adscode
adscode

'Önce engelli bilgi bankası kurulsun'

Canda Özür Olmaz Derneği Başkanı Öztürk 'engellilerin sorunlarının çözümüne ilişkin ülkedeki engelli profilinin ortaya çıkarılarak 'Engelli Bilgi Bankası' oluşturulmasının önemli olduğunu' kaydetti.

'Önce engelli bilgi bankası kurulsun'
Vakıf ve Dernekler
Engelliler hakkındaki akademik çalışmalarıyla tanınan Canda Özür Olmaz Derneği Başkanı Mustafa Öztürk, engellilerin sorunlarının ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin tartışılabilmesi için ülkedeki engelli profilinin ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, "Engelli Bilgi Bankası" oluşturulmasının önemli olduğunu kaydetti.

Mustafa Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2002 yılında Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığının, Devlet İstatistik Enstitüsüne "Türkiye Özürlüler Araştırması" başlığında bir çalışma yaptırdığını ve bu araştırmada 2002 yılı için Türkiye'deki engelli profilinin tüm yönleriyle çıkarıldığını aktardı. 

O tarihten bu yana Türkiye İstatistik Kurumunun bazı araştırmaları dışında Türkiye'de nasıl bir engelli nüfus bulunduğuna ilişkin çok boyutlu bir araştırma yapılmadığını kaydeden Öztürk, 2002'deki bu araştırmanın güncellenmediğini ifade etti. 

Engelliler hakkındaki verilerin bu konuda çalışma yürüten akademisyenler ve sivil toplum örgütleri kadar bakanlıklar ve kamu kurumu yöneticileri açısından da büyük önem taşıdığını dile getiren Öztürk, "2002'den bu tarafa bu araştırma verisi ne güncellenmiştir ne de yeni bir araştırma verisi ortaya konulabilmiştir. Bu çok acı bir tablo. Nasıl bir engelli nüfusla karşı karşıya olduğumuzu bilmiyoruz. Engelli sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışabilmek için mutlaka ülkenin engelli profili çıkarılmalı ve bilgi bankası kurulmalı" diye konuştu.

"Bürokratlara vicdan aşılamak da lazım"

Öztürk, AK Parti hükümetlerinin engellilere pozitif ayrımcılığı sağlayan Anayasa değişikliği, 5378 sayılı Engelliler Hakkındaki Kanunu ve  BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nin imzalanması gibi bugüne kadar yapılmayan pek çok yasayı geçirdiğini, evde bakım güvencesi, engellinin eğitimine devlet katkısı gibi pek çok hizmete imza attığını anlattı.

Öztürk, sivil toplum kuruluşlarından belediyelere kadar çok sayıda paydaş kuruluşun yararlanabilmesi için "bilgi bankasının" Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulabileceğini ifade etti. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)