdır. Tüm Avrupa kıtasının 13 bin bitki türüne sahip olmasına karşın Türkiye'de 10 bin bitki türü vardır. Ancak Türkiye'de 3 bin 8 bitki türünün nesli de tehlike altındadır. Bu yüzden biyolojik zenginliğin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması yaşamsal önem taşımaktadır. Biyolojik yaşamın tanıtılmasında ve korunmasında arboretumlara ve botanik bahçelerine önemli görevler düşmektedir” ifadelerini kullandı.
Panelde daha sonra sırayla Prof. Dr. S. Mehmet Şen “Doğal paketlenmiş bir gıda kestane”, Prof. Dr. Arif Soylu “Türkiye'de kestane yetiştiriciliğinin dünü-bugünü”, Yılmaz Gün “Kestane eylem planı”, “Ali Osman Güzel “OGM bünyesinde kestane kanserine karşı yapılan mücadele çalışmaları”, Doç. Dr. Engin Ertan “Ege bölgesinde kestane yetiştiriciliği konusunda yapılan çalışmalar”, “Prof. Dr. Ümit Serdar “Karadeniz Bölgesi'nde kestane yetiştiriciliği konusunda yapılan çalışmalar” başlıklı sunumlar yaptılar.
Panelin sonunda araştırma istasyonunun arazisini bağışlayan Ali Nihat Gökyiğit'e plaket ve yağlı boya tablo hediye edildi. Konferans veren katılımcılara ve emeği geçenlere de plaket takdim edildi.
Programın ardından Atakum ilçesi Kaya Güney köyünde bulunan, “OMÜ Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu”nun açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez, Ali Nihat Gökyiğit, OMÜ'lü akademisyenler ve davetliler katıldı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)