adscode
adscode

Orta Birlerin Ders Kitabı Yok

Yeni düzenlemeyle 1227 ilkokul, 1105 ortaokul, 85 de imam hatip ortaokulu oluşturulduğunu belirten İstanbul Milli Eğitim Müdürü Yıldız ortaokul birinci sınıfların ders kitabının hazır olmadığını söyledi.

Orta Birlerin Ders Kitabı Yok
Ortaokul
Yeni eğitim ve öğretim yılına ilişkin bilgi veren İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, “Bu yılki yasal değişiklikten sonra 60-66 ay arası adres sistemine göre 114 bin öğrenci kaydoldu. Adrese dayalı sisteme göre toplamda 373 bin öğrencinin birinci sınıfa kaydı yapıldı” dedi. Yıldız, Ortaokul birinci sınıflar için ders kitabı olmadığını, öğretmenlerin konuları öğrencilere aktaracağını söyledi.
Muammer Yıldız, bu yıl eğitim ve öğretim sisteminde zorunlu eğitim 12 yıla çıkması ve eğitimin kademelendirilmesinin en temel değişiklik olduğunu belirterek, “İstanbul’da 1450’ye yakın ilköğretim okulu vardı. 1227 ilkokul, 1105 ortaokul, 85 de imam hatip ortaokulu oluşturuldu. Liselerde okulların dönüştürülmesi anlamında değişiklik olmadı, ama geçmişte lise zorunlu olmadığı için okullaşma oranımız yüzde 82 civarındaydı” dedi.
‘373 bin kayıt yapıldı’Okula başlama yaşının 60 aya çekilmesinin yüzde 70 oranında öğrenci artışına neden olduğunu ifade eden Yıldız, şunları söyledi:
“Her yıl birinci sınıfa başlayan çocuk sayısı 200 binin üstünde oluyor. Geçen yıl 222 bin öğrenci eğitime başladı. Bu yılki yasal değişiklikten sonra 60-66 ay arası adres sistemine göre 114 bin öğrenci kaydoldu. Adrese dayalı sisteme göre toplamda 373 bin öğrencinin birinci sınıfa kaydı yapıldı. Ancak 60-66 ay arasındaki çocukları veli isterse okula gönderebilir. İsterse de ana sınıfına yönlendirilebilir. Genelgeye göre 66 ayını doldurduğu halde veli mazereti olmadan çocuğunu okula göndermem diyemez. Ama çocuğun özel durumu varsa, hastalık tanısı konulmuşsa, devlet hastanesinden üniversite hastanelerinden çocuk alanındaki uzman doktorların raporlarına dayanarak, fizyolojik, psikolojik, motor gelişimi, kas gelişimi gibi durumları rapora dayalı olarak gösterirse, çocuğun anaokuluna devamı sağlanıyor.”
‘80 kişilik sınıf olmayacak’Sultanbeyli, Sultangazi, Başakşehir, Arnavutköy, Ümraniye, Bağcılar gibi ilçelerde İstanbul ortalamasının üzerinde öğrenci olduğunu dile getiren Yıldız, yoğunluk olan okulların diğer okullara dağıtılabileceğini anlattı. Yıldız, 80 kişilik gibi birinci sınıfta yığılma olan yerlerde, devam eden diğer 2-3-4 sınıflardaki ortalamayı 45’ten 50’ye çıkararak, yeni şubeler açıp birinci sınıfların şube sayının artırılabileceğini vurguladı.
‘Okuma-yazma 2. dönem’Yıldız, 60-66 ay ile 66 ay-72 aylık gruplara göre birinci sınıflar için şubeler oluşturulabilineceğine işaret ederek, bunun okulların fiziksel imkanınına, gelen taleplere göre belirleneceğini, ancak sadece yaş grubunun dikkate alınamayacağını söyledi. Yıldız şöyle devam etti:
“Anaokulunda eğitim alan çocuk ile almayan çocuk arasında da fark var. Birinci sınıf müfredatı, okul öncesi müfredatı ile değiştirildi. İkisinin arasında karma bir müfredat oluşturuldu. Daha esnek, çocukların oyun oynamasına kendilerin ifade etmelerine imkan veriyor. Birinci dönemde okula uyum arkadaşlarıyla iletişim gibi sosyalleşmeye ilişkin adımlar atılıyor. Ağır müfredat verilmeyecek. Okuma ve yazma ikinci dönemde olacak.”

Eski ve yeni yaş arasında 2 ay varMüdür Muammer Yıldız, 66 aylık öğrenciler konusunda şunları söyledi: “Geçmişte 72 ayını dolduran çocukların yanında 68 ayını dolduran çocuklar da birinci sınıfa kabul ediliyordu. 66 aylıklarla 2 aylık süre var. Birinci katlar, zeminler, girişler birinci sınıf ve ana sınıflarına ait. Bir okulda ilkokul ve ortaokul varsa, ilkokul ve ortaokulun giriş ve çıkışlarını ayırıyoruz. Bahçe müsaitse bahçeyi de bölüyoruz. Lavabolar ıslak zeminler, çocukların erişebileceği, onların ulaşabileceği daha kolay şekilde düzenleniyor. İl Özel İdaresi çalışmalarını sürdürüyor. Sıralar düzenleniyor. Engeliler için rampalar, giriş çıkışlar, varsa asansör imkanı değerlendiriliyor. Okula erişimi çocuklar açısından kolaylaştıracak en uygun düzenlemeler yapılıyor.”
‘Öğretmen anlatacak öğrenci araştıracak’Eski müfredatın da devam eden sınıflar için kalacağını, ancak yeni başlayanlar için değiştirildiğini anımsatan Yıldız, bu yıl ortaokul birinci sınıfa başlayanlar için ders kitaplarının olmayacağını, öğretmenin hazırladığı konuları öğrencilere aktaracağını, öğrencilerin de istediği kaynaktan bilgilere ulaşabileceğini anlattı. Yıldız, öğrencilerin 4 tane ders seçebileceğini, bir seçmeli dersin verilmesi için de 10 öğrencilinin tercih etmesi gerektiğini dile getirerek, kaç öğrencinin seçeceği belli olmadığı için de seçmeli derslerle ilgili öğretmen atamasının yapılmadığını, mevcut öğretmen kaynağından karşılanacağını kaydetti.
Örnek okulda akıllı tuvaletİstanbul’da okula başlama yaşının düşmesi nedeniyle yeni sisteme göre düzenlenen okullardan bir tanesi Fatih’teki Hekimoğlu Ali Paşa İlköğretim okulu. Öğrencilerin daha hijyenik bir ortamda bulunmaları için tasarlanan tuvalettin klozeti çocuk üzerine oturtuğunda rezidans ile ısınıyor. Bir tuş ile çocuğu temizleyen, ardından da sıcak havayla kurulayan akıllı tuvalete kuru şekilde  oturan çocuk, kuru bir şekilde kalkıyor.Okula aile birliği tarafından yaptırılan tuvaletlerin kapıları da çocuklara göre düzenlenerek renklendirildi. Okuldaki sınıflar da düzenlenirken, tahta masalar kalktı. Okulda özel plastik maddeden yapılan çocukların sınıfta kullanacağı masalar bulunuyor. Yine dokunmatik tahta da sınıflarda kullanılıyor. Bu yıl 250’yi bulması beklenen birinci sınıfların sınıf mevcudu da 45-47 kişi civarında planlanıyor. Birinci sınıflardaki artış nedeniyle okuldaki hizmetli odası da sınıfa dönüştürüldü.
Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)