adscode
adscode

Onlar artık bizim çocuklarımız...

Her ne kadar yeterince ciddiye alınmasa da dünyanın en önemli sorunlarından biri de göç ve göçlerin yarattığı sorunlar.İç ve dış göçlerin en yoğun yaşandığı ülkelerden biri de bizimki.

Onlar artık bizim çocuklarımız...
Milliyet Diyalog

Suriyeli mülteci sayısı pek çok ülkenin nüfusundan daha fazla. Daha da önemlisi, öylesine hızlı nüfus artışına sahipler ki sayıları 10 yıl sonra ikiye katlanırsa, hiç şaşırtıcı olmaz...
Peki, bu durumun ne kadar farkındayız ve hangi önlemleri alıyoruz?
Zaten bin tane sorunumuz var, bir de onları mı düşüneceğiz diyenler eminim ki fazlasıyla çok.
Haklı da olabilirler ama artık onlar da bizim bir parçamız ve pek çoğu gidici değil, kalıcı!..
İşte bu yüzden, sorunu ciddiye almak zorundayız.
Anne babaları bir yana, eğer çocuklarına doğru düzgün bir eğitim verip geleceğe hazırlamazsak, ciddi anlamda baş ağrısı yaratabilirler.
Çözüm onları da kendi çocuğumuz gibi görüp, doğru olan neyse onu yapmaktır!..

Suriyeli çocuklar

GfK Türkiye, Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu için hazırladığı Toplum Gözüyle Mülteci Çocuk Araştırması raporunu açıkladı. Rapora göre, Türkiye’deki Suriyeli çocuklar için en büyük sorun eğitim. Eğitimi, açlık, barınma ve sağlık sorunları takip ediyor.
Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin yarısından fazlası, çocuklarının Suriyeli çocuklarla arkadaşlık etmesini onaylamadığını belirtirken, onaylayanların oranı sadece yüzde 28. Çocukların diğer sorunları ise maddi sıkıntılar, ilgi görememeleri, dil bilmemeleri, yurtlarından ayrı olmaları ve ailelerinin sahip çıkmaması diye sıralanıyor.
Çözüm önerileri?
Araştırmaya katılanlara sorunlar için nasıl çözümler bulunabilir sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 39’u “Barınma ihtiyacına yönelik çalışmalar yapılmalı” derken, yüzde 18’i “Ülkelerine geri gönderilmeli”, yüzde 11’i “Yardım yapılmalı”, yüzde 9’u “Eğitim faaliyetleri artırılmalı”, yine yüzde 9’u “Savaş sona ermeli” dedi.
Bunları “Devlet çözüm bulmalı”, “Tüm vatandaşlar duyarlı olmalı”, “Tamamı belli bir bölgede toplanmalı”, “İş olanakları sağlanmalı” diyenler takip etti.
Gerekli çalışmaların yapıldığını düşünenlerin ve “Diğer ülkelerden yardım istenmeli” diyenlerin oranı ise yüzde 1.
Kadınlar arasında “Barınma ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapılmalı” ve “Yardım yapılmalı” diyenlerin oranı erkeklere göre oldukça yüksek.

Arkadaşlık istenmiyor

Görüşülen kişilerin yüzde 57’si, çocuklarının, Suriyeli çocuklarla arkadaşlık yapmasını onaylamadığını belirtti.
“Kesinlikle onaylarım” ve “Onaylarım” diyenlerin oranı yüzde 28, arada kalanların oranı ise yüzde 11.
Araştırmadaki çocuk sahibi katılımcılar, öğrencilere kıyasla, Suriyeli çocuklarla aynı sınıfta eğitim görmeye olumlu bakıyor.
Çocuk sahibi olanların yüzde 64’ü çocuklarının Suriyeli çocuklarla birlikte eğitim görmesini onaylayacağını belirtirken, yüzde 23’ü onaylamayacağını belirtiyor. 
Öğrencilerin ise yarısı sınıflarında Suriyeli çocuklarla eğitim görmeyi istediklerini belirtirken, istemediklerini belirtenlerin oranı yüzde 25.

Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)