adscode
adscode

ÖSYM'den Son Dakika Golleri

YGS başvurularını yapıldığı bu hafta içinde çok önemli hareketlilik yaşadık. İlk olarak kavuzun açıklanmasıyla birlikte Hukuk TM 2 den TM3 e geçtiğini gördük. Bunun anlamı neydi ve ne tür bir yol izlemek…

ÖSYM'den Son Dakika Golleri
ÖSYM
Öncelikle testlerin puan getirilerinde ciddi değişiklik oldu. Geometrinin ağırlıkları yüzde 2 düşürüldü, Türk dili edebiyatının ağırlıkları yüzde 2 artırıldı. Buna ek olarak zaten TM 3 testi yapı olarak edebiyat ve coğrafya testlerinin egemenliği vardır.Sosyal testlerinin ağırlığı fazladır. Bu durum TM öğrencileri için avantajdır çünkü sayısal öğrencilerinin en zayıf olduğu nokta Sosyal bilimler testi ve Edebiyattır.
Genel tablo TM öğrencileri için olumlu olsa da önemli olan bir nokta da puanların yükseleceği gerçeğidir.TM öğrencileri çalışmayı asla bırakmamalıdırlar. Nasıl olsa benim sosyalim iyi demek fazla iyimser bir tablo oluşturur. Geçen sene İstanbul Hukuk fakültesi 441 puanla öğrenci almıştır ve yaklaşık başarı sırası 9500 lere gelmektedir.TM 3 de başarı sırası karşılaştırması yaptığımızda 445 civarı bir puan yapabilmektedir. Sosyal testlerin daha iyi yapılabilme ihtimalinin yüksekliğini de koyduğumuzda puanlarda yükselme olması beklenen bir sonuç olacaktır.
Peki nasıl bir çalışma yolu izlenmelidir? Bir kere matematik ve Geometri çalışmaya devam edilmelidir. Burada önemli olan sosyal bilimler testini mümkün olduğunca YGS de 30 net üzerinde tutmaya çalışmaktır.LYS çalışmalarına da özellikle edebiyat dersine başlanmalıdır.

​Bir başka son dakika golü ise YÖK Başkanı Yekta Saraç, bu yıldan itibaren üniversiteye giriş sisteminde çok önemli değişiklikler yapılacağını söylemeseydi. Taban puanı uygulaması ilk olarak Hukuk ve Tıp'da uygulanacak. YÖK'ün belirlediği taban puanın üzerinde puan alamayan adaylar, bu fakültelere giremeyecek. Uygulama gelecek yıldan itibaren diğer tüm fakültelere de yayılacak.Örneğin Adnan Menderes Tıp fakültesi 461 puanla öğrenci aldı. Bu sene Üniversite şunu diyebilir “470 ve üzeri puan alanlar başvuru yapabilir” bu durumda bu puanın altında alanlar tercih yapamayacak ve farklı üniversitelere yönelecek.
Görülen o ki taban puanlarda ciddi dalgalanmalar söz konusu. Burada belirleyici olan yine öğrencilerin çalışma kondisyonu olacak.Geçen seneki puan hesaplarını ve taban puanları bir kenara koyup başarı sıraları üzerinden gidilmesi gerekecektir.

ÖSYM son dakika değişiklikleri aslında geçmişten gelen bir alışkanlık. Özellikle bu değişikliklerin sadece klavuzda görülmesi, dönem başında bu konulara değinilmemesi adayların kaygılarının da artmasına yol açmakta. Bilinmeyen şeyler ve öngörülemeyen durumlar insanlar için her zaman stres kaynağıdır.
Tüm bu yaşanan öngörülmeyen değişiklikler gençlerimizi aşağıdaki soruyla  karşılaştırıyor;
İnsanın büyüdükçe mi artıyor dertleri?  yoksa insan büyüdükçe mi anlıyor gerçekleri?

Süleyman ÇOKAY
Eğitim Uzmanı

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)