adscode
adscode

ORMANLARIN YOK EDİLMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN BİR TASARIM MARATONU

Dünyanın her kıtasından 1.000 çocuk daha iyi bir dünya için çözüm üretmek ve tasarlamak için birlikte çalıştı!

ORMANLARIN YOK EDİLMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN BİR TASARIM MARATONU
Etkinlikler

Uluslararası 4.“Global Children’s Designathon” organizasyonu 3 Kasım Cumartesi günü gerçekleşti. Bu çok özel günde, Melbourne’den Bogota’ya, Amsterdam’dan Johannesburg’a 30 farklı şehirden
1.000 çocuk, BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden biri olan Hedef 15: “KARADA YAŞAM” kapsamında “ORMANSIZLAŞTIRMA” sorununa çözümler tasarlamak üzere birlikte çalıştılar.
İstanbul, bu uluslararası organizasyona İnformel Eğitim-çocukistanbul’un organizasyonu ve yürütücülüğü ile ilk kez katıldı. Hollanda Baş Konsolosluğu, Baymak ve WWF İstanbul’un desteklediği etkinlik, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleşti.

Tam gün süren etkinlik sonunda çocuklar, ormansızlaştırma sorununun önlenmesi için geliştirdikleri ve tasarıma dönüştürdükleri çözüm önerilerini aralarında Hollanda Baş Konsolosu Bart van BOLHUIS, Başkonsolos Asistanı ve Pedagog Ebru GEZER, WWF Türkiye Eğitim Programları Müdürü Esra TURAM, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ethem ÖZGÜVEN, Baymak Kurumsal İletişim Müdürü Elif CERİT, ERG Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem ARIK ve Açık Radyo Programcısı Can TONBİL’in de olduğu bir grup paneliste ve diğer katılımcılara sundular.

Etkinlik süresince, dünyanın her tarafından yaşıtları gibi İstanbul’dan çocuklar da “Ormansızlaştırma” temasını özellikle hava kirliliği, varlıkları tehdit altına giren canlı türleri ve yaşam alanlarının kaybı çerçevesinde ele aldılar, çözümler geliştirdiler ve geri dönüştürülmüş zengin bir malzeme kullanımıyla 3 boyutlu tasarımlara dönüştürdüler.

Çocukların çözüm için tasarımlarından bazıları;

- Kentsel gelişim nedeni ile, insanların ormanları yok ederek kendileri için yaşam alanları yaratmaları sorununu için suyun üzerine kurulan evler,
- Mobilya üretimi ve inşaatlarda kullanılan ahşap malzemeler nedeniyle ormanların yok edilmemesi için, evlerden, fabrika bacalarından, egzozlarından çıkan sera gazlarını ve zehirli gazları toplayarak bir tür hammaddeye dönüştüren bir makine… Böylece hem ormanların kesilmesinin hem iklim değişikliğin önünü kesmeye çalıştılar
- Tarım ve hayvancılık için ormanların yok edilmesini, insanların protein ihtiyacını karşılayan hap üretimi yapan robotlar

Günün sonunda katıldıkları bu etkinlikle ilgili çocukların yaptıkları değerlendirmeler ise hepimize çocuklara daha çok kulak vermemiz gerektiğini söylüyor;

· “Ben bu etkinliği çocukların küçük beyinleri içinde neler olabileceğini ve ormanların yok edilmesi ile ilgili neler düşündüğümüzü, projelerimizi merak ettiğiniz için sevdim hem de çok eğlendim….” (5. Sınıf Öğrencisi)
· “Bugün her şey çok önemliydi, dünyaya daha net bir yönden baktım. Bir dünya vatandaşı olduğumu şimdi daha çok anladım…” (4. Sınıf öğrencisi)
· “Hayatımda hiç bu kadar benim sözümün de önemli olduğunu düşünmemiştim. Bu etkinlik bana çok şey kazandırdı. Ormansızlaştırma ile ilgili çok şey öğrendim…” (7. Sınıf)

3 Kasım Cumartesi günü, aynı anda 30 kentte gerçekleşen bu uluslararası etkinliğin çıktıları daha sonra bir rapora dönüştürülerek Dünya Ekonomi Forumu ve bir dizi uluslararası kuruma iletilecek.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)