adscode
adscode

Opera Şarkıcısı ve Dansçılara Meslek Standardı

Sahne, Perde, Ekran ve Mikrofon Oyuncuları Sendikası’nın (Oyuncular Sendikası) hazırladığı dansçı ve opera sanatçısına dair meslek standartları bugün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Opera Şarkıcısı ve Dansçılara Meslek Standardı
Türkiye'den Haberler
Oyuncu, figüran ve seslendirme oyuncusu standartlarının ardından son iki standardın tanımlanmasıyla sendikanın kapsadığı tüm mesleklere standart getirilmiş oldu.

Oyuncular Sendikası üyesi Çiğdem İnan, standartlara ilişkin belgenin ilk adımda iş güvenliği ve sağlığına ilişkin düzenlemeler yapılmasında anahtar olacağını, bu alanda eğitim veren kurumların da yeni çerçevede müfredatlarını yenileyeceklerini anlattı.

Çiğdem İnan mesleki standartların kendileri için önemine değinerek, bu standartların yürürlüğe girmesiyle hukuken bir dayanakları olduğuna değindi.

İş sağlığı ve güvenliği
Standartlar iş sağlığı ve güvenliğinde işverenin gerekli önlemler almasına da işaret ediyor.

Opera Şarkıcısı Ulusal Meslek Standardı:
 “Mesleğin icrası esnasında, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini gerektiren kaza, yaralanma riskleri ve sağlık sorunları oluşma riskleri bulunmaktadır. Bu risklerin tamamen bertaraf edilmesi ve önlenebilmesi için işveren tarafından gerekli önlemler alınır. Risklerin tamamen ortadan kaldırılamadığı durumlarda işveren tarafından sağlanan uygun kişisel koruyucu donanımı kullanarak çalışır. Öte yandan mesleğin icra edildiği koşullar, stres altında çalışma ve psikolojik yıpranma risklerini de içerir.

Dansçı Ulusal Meslek Standardı:
“Dansçının mesleki faaliyetlerinde, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini gerektiren kaza, yaralanma, sakatlanma riskleri ve sağlık sorunları oluşma riskleri yoğun olarak bulunmaktadır. Bu risklerin tamamen bertaraf edilmesi ve önlenebilmesi için işveren tarafından gerekli önlemler alınır. Risklerin tamamen ortadan kaldırılamadığı durumlarda işveren tarafından sağlanan uygun kişisel koruyucu donanımı kullanarak çalışır. Öte yandan mesleğin icra edildiği koşullar, stres altında çalışma ve bedensel, psikolojik yıpranma risklerini de içerir.”

Süreç
Çiğdem İnan, mesleki standartlarla ilgili sendika kurulmadan önce Mesleki Yeterlilik Kurumu ile iletişime geçtiklerini anlattı.

7 Aralık 2012 tarihinde Mesleki Yeterlilik Kurumu ile sektöre ilişkin öncelikle beş mesleğin standardını yapmak için protokol imzaladılar.

Standardı belirlenecek mesleği icra eden altı kişinin çalışmaları sonucu ortaya çıkan taslak metinler sektördekilerin görüşüne sunuldu. Görüşler doğrultusunda yapılan revizyonla MYK’nın kurduğu komisyona gönderildi. Komisyon gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak yönetim kuruluna sundu.

MYK Yönetim Kurulu onayının ardından  “Oyuncu”, “Figüran” ve “Seslendirme Oyuncusu” mesleklerinin standartlar 26 Aralık 2013’te, opera sanatçısı ve dansçılara ilişkin standartlar ise bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. (BK)
* Standartlara ilişkin belgelere buradan ulaşabilirsiniz.
Bianet

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)