adscode
adscode

ÖSYM’NİN AÇIKLAMASINDA GÖZDEN KAÇMAMASI GEREKEN DETAYLAR

Yeni sistemle ilgili, ÖSYM Başkanı tarafından açıklama yapıldı. Ancak, yoğun kafa karışıklığının olduğu bir dönemde daha detaylı bir açıklama beklenirdi.

ÖSYM’NİN AÇIKLAMASINDA GÖZDEN KAÇMAMASI GEREKEN DETAYLAR
Konuk Yazar

Öncelikle, adaylara dayatılan 15 dakika kuralının kaldırılması yerinde bir karar oldu. Fakat, öğrenci kural kaldırıldı diye de işini son dakikaya bırakmamalı, önceki yaşanan mağduriyetlerden de kendine ders çıkarmalıdır. Sınav başlamadan önce, gerekli kontroller ve cevap anahtarına kodlama için de belli bir zamana ihtiyaç duyacaklarının da farkında olmaları gerekir.

Bununla birlikte, öğleden sonraki oturumda, tercihi netleşen adayların, daha çok zamanı olacağına dair ifadelerde bulunuldu. Burada anlatılmak istenen, her aday sadece kendi alanından tercih yaparsa, diğer testleri yapmak zorunda kalmayacak. Yani ne eşit ağırlıkçı sosyal testi yapacak, ne de sözelci edebiyatı. Burada, ösym tarafından adayları kendi alanlarında tercih yapmaya dair yönlendirdiklerini düşünüyorum. Ancak, soru ve zaman bakımından, kendi alanları dışında tercih yapacakların da durumunun göz önüne alınması gerekiyor. Bir sınav yapılıyorsa, her şekilde eşit ve adaletli bir yaklaşım olmalı.

Burada, adayların tyt puanlarını öğrenmeden, tercihi netleştirme ihtimalleri de kolay değil. Zira, sınavlardan alacakları puanlarda öğrencilerin tercihini belirleyecektir. Üniversite hazırlık sürecinde, deneme sınavına giren ve kendi alanından yeterli puan alamayan öğrenciler, diğer alanlara da yönelecekledir. Burada, “kendi alanımdan yaparsam daha çok zamanım var, o zaman diğer alana hiç bakmayayım” gibi bir algı oluşturmak, gençlerin düşündüğü mesleklere de bir anlamda ket vurmak anlamına gelmektedir. Bu sebeple, ösym sınav süreleri konusunda detaylı bir süzgeçten geçirerek nihai karara varmalıdır.

Ösym yaptığı bu açıklamayla, sosyal bilimlerin önemini bir kez daha kenara koyduğunu da göstermiş oldu. Eşit ağırlık bölümünden, mesela bir hukukçu, psikolog ya da sosyolog olmak isteyen bir aday, sosyal bilimlerden sorumlu tutulmadan üniversiteye yerleşmiş olacak. Bu karardan sonra, bu mesleklerin altyapısını oluşturan sosyal bilimleri öğrenmeden, bu mesleği nasıl başarıyla yapacak, o da merak konusu. Ayrıca, bu alanda genç ya da yıllarını vermiş birçok öğretmen de, işini kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya. Eğitimi sınav odaklı bir toplumda, öğretmenlerimizin değerini bilemiyor, zarar veriyoruz. Sistem böyle gittikçe de, daha da zarar vermeye devam edeceğiz ne yazık ki.

Ösym ayrıca, son 10 yıla ait geriye dönük sınavları araştıracağına dair açıklamalarda bulundu. Bu araştırma, tabir yerindeyse, atı alan üsküdarı geçtikten sonra ne kadar faydalı olacak bilemiyorum. Ösym’nin geçmişten ziyade, geleceğe yönelik işlemlerde bulunması gerekiyor. Bu sene yeni sınav sistemine girecek adaylara, şeffaf açıklamalarıyla rehberlik etmeli, sorunsuz bir sınav geçirmeleri adına gerekli önlemleri derhal almalıdırlar. Bu sene sınavlarda istenen başarı gerçekleşirse, ileriye daha emin ve somut adımlar atılabilecektir.

Sonuç olarak, eğitim ile ilgili bu ne ilk ne de son değişme olacaktır. Sistem yap-boz misali, isim ve şekil değiştirmeye devam edecektir. Bu sebeple, siz siz olun, kendinizden ödün vermeden, planlı ve sistemli çalışın ve sonunda hakkınızla kazanın.

Her zaman kazananlardan olmanız dileğiyle…

Özkan Göğercin

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)